A járvány miatt Erdélyben otthon ünnepelték a húsvétot a magyar egyházak hívei

Csíkszereda, 2020. április 12. Tamás József segédpüspök húsvétvasárnapi ételszentelési szertartását közvetítik online a csíkszeredai Szent Kereszt plébániatemplomból 2020. április 12-én. Idén a koronavírus-járvány miatt a szokásoktól eltérően nem az erdélyi város fő terén tartották a szertartást, hanem a hívek részvétele nélkül, internetes közvetítéssel történt az ételszentelés. Az erdélyi hagyomány szerint a katolikus hívők a húsvéti sonkára, kalácsra, tojásra és a borra kérnek áldást. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány, és az emiatt bevezetett gyülekezési korlátozások miatt Erdélyben csak otthon ünnepelhették a húsvétot a magyar egyházak hívei.
Vágólapra másolva!

A hívek csupán a televíziók, számítógépek, telefonok képernyője előtt részesülhettek a húsvéti misék, istentiszteletek élményében.

Interneten keresztül zajlott a római katolikusoknál megszokott ételszentelés is.

Tamás József segédpüspök húsvétvasárnapi ételszentelési szertartását közvetítik online a csíkszeredai Szent Kereszt plébániatemplomból 2020. április 12-én. Forrás: MTI/Veres Nándor

Székelyföldi katolikus falvakban azonban a kapukban várták a családok az előkészített, megszentelendő étellel a plébánost, aki szekéren járta végig az utcákat áldást osztogatva.

László Rezső, a csíkcsicsói Szent Antal plébánia plébánosa egy terepjáró autó platóján állva szenteli meg a hívek étellel teli kosarait húsvétvasárnap, 2020. április 12-én. Forrás: MTI/Veres Nándor

A két református egyházkerület püspökei arra kérték híveiket, hogy

Csíkszereda koronavírus-járvány miatt üres főtere 2020. április 12-én. Forrás: MTI/Veres Nándor

A Stratégiai Kommunikációs Törzs vasárnap kora délután közölt összesítése szerint az elmúlt hét átlaga alatti értékkel nőtt a fertőzöttek száma Erdélyben és Romániában, ám ez azzal is összefüggésben állhat, hogy hétvégén kevesebb tesztet dolgoznak fel a romániai laboratóriumok.

Az elmúlt 24 órában jegyzett

310 megbetegedéssel 6300-ra emelkedett a romániai fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 24-en haltak bele a kórba és szövődményeibe, a halottak száma 306-ra emelkedett.

A járvány kezdete óta 852 gyógyult hagyhatta el a kórházat.

A súlyos betegek száma néggyel kevesebb, mint egy nappal korábban, jelenleg 204 fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain.

Tovább csökkent az elkülönítettek száma: jelenleg mintegy

24 ezren vannak intézményes karanténban, és közel 69 ezren lakhelyi elkülönítésben.

A hivatalos közlés szerint 696 román állampolgár betegedett meg külföldön a járványban,

közülük 44-en belehaltak a fertőzésbe vagy annak szövődményeibe.