Magdeburgban siratta az elvesztett BL-döntőt a Veszprém

ALL TROPHY TEAM WINNER JOY HANDBALL HORIZONTAL
Players of SC Magdeburg celebrate after winning the handball champions league final against Hungarian team Fotex Veszprem in Magdeburg, 27 April 2002. Following the 21-23 defeat in the 1st leg, Magdeburg today won 30-25 to capture the trophy. From left: Olafur Stefansson, Steffen Stiebler, Bennet Wiegert, Christian Sch ne and Joel Abati with trophy EPA PHOTO DPA / WOLFGANG KLUGE
Vágólapra másolva!
Bár a Veszprém férfi kézilabdacsapata és az elvesztett BEK (BL) döntők tárgyában még mindig a Kielce ellen teljesen valószínűtlenül elbukott 2016-os finálét szokás az első helyen említeni, a 18 évvel ezelőtti finálét is érdemes felidézni, hiszen ezt 2002. április 27-én rendezték meg. A helyszín Németország, de nem Köln, hanem Magdeburg, ugyanis ekkor még nyoma nem volt a Final Fournak. A Veszprém óriási lehetőség kapujában állt, de nem tudott belépni rajta.

A 2001-02-es idényben a Bajnokok Ligája mezőnyét 16 csapat alkotta. Négy darab négyes csoportban indultak a küzdelmek. A Veszprém és a Magdeburg már a csoportmérkőzések során összekerült egymással. A D-csoportban a veszprémi meccsen a magyar bajnok 24-20-ra verte német riválisát, a magdeburgi visszavágón 25-22-re kikapott.

Ha ez lett volna a döntő két meccsének eredménye, akkor nem a németek nyerik meg a kupát.

De ott minden másképpen alakult.

A Veszprém útja a döntőig

Csoportmérkőzések:
Veszprém-Magdeburg (német) 24-20 és 22-25
Veszprém-Chambery (francia) 29-13 és 28-26
Veszprém-Vardar Szkopje (macedón) 27-22 és 27-24

Negyeddöntő: Veszprém-Ademar León (spanyol) 27-22 és 30-18

Elődöntő: Veszprém-Portland San Antonio (spanyol) 27-19 és 21-27

A csoportmérkőzések után - a négyesben az első helyen végzett a magyar csapat - két spanyol együttesen, a Leónon és a Portland San Antonión keresztül vezetett az út a döntőbe. (A Magdeburgnak a szlovén Celje és a dán Kolding jutott ellenfélül az egyenes kieséses szakaszban.) A BL-címvédő Pamplona (Portland San Antonio) kiütése az évad legnagyobb szenzációjának számított.

Nenad Perunicic emelkedik a levegőbe a labdával. Éles József (fehér mezben balra) és Pásztor István (fehér mezben jobbra) nézi őt Forrás: DPA/AFP/Wolfgang Kluge

A döntő első összecsapását Veszprémben rendezték meg, ezen szűk, 23-21-es győzelmet könyvelhetett el a magyar bajnok.

Mindenki sejtette, hogy Magdeburgban borzalmasan nehéz visszavágó elé néz a Veszprém.

Férfi kézilabda BL-döntő, visszavágó: Magdeburg (német) - Veszprém 30-25 (15-10)
Magdeburg, 9000 néző. Vezette: Garcia, Moreno (franciák)

Magdeburg: Gaudin - Abati 5, Stefansson 7/3, Kulseov 5, Maurer 1, Perunicsics 5, Kretzschmar 3. Csere: Agreschou (kapus), Stiebler Kervadec 4.
Veszprém: Sterbik - Dzomba 6, Gál 1, Csoknyai, Jovic 1, Tóth, Pásztor 7. Csere: Fazekas (kapus), Pérez 5, Saracevics 4/3, Zsigmond, Éles, Diaz 1.

Akik látták a finálé második mérkőzését, egyetérthettek abban, hogy óriási lehetőséget szalasztott el a magyar csapat. Azt is sokan hangsúlyozták, hogyha a második meccset nem Németországban, hanem Veszprémben rendezik meg, akkor nem a Magdeburgé lesz a kupa. Ezek azonban már akkor is felesleges okoskodásnak tűntek, 18 év távlatából is azok. Sajnos, a visszavágón a Veszprém nem tudta megismételni az egész idényben megmutatott nagyszerű játékát.

Vagy azt is mondhatjuk, hogy pont a legfontosabb meccsen fogyott el a tudomány.

A dolog érdekessége abban rejlett, hogy már az első, veszprémi összecsapáson sem játszott igazán jól a Veszprém, amely többször is vezetett négy góllal. Ráadásul a Magdeburg ebben a szezonban gyengén szerepelt a német bajnokságban és a Német Kupát sem nyerte meg. Nekik óriási motivációt jelentett az, hogy a BL megnyerésével újra ebben a sorozatban indulhatnak.

A Magdeburg játékosainak ünneplése a BL-trófeával 2002-ben Forrás: DPA/AFP/Wolfgang Kluge

Hozzá kell tenni, hogy a magdeburgi visszavágóra Sterbik Árpádot úgy kellett összedrótozni, miközben számos másik veszprémi játékos is sérüléssel bajlódott. És nem volt elhanyagolható a két francia bíró pártos működése;

Garcia és Moreno mindig akkor segítette meg egy kicsit a Magdeburgot,

amikor a Veszprém vészesen közeledett hozzá. A hajrában 28-25-nél összesítésben csak 1 góllal vezetett a német csapat, ráadásul a Veszprém akkor már több gólt szerzett idegenben, mint a Magdeburg Veszprémben. Ezért itt már a két gólos vereség is belefért volna a magyaroknak.

Talán Zsigmond György fogalmazta meg legjobban, mi is történt a Veszprémmel ezen a két döntő mérkőzésen.

"Nem hittük el, hogy megnyerhetjük a Bajnokok Ligáját" -

mondta a kiváló játékos, ami csak azért volt fura, mert a Pamplona kiverése az elődöntőben ennél jóval nehezebb feladatnak bizonyult és azt is megoldotta a Veszprém. Bozidar Jovic az első meccs bíróira fogta a kudarcot, mert szerinte a veszprémi odavágón fütyülő játékvezetők okozták a magyar csapat vesztét.

Húsz évvel azok után, hogy a Budapesti Honvéd megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a Veszprémnek nem sikerült ugyanez a bravúr. És azóta sem.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.