Szaúd-Arábiának nagyon sokba kerülhet az olajpiaci felfordulás

Szaúd-Arábia, Riyadh
Saudi Arabia, Riyadh, traffic on the King Fahad road
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia a számítások szerint akár 58 milliárd dollárnyi hitel felvételére is kényszerülhet, hogy fedezni tudja a költségvetési kieséseit. Bár a királyság végső soron jól is járhat az olajár összeomlásával, Rijád nagy árat fizethet a győzelemért.
Vágólapra másolva!

Hatalmas költségvetési kiesést jelent Szaúd-Arábia számára az olajár összeomlása, amit a királyság várhatóan csak jelentős hitelfelvétellel tud majd kompenzálni – mondta Mohammed al-Jadaan szaúdi pénzügyminiszter.

Al-Jaadan kiemelte,

a királyság akár 26,57 milliárd dollár (100 milliárd riál) értékben is kibocsáthat kötvényeket idén, kiegészítve a korábbi, 31,88 milliárd dolláros (120 milliárd riál) kibocsátását.

Közben az is kiderült, hogy a Saudi Aramco állami olajóriás eladhatja a csővezeték-ágazatának egy részét, amivel a tervek szerint 10 milliárd dollárt vonna be a vállalat.

Ezzel együtt a pénzügyminiszter hozzátette, Szaúd-Arábia ment már keresztül hasonló – a mainál talán még súlyosabb – válságokon a történelmében, és mindig túl tudott lendülni a nehézségeken. Kiemelte, a mostani sem lesz kivétel.

Súlyos költségvetési hiány fenyegeti az olajhatalmat Forrás: AFP/Ian Timberlake

Mindazonáltal több szakember megjegyezte, a jelenlegi olajár-összeomlás példátlan az iparág történetében. Jelenleg ugyanis egyszerre áll fenn túlkínálat és nagyjából 30 százalékos keresletcsökkenés. Ez pedig hatalmas költségvetési kieséseket jelent az erősen olajexport-függő államoknak. Noha Szaúd-Arábia előnye abból fakad, hogy az ország relatíve alacsony költségek mellett termel, a mostani zuhanás az OPEC tulajdonképpeni vezetőjét sem kímélik.

A fentieket figyelembe véve nem meglepő, hogy a szaúdi kormány még márciusban azt kérte az állami szervezetektől, hogy legalább 20 százalékkal vágják vissza a költségvetéseiket.

Jelenleg viszont egyes számítások szerint a szaúdi költségvetési hiány elérheti akár a GDP 15 százalékát is.

Ez bár alatta maradna a 2016-ban mért 17 százalékos deficitnek, azonban hatalmas csapást jelentene a királyságnak, amely épp az elmúlt időszakban vezette ki a 2014-16-os válság idején életbe léptetett megszorító intézkedéseket.