Három hónap haladékot kapott a jegybanktól a CIG EMABIT biztosító

Magyar Nemzeti Bank, MNB, MNB székház, Szabadság tér 9., székház
Vágólapra másolva!
Az MNB döntése szerint május helyett legkésőbb augusztus elejéig kell teljesítenie a CIG EMABIT biztosítónak a szavatolótőke-helyzetének rendezésére hivatott tervet. A határidő meghosszabbítását az indokolja, hogy a biztosító által már beadott helyreállítási terv egyes adatait még ki kell egészíteni.
Vágólapra másolva!

2019. októberében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vizsgálata lezárásáig, de legfeljebb egy évre felfüggesztette a CIG EMABIT Biztosító olaszországi határon átnyúló kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását, illetve a már megkötött ilyen szerződések meghosszabbítását.

A jegybank azt követően döntött intézkedéséről, hogy

a CIG EMABIT szavatolótőke-megfelelése kedvezőtlen irányba mozdult el az olaszországi úgynevezett "gaming" kezesi biztosítások kapcsán bekövetkezett

(és a biztosító tulajdonosa által 2019 augusztusában részben már nyilvánosan is bejelentett) több jelentős káreseménynek köszönhetően.

A társaság a viszontbiztosítási szerződéssel nem fedezett biztosításokból származó veszteségeit akkor 670 millió forintra becsülte.

Felfüggesztették egy hazai biztosító garanciatermékeinek forgalmazását

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata lezárásáig, de legfeljebb egy évre felfüggesztette a CIG EMABIT Biztosító olaszországi határon átnyúló kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását. Az intézkedés célja az állománnyal kapcsolatos jövőbeni kockázatok mérséklése, és hogy a biztosító tegyen lépéseket az eddig felmerült kockázatok további csökkentésére.

Az ügyben idén tavasszal történt újabb fejlemény, amikor is március végén az MNB elutasította a CIG EMABIT helyreállítási tervét, s április közepéig új terv benyújtására kötelezte a társaságot. A jegybank a szavatolótőke-helyzetének rendezéséig megtiltotta a biztosító számára új biztosítási szerződéseket kötését vagy a régiek meghosszabbítását, továbbá az osztalékfizetést.

A biztosító igazgatósága 2020. április 8-i ülésén döntött arról, hogy

a vagyonbiztosító magyarországi vagyon, felelősség, szállítmányozás, fuvarozás és gépjárműbiztosítási üzletágait átadja az Aegon Biztosítónak.

Ma az MNB újabb határozatot hozott, melyben három hónappal, 2020. augusztus 4-ig meghosszabbította a biztosító számára a szavatolótőke szint helyreállítására, vagy a szavatolótőke-szükséglet teljesítése érdekében a kockázati profil csökkentésére rendelkezésre álló hat hónapos, eredetileg idén május 4-én lejáró határidőt.

A biztosító által már benyújtott helyreállítási terv megítéléshez ugyanis az abban szereplő egyes adatok pontosítása, részletesebb bemutatása, illetve kiegészítése szükséges.

Ennek érdekében az MNB rövid határidővel hiánypótlási felhívást bocsátott ki.

Az MNB három hónap haladékot adott a CIG EMABIT helyreállítási tervének kiegészítésére Fotó: Szabó Gábor - Origo

A CIG EMABIT helyreállítási tervében szereplő intézkedések valóban kedvezően befolyásolhatják a biztosító tőkehelyzetét, azonban a hiányosságok pótlása, a terv jóváhagyása, és az abban foglaltak gyakorlati megvalósítása 2020. május 4-ig nem lehetséges.

E körülményekre figyelemmel hosszabbította meg a jegybank a biztosító kérelmére a tőkehelyzet rendezésére nyitva álló határidőt.

Forrás: Mnb.hu