Varga Mihály: A hazai vállalkozások számíthatnak a kormány támogatására

BECSEI András; VARGA Mihály
Budapest, 2020. április 9. Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a Becsei Andrással, a Magyar Bankszövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2020. április 9-én. Egyszeri adót vetnek ki a pénzintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a költségvetésbe befolyó összeg 55 milliárd forint lesz, amelyet három egyenlő részben kell befizetni - jelentette be Varga Mihály. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A kormány az emberi élet védelme mellett számos eszközzel a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk enyhítésén és a hazai munkahelyek megmentésén dolgozik - hangsúlyozta Varga Mihály, miután látogatást tett a Szamos Marcipán Kft. hétfőn újraindult üzemében.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az országban fokozatosan, szigorú ütemterv mellett jó néhány hazai vállalkozás kezdte újra működését, ahogyan tette ezt a legnagyobb magyar édesipari vállalat is, amely az elmúlt egy hónapban kényszerült termelését felfüggeszteni.

A tárcavezető kifejtette, hogy

a munkahelyek megvédése az elsődleges cél, ezért a kormány munkahelymegtartó támogatással, adóintézkedésekkel, hitellel segíti a vállalkozásokat

abban, hogy minél kisebb veszteséggel legyenek túl a járvány okozta válsághelyzeten.

Varga Mihály: az eddig meghozott adóügyi intézkedések 300 milliárd forintot hagytak a vállalkozásoknál Forrás: MTI/Mónus Márton

A Gazdaságvédelmi akcióterv megvalósítására 1345 milliárd forintot különített el a kormány a költségvetésből, és eddig összesen több mint 600 milliárd forintot fordított a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezésre. Varga Mihály elmondta azt is, hogy az eddig meghozott adóügyi intézkedések 300 milliárd forintot hagytak a vállalkozásoknál.

A Szamos Marciánnál tett látogatásáról Varga Mihály videót is megosztott a Facebookon

A Pénzügyminisztérium a múlt héten nyújtotta be a parlamentnek azt az adókönnyítéseket tartalmazó javaslatcsomagot, amely szinte minden gazdasági szereplőt érint, és amely a jövő beruházásait segíti.

A szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése

mintegy 4 millió munkavállalót érint, közel 160 milliárd forinttal segítve a vállalkozásokat.

A kisvállalkozások adójának 12 százalékról 11 százalékra való csökkentése

pedig 10 milliárd forintos könnyítést jelent a hazai cégeknek. Újabb befektetésösztönző intézkedésekre is tett javaslatot a tárca, amely 10 milliárd forintot hagyhat majd a cégeknél a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.