Bulgáriában a bevásárlóközpontok nyitásával lazítanak a korlátozásokon

koronavírus Bulgária
A koronavírus-járvány miatt orrukat-szájukat védő ügyfelek sorban állnak egy szófiai munkaügyi hivatal előtt 2020. április 8-án.
Vágólapra másolva!
Bulgáriában a bevásárlóközpontok hétfői újranyitásával lazítanak a koronavírus elleni küzdelem jegyében elrendelt korlátozásokon - jelentette be pénteken az ország kormányfője, Bojko Boriszov.
Vágólapra másolva!

A kormány március 14-én hirdetett rendkívüli helyzetet, amelynek keretében utazási tilalmat rendelt el, bezárták az iskolákat, éttermeket, valamint a bevásárlóközpontokat.

Számos vállalkozás korlátozott időtartamban működhetett, vagy akár be is kellett zárni a lecsökkent kereslet miatt.

A koronavírus-járvány miatt orrukat-szájukat védő ügyfelek sorban állnak egy szófiai munkaügyi hivatal előtt 2020. április 8-án Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

A vesztegzár fokozatos enyhítése április végén kezdődött, de a polgárokra és vállalatokra vonatkozó szigorú korlátozások továbbra is érvényben maradtak, kötelező a távolságtartás a nyilvános helyeken.

Zárva vannak az országhatárok is.

Az ország legnagyobb üzleti szervezetének, a Bolgár Ipari Kamarának (BIA) a munkaadói korábban aggodalmukat fejezték amiatt, hogy a hatóságok nem tűzték ki a plázák zárva tartásának határidejét. Bojko Boriszov a kiskereskedők szövetségének tagjaival találkozva beleegyezett abba, hogy

a bevásárlóközpontokban lévő üzletek hétfőtől országszerte kinyithatnak.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök engedélyezte, hogy hétfőtől kinyithassanak a bevásárlóközpontok üzletei Bulgáriában. Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A BIA adatai szerint mintegy háromszázezer embert foglalkoztatnak a kiskereskedelmi szektorban, és az ágazati cégek tönkremehetnek, ha a bevásárlóközpontok nem nyitnak ki.

Bulgáriában pénteken 2138 igazolt koronavírusos fertőzéses esetet tartottak nyilván, a halottak száma százkettő volt.