Migrációkutató Intézet: A vírus elleni és a migráció elleni védekezés jól összekapcsolódott

görög-török határ
Európába igyekvő illegális bevándorlók a görög-török határ közelében a törökországi Edirne térségében 2020. március 5-én.
Vágólapra másolva!
A vírus elleni védekezés jól összekapcsolódott a migráció elleni védekezéssel - mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Janik Szabolcs hozzátette, hogy a járványhelyzet miatt az EU-s országok határaik lezárására kényszerültek, ami a külső határokra is igaz volt, így az Európába irányuló migráció is csökkent. A napokban kijött Frontex-adatok szerint is csökkent a migráció a legtöbb európai útvonalon - jegyezte meg.

A hangsúly a külső határok védelmén van,

ebben a tekintetben az elmúlt időszakban pozitív volt, hogy a görögök a török nyomás ellenére is tudták védeni a határaikat, ez továbbra is várható, és kulcsszerep hárul a görögökre.

Európába igyekvő illegális bevándorlók a görög-török határ közelében a törökországi Edirne térségében 2020. március 5-én. Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Olaszországba és Spanyolországba most is be tudnak jutni illegális bevándorlók, és ez jó eséllyel a jövőben sem változik - fűzte hozzá.

Az illegális bevándorlók számának csökkenésével kapcsolatban a szakértő azt mondta, hogy azok a migránsok, akik a vírus előtt Törökországig vagy Líbiáig eljutottak,

a vírus miatt mérlegeltek, és valószínűleg várakoznak.

Az olasz kormánydöntésről, amely szerint félmillió embert telepítenek le az országban mezőgazdasági idénymunka céljából, az igazgatóhelyettes úgy fogalmazott: ez egyfajta meghívólevél, de csak olyanokra vonatkozik, akiknek korábban is volt tartózkodási engedélyük.