Vágólapra másolva!
Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a jövő évi költségvetésről, a Lánchídról, valamint a trianoni békediktátumra való emlékezésről.
Vágólapra másolva!

A politikus beszélt a Parlament e heti üléséről, amelynek az egyik legfontosabb pontjaként azt emelte ki, hogy a kormány a jövő évi költségvetést benyújtotta, aminek a vitája ezt követően kezdődik, majd várhatóan június végén kerül elfogadásra. Most a helyzet rendkívüli, hiszen van egy járvány és egy az okozta gazdasági helyzet – tette hozzá, amire reagálnia kell a 2021-es büdzsének. A Pénzügyminisztérium úgy számol, hogy jövő év végére egy erős gazdasági növekedés lesz, ha ez valóban így lesz, akkor a gazdaság képes lesz megindulni, amiből pedig az is következik, hogy növekedni fognak az adóbevételek is, azaz lesz fedezet. Hollik István szerint a költségvetés számai azt mutatják, minden terület nagyobb forrásokkal számolhat, például az önkormányzatok is, amelyek 16 százalékkal nagyobb összegből gazdálkodhatnak.

Ellenzéki politikusok, polgármesterek ezt másként látják, Hollik István szerint nekik elegendő lenne csak a költségvetési számokra ránézni. Ami a szolidaritási adót illeti – jegyezte meg, ez is szerepel a jövő évi büdzsé tervezetében, de látni kell azt is, van egy járványügyi helyzet, aminek a leküzdéséhez mindenkinek hozzá kell járulni, így az önkormányzatoknak. Minden ellenzéki politikusnak értenie kell, ezt az összeget nem a kormány veszi el – emelte ki a képviselő, hanem létrejön egy mechanizmus, ami a rendszert igazságosabbá teszi. Vannak nagyon gazdag önkormányzatok, amelyek rengeteg pénzt tudnak beszedni az iparűzési adóból, ám van olyan is, hogy módos települést pár kilométerre van egy másik, amelyiknek egy forint ilyen bevétele nincsen. A szolidaritási adó lényege, hogy a gazdagabb településektől vesz el valamennyit, hogy azt odaadja a szegényebbeknek, azaz ezek a pénzek az önkormányzatoknál maradnak.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.