Egy magányos géniusz megismertetése a világgal

Vágólapra másolva!
Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, a Liget Projekt vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában neszélt Csontváryról, de szóba kerültek még a Liget Projekt tervei is.
Vágólapra másolva!

A főigazgató arról beszélt, hogy ezek a megbízatásai egymásból nőttek ki, egymást követik, hiszen a Szépművészetit 15, a Galériát 10 éve vezeti, pontosabban egy évtizede tért vissza a Szépművészeti Múzeumhoz.

Arra a felvetésre, hogy egy múzeum nem csak a kiállításokról, hanem a raktárakban megbújó kincsekről ismerszik meg igazán, Baán László megjegyezte, egy múzeum valóban olyan, mint egy piramis. A legtetején a kiállítások szerepelnek, a leggyönyörűbb darabokkal, de mellette minden gyűjteményben kiemelkedő feladat az állomány javítása, a folyamatos gyűjtés, ezek a tárgyak képezik a képzeletbeli piramis többi részét. Ahogy az is fontos, hogy a Liget projekt keretében építették meg az országos múzeumi raktárt a volt Szabolcs utcai zsidókórház helyén. Itt közel 300 ezer műtárgy kerül majd elhelyezésre.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.