Egy edző, akit oda kellett volna láncolni a Bayern München kispadjához

Jupp HEYNCKES celebrates its 75th birthday on May 9, 2020. 2013 First League Sport Sports Professional Footballers PRESS CONFERENCE Soccer DFL PHOTOCALL SP 13 Season 2012 PROFESSIONAL current sport SPO 1st league 2012 1. Bundesliga Ball Sports SOCCER PLAY
Jupp HEYNCKES celebrates its 75th birthday on May 9, 2020. Archive photo: Jupp HEYNCKES (coach FC Bayern Munich), with the trophies, cups, trophies won - from the left: Champions League trophy, DFL Supercup, championship trophy, bowl, DFB trophy, triple, single image, cut single motif, half figure, half figure. "Thanks Jupp", final press conference with Jupp HEYNCKES (coach FC Bayern Munich). Liga1, Football 1. Bundesliga, season 2012/13, on June 4th, 2013. ALLIANZAREN A. Â | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Jupp Heynckes a hetvenes években játékosként a Mönchengladbachhal négy Bundesliga-bajnoki címet szerzett. Többet, mint abban az évtizedben a Bayern München. Klubcsapatával egész pályafutása alatt a bajor óriással vívott elkeseredett küzdelmet. Többnyire sikerrel, mint az említett statisztika is mutatja. A Borussia mezében senki nem szerzett nála több gólt a Bayern ellen. Aztán amikor 1978-ban, 33 évesen visszavonult, edzőként is csak az a cél lebegett a szeme előtt, hogy minél több borsot törjön ősellensége orra alá. Első évében még Udo Lattek segítőjeként, majd 1979-től a Mönchengladbach vezetőedzőjeként. Mert akkor ez a két csapat azonos szinten volt. És mindkettő a világ közvetlen élvonalához tartozott.

1979-ben Heynckes UEFA-kupagyőztes csapatot vett át Lattektől. Vagyis magasan volt a léc. Le is verte azt. Ugyanis első évében az akkoriban abszolút német fölénnyel zajló UEFA-kupa döntőjében alulmaradt az Eintracht Frankfurttal szemben.

A döntő első mérkőzése a legendás Bökelbergben:

Akkor még kétmérkőzéses volt a finálé, Heynckes csapata pedig idegenben lőtt kevesebb gólja miatt bukta azt el (3-2-re nyertek otthon, majd 1-0-ra kikaptak Frankfurtban).

A bajnokságban is csak hetedik lett a csapat, amely azóta sem tudott bajnok lenni.

Anyagi gondokkal küzdöttek, így nem lehettek olyan elvárások az edzővel szemben, mint a hetvenes években. A Bayern pedig Heynckes egykori világbajnok társának, Uli Hoenessnek köszönhetően gazdasági hátterét tekintve is egyre magasabbra tört. A nemrég még vetélytárs két együttes egyre távolabb került egymástól. Ezért is volt nagy bravúr, hogy Heynckes 1984-ben a Német Kupa döntőjébe vezette a Mönchengladbachot, és ott 120 perc után is döntetlenre állt az egyre acélosabb müncheni gárdával. Csak tizenegyesek után (a 'Gladbach első kísérletét egy bizonyos Lothar Matthäus hibázta el) nyerték meg a kupát az akkor éppen Heynckes egykori mestere, Udo Lattek által irányított bajorok.

Minden idők legjobb meccsösszefoglalója a döntőről:

Az edzőlegendától ugyanazt várták Münchenben, amit 1974-ben, vagyis a BEK megnyerését. Ám amikor 1987-ben a Porto elleni fináléban elbukott a Bayern (Rabah Madjer máig emlékezetes, zseniális megmozdulása miatt) Lattek csalódottan távozott Münchenből.

Ekkor gondolt egy merészet Hoeness, és egykori nagy ellenfelét és válogatott társát, Heynckest hívta az edzőzseni helyére. Általános meglepetést okozott ezzel a felkéréssel. És nem kis fejfájást a 'Gladbachoz ezer szállal kötődő fiatal edzőnek. Akinek egész addigi életét megnehezítette a bajor gárda. Trénerként soha nem tudott nyerni Münchenben, 1 döntetlen mellett 7 vereség volt a mérlege ott. Ráadásul egyik-másik igen méretes zakó volt. Még másodedzőként végigszenvedett egy hazai 7-1-es vereséget.

Tudta tehát, hogy Münchenben olyan sikerek várhatnak rá, amilyenekre esélye sem lehet szülővárosában.

Elfogadta az ajánlatot.

1987 nyarán ült először a bajor padon edzőként, és szeptember elején kellett életében először Mönchengladbachba utaznia ellenfélként. 2-0-ra kikapott. Négy év alatt egyszer sem tudott nyerni szülővárosában. Első müncheni szerepvállalása alatt két bajnoki címet és két ezüstérmet szerzett a csapattal, és kétszer bejutott a Bajnokcsapatok Európa-kupájának elődöntőjébe. Azonban nem maradhatott „élete végéig" Münchenben. Ugyanis olyan lúzer módon elbukni a finálé küszöbén, ahogy azt a Heynckes vezette csapat tette háromszor is, az ritkaság a labdarúgás történetében.

1988-ban a negyeddöntőben a Bayern hazai pályán remek játékkal lefocizta a Real Madridot. A 85. percben 3-0-ra vezetett, majd ezt követően kapott kettőt. A visszavágón az akkoriban Madridban a bírók által is igen erősen támogatott Real futballt gyilkoló taktikájával 2-0-ra legyőzte.

1990-ben az elődöntőben 180 perc után 1-1-re állt a Milannal, majd a hosszabbításban esett ki, 2-2-vel, idegenben lőtt kevesebb góllal. 1991-ben pedig szintén az elődöntőben a Crvena zvezda ellen hazai pályán ugyan kikapott 2-1-re, ám Belgrádban nagyszerűen játszva a hajrában 2-1-re vezetett. Már a rendes játékidőben gólokkal nyerhetett volna, hosszabbításban pedig biztos ki is csikarta volna a döntőbe jutást, ha Augenthaler és Aumann együttes erővel nem szerencsétlenkedték a saját kapujukba a labdát a rendes játékidő utolsó percében – ezzel esett ki a csapat.

Ha ezekhez hozzátesszük, hogy 1988-ban Eindhoven–Benfica, 1990-ben Milan–Benfica, 1991-ben pedig Crvena zvezda–Marseille döntő volt a BEK-ben, akkor jogosan mondják a Bayern szurkolói, hogy egy-két BEK-győzelmet eldobtak akkor a játékosok. Hoeness pedig azt mondta, hogy

Hosszú időre elvált az edző és a csapat útja. A következő 15 évben kétszer járt Münchenben edzőként a többnyire spanyol földön dolgozó, és itt a Don Jupp becenevet kapó sportember. Aztán úgy döntött, hogy végleg hazatér, és pályafutását keretbe foglalandó a mönchengladbachi kispadról vonul nyugdíjba. 61 évesen 'gladbachi edzőként a 2006-07-es szezonban 1-1-et játszott Münchenben. Ám kis túlzással az volt régi-új csapata egyetlen sikere. A tél végén kiesőhelyre zuhant, és Heynckes, akit 'Gladbachban senki nem mert felállítani a padról, a 19. forduló után úriemberként átadta a helyét másnak (a csapat így Jos Luhukayjal zuhant ki az élvonalból, 11 ponttal lemaradva az utolsó, még bent maradást érő helytől). Félő volt, hogy így ér véget eredményes pályafutása.

Szerencséjére 2009-ben Jürgen Klinsmann annyira tönkretette a Bayernt, hogy a BL-indulása is veszélybe került.

A közönség folyamatosan tüntetett ellene, így 5 fordulóval a zárás előtt távoznia kellett. Ekkor jutott eszébe a még akkor is pozícióban lévő Hoenessnek, hogy néhány hétre segítséget kérjen a 'gladbachi nyugdíjastól.

Jupp Heynckes (balra), segítője, Hermann Gerland és Uli Hoeness 2009. április 28-án bejelentik az edző kinevezését Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Db Miguel Villagran Pool

Heynckes 2009. május 2-án ült le 18 év után újra a müncheni kispadra. Ellenfélnek pedig a sors ki mást rendelhetett volna, mint a Borussia Mönchengladbachot. 2-1-re nyert a Bayern. Majd további három meccsen is diadalmaskodva, egyen pedig döntetlent játszva a csapat teljesítette az elvárt célt, indulhatott a BL-ben, ahol aztán egészen a döntőig menetelt.

De már nem Heynckesszel.

A helyét Luis Van Gaal foglalta el Münchenben, neki viszont annyira visszajöttek a régi szép emlékek, hogy újra munkát vállalt a Bundesligában, és két évig irányította a Bayer Leverkusent. Második évében meg is előzte velük a Bayernt. Majd 2011 nyarán ismét elfogadta Uli Hoeness invitálását, és harmadszor is a Bayern edzője lett.

Ez az időszak mindenki előtt ismert. Talán csak a bemutatkozó találkozója merült feledésbe. Természetesen a Mönchengladbach látogatott az Allianz Arénába. És az első bajnokiján itt játszó Manuel Neuer kapitális hibájának köszönhetően 1-0-ra nyert a Borussia.

Sem Heynckes, sem Neuer nem ilyen bemutatkozásról álmodott:

Abban az évben a Bayern minden fronton ezüstérmet nyert. A Bajnokok Ligája döntőjét Münchenben bukta el a Chelsea-vel szemben büntetőpárbaj után. Ekkor az őt régóta ismerők ismét elővették a már sercegő lemezt, hogy komoly eredmény elérésére alkalmatlan. Már a nyolcvanas években, 'Gladbach-edzőként is azt mondták róla:

Ám a bajor vezetők bölcsebbek voltak, mint 21 évvel korábban. Hagyták dolgozni. Ő pedig pályára varázsolta minden idők egyik legszebben játszó, és legeredményesebb focicsapatát. 2013-ban már a 28. forduló után bajnok volt a Bayern, és végül 25 ponttal előzte meg a második Dortmundot. Az utolsó mérkőzésre (hová máshova?) Mönchengladbachba kellett utaznia. A hazai csapat az első percekben ízekre szedte a bajnokot, és már 10 perc után 3-1-re vezetett. A szünetre egy gólt faragott a hátrányból a Bayern, Heynckes pedig ekkor a futballöltözőben ritkán hallható mondatokat mondott szenvedő játékosainak:

A csapat pedig felszántotta a pályát, és 4-3-ra legyőzte a Mönchengladbachot.

A sajtótájékoztatón elsírta magát, hiszen úgy tűnt, ezzel a 'Gladbach–Bayern találkozóval véget ért Bundesliga-karrierje. A Salátástál átvétele és a sajtóesemény után együtt bulizott a csapat a 'gladbachi Heynckes-rezidencián. Majd egy hét múlva megnyerte a Bajnokok Ligáját, és két hét múlva a Német Kupát.

Guten Tag, meine Herren! Még hogy nem képtelen nagy trófeákat nyerni? Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Uli Hoeness ekkor felülbírálva több mint 20 évvel korábbi kijelentését azt mondta Heynckesről:

A sikeredzőt ez a mondat kísérte másodszor nyugdíjba.

Ám a sorsnak még mindig volt egy dobása. 2017 őszén annyira megromlott a Bayern viszonya Carlo Ancelottival, hogy a bajnokság közben edző nélkül maradt a csapat. És ekkor Uli Hoeness negyedszer is ugyanazzal a mondattal tárcsázta Jupp Heynckes számát: vállald el a csapat irányítását.

És Heynckes 2017. október 9-én negyedszer is leült a Bayern kispadjára.

A Mönchengladbachban játékosként szerzett négy bajnoki cím után negyedszer lett bajnok edzőként – a Bayern Münchennel. Döntőt vívott a Német Kupában és elődöntőt a Bajnokok Ligájában. Összesen ötödször vezette a Bayernt a BEK/BL-ben a legjobb négy közé. Utoljára már 73 évesen.

A hétvégén pedig – mivel továbbra is korlátozott a stadionokba beengedhető személyek száma – vélhetően mönchengladbachi otthonában, lábánál imádott kutyájával televízión nézi, amint két kedvenc csapata a Bayern München és a Borussia Mönchengladbach megmérkőzik az Allianz Arénában.