Meghackeltette a felhasználóját a Facebook

facebook laptop notebook
Vágólapra másolva!
Egy fiatal lányokra vadászó szexuális ragadozóról volt szó.
Vágólapra másolva!

Meghökkentő történetre derített fényt a Motherboard, a Facebook meghackeltette az egyik felhasználóját, hogy az FBI le tudja tartóztatni. Az ügy azzal kezdődött, hogy a hatóság felszólította a közösségi hálózatot egy „Brian Kil" álnevet használó személy azonosítására, miután az már évek óta zsarolással és megfélemlítéssel meztelen fotókat, erotikus videókat zsarolt ki fiatal lányoktól, néhányukat pedig öngyilkosságra is buzdította.

A kép csak illusztráció Forrás: Tobias Dziuba / Pexels

Ez problémát jelentett a Facebook számára, ugyanis a szexuális bűnöző az átlagosnál jóval komolyabb informatikai ismeretekkel rendelkezett: a nagy fokú anonimitást nyújtó Tails operációs rendszert használta a számítógépén, az adatforgalmát pedig a Tor-hálózaton keresztül bonyolította. A Facebook semmilyen az azonosítására használható információt sem tudott előásni, ám az illetékesei nem kívánták annyiban hagyni az ügyet, így precedens nélküli lépésre vetemedtek:

meghackeltették a felhasználót.

A Facebook felbérelt egy biztonsági céget, hogy az keressen valamiféle sebezhetőséget a Tails OS-ben. A vállalat sikerrel járt, olyan sérülékenységet fedezett fel a gyári videolejátszó alkalmazásban, amelynek köszönhetően egy támadó kódot tartalmazó videót megnyitva az elküldte a felhasználó nyilvános IP-címét a megadott szerverre.

A Facebook átadatta az FBI-nak a sérülékenységet, a hatóság pedig az egyik áldozattal átküldetett egy támadó kódot tartalmazó videót. A bűnöző megnyitotta az állományt, mire a nyomozók megkapták az IP-címét, így a netszolgáltatójának közbenjárásával sikerült leleplezni és letartóztatni.

A 28 éves Buster Hernandez 41 vádpontban vallotta magát bűnösnek, várhatóan nagyon hosszú időre börtönbe kerül.

A férfi éveken keresztül szisztematikusan terrorizálta az áldozatait: vulgáris nyelven részletekbe menő fenyegetéseket tett a kiskorú és fiatalkorú áldozatainak, hogy ha nem kapja meg, amit kér, akkor egész pontosan hogyan fogja megerőszakolni, megölni, elrabolni őket vagy a családtagjaikat. Több alkalommal azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözni vagy robbantani fog az iskoláikban, és olyat is hazudott, hogy ismeri az áldozatok lakhelyét, az otthonuk riasztórendszerének kikapcsolási kódját.

A Facebook állítása szerint egyszeri esetről van szó, kizárólag Hernandez tetteinek láttán döntöttek úgy az illetékesek, hogy extrém módon közbeavatkoznak az azonosítása érdekében.

A Motherboard információi szerint az ügy erősen megosztotta a Facebook dolgozóit, nem mindenki tudja egyértelműen eldönteni, hogy inkább jó vagy rossz ötlet volt-e a felhasználó meghackeltetése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!