Vágólapra másolva!
Ansu Fati, az FC Barcelona tinisztárja elképesztő szezont fut. A 17 és fél éves támadót sokan a klub legendájához, a hatszoros aranylabdás Lionel Messihez hasonlítják. És ha megnézzük a statisztikáit, nem elképzelhetetlen, hogy ő lesz az argentin csatár méltó utódja a katalán klubnál.

Lionel Messi 2004. október 16-án debütált az FC Barcelona csapatában, az első gólját pedig két hónappal a 18. születésnapja előtt, 2005. május 1-én lőtte az Albacete ellen, Ronaldinho álompassza után.

Az akkor 17 éves 10 hónapos és 7 napos korában minden idők legfiatalabb barcelonai focistája lett, aki gólt tudott lőni a spanyol bajnokságban.

Az argentin klasszis az első szezonjában összesen kilenc mérkőzésen lépett pályára az FC Barcelona csapatában – csak egyszer kezdőként, egy Sahtar Donyeck elleni tét nélküli BL-meccsen – és csak egy gólt lőtt 238 perc alatt.

Ronaldinho és Lionel Messi legendás gólöröme Forrás: MEXSPORT/Bernardo De Niz

Azonban a többnyire jobboldali támadóként bevetett játékosról sütött a tehetség, így a szezon végén a kivásárlási árát felemelték 150 millió euróra, miközben akkoriban Zinédine Zidane volt a világ legdrágább játékosa, akiért 2001 júliusában 77,5 millió eurót fizetett a Real Madrid.

Ansu Fati tavaly augusztus 31-én az Osasuna ellen szerzett góljával a Barcelona legfiatalabb bajnoki gólszerzője lett 16 évesen és 304 naposan. A korábbi rekord Bojan Krkic nevéhez fűződött, aki Lionel Messi rekordját adta át a múltnak. A még mindig csak 17 és fél éves támadó az idei szezonban már 25 meccsen kapott lehetőséget, 1066 perc alatt hat gólt lőtt és egy gólpasszt adott az FC Barcelona csapatában, a kivásárlási ára pedig 170 millió euró.

Ansu Fati minden idők legjobb futballistája mellett edződhet Forrás: AFP/Lluis Gene

A számok azt mutatják, hogy Ansu Fati sokkal kiemelkedőbb, mint Lionel Messi. Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy

amikor az argentin támadó bemutatkozott a Barcelonában, akkor a klubnak olyan klasszistámadói voltak, mint Ronaldinho, Samuel Eto'o, Ludovic Giuly, vagy Henrik Larsson.

Míg Ansu Fati főleg a szerencsének köszönheti, hogy bekerült a Barcába, ugyanis amikor 2019 augusztusában debütált, Lionel Messi és Luis Suárez is sérült volt, így a katalán csapatnak nem volt más bevethető támadója.