Gyurcsány polgármestere megfenyegette a XVIII.kerület lakóit

Galgóczy
Vágólapra másolva!
Pestszentlőrinc-Pestszentimre baloldali vezetése sajátos demokráciafelfogással irányítja a kerületet. Szaniszló Sándor, a kerület DK-s polgármestere attól sem riad vissza, hogy megfenyegesse a polgárokat, ha nem támogatják azt, amit akar.
Vágólapra másolva!

Ez év február 27-én arról döntött a XVIII. kerületi önkormányzat, hogy még aznap benyújtanak egy pályázatot, hogy állami források segítségével burkolják le a Flór Ferenc utcát. A projektben szereplő utca tulajdonképpen egy erdőszéli földút, amelynek az egyik oldalán lakóházak, a másik felén vadregényes erdő van. A kerület vezetői azonban fordítva ülték meg a lovat a tervek elkészítése közben. A pályázat benyújtása előtt ugyanis semmiféle egyeztetésre nem került sor, pedig köztudott volt, hogy az érintett lakók nem szeretnék, ha egy útépítéssel megváltozna a környék zöld jellege.

Flór Ferenc utca Forrás: Origo

A kerületet irányító baloldal egy héttel a pályázat leadása után érezte elérkezettnek az időt arra, hogy a polgárok véleményét is meghallgassa. Március 3-án lakossági fórumot szerveztek, amelyen az LMP-s Banga Zoltán, a momentumos Nagy Károly és a párbeszédes Petrovai Sándor úgy tettek, mintha az önkormányzat meghallgatná és érzékeny lenne lakosok akaratára.

Végül a megkésett egyeztetésen az utca és a környék lakói szavazás útján fejezték ki az álláspontjukat: nem akarnak útépítést.

Szarvas Zsolt, az utca lakóinak nevében az Origónak azt mondta, hogy a lakók többsége úgy érzi, az útépítés teljességgel indokolatlan, viszont jelentős kárral járna, mivel a környék zöldövezeti karakterét jelentősen megváltoztatná. Hozzá hasonlóan a háztulajdonosok többsége kifejezetten azért költözött a környékre és az utcába, mert vonzó volt a csendes, autóforgalomtól mentes erdőszéli környék. Az önkormányzat által burkolni szándékozott útvonal teljes hosszát tekintve (1.3 km) vannak olyan szakaszok, ahol a házak és az erdő között mindössze egy erdei ösvény van, illetve van, ahol a tervezett nyomvonalon most egy közel 5 ezer m2-es parkosított terület fekszik. Számítások szerint az útburkolás 150-200 fa, több száz cserje, bokor kivágását, illetve több nagyobb különálló gondozott füves terület felszámolását vonná maga után.

Az életminőséget nem javítja, ellenben forgalmat vonz, ahol út épül, ott forgalom is lesz.
Ezt pedig nem akarjuk, és egyébként nem tudunk olyan forgalomszervezési igényekről, tervekről sem, ami ezt indokolttá tenné – mondta Szarvas Zsolt.

Flór Ferenc utca Forrás: Origo

Szarvas Zsolt hangsúlyozta azt is, hogy nem akarnak pártpolitikai kérdést csinálni az ügyből, de a lakók többsége egyszerűen nem akarja, hogy megváltoztassák, elrontsák a környezetüket. A lakók úgy látják, hogy a kerületben sok olyan utca van, amelyek lakóházak között futnak, inkább azokat kellene felújítani, a Flór Ferenc utcát pedig úgy hagyni, ahogy a lakók szeretik.

Szarvas Zsolt elmondta azt is, hogy a 93 közvetlen érintettből, akiknek az ingatlana egyenesen az útra nyílik, 88 százalék az útburkolás ellen szavazott. Reménykednek abban, hogy a vitában nem kell majd elmenni a végsőkig, de elszántak, és minden törvény adta lehetőséget igénybe vesznek, hogy megakadályozzák a felesleges útépítést.

A zöld környezeti idill felszámolása mellett az is aggasztja a háztulajdonosokat, hogy az útépítés után jelentősen megnövekszik az autóforgalom az utcában, idővel pedig - az ígéretek ellenére - az önkormányzat egy tollvonással zöld utat ad az átmenőforgalomnak is.

Ez esetben az utca lakóinak jelentős környezeti, egészségügyi és pénzügyi kára keletkezne.

A lakók arról panaszkodnak nyilvános internetes fórumokon, hogy az önkormányzat félrevezetően kommunikál és megpróbálja kijátszani a lakókat. A március 3-án zajlott egyeztetést is csak szűk körben hirdette meg az önkormányzat, illetve további, úgynevezett "kiscsoportos" megbeszéléseket kezdeményeznek a lakókkal. Ettől azonban az a benyomás erősödött meg az érintettekben, hogy a kerületi vezetés a lakóközösség megosztására törekszik.

Az sem keltett különösebben jó benyomást senkiben, hogy a találkozó során Petrovaiék nem tudtak érdemben válaszolni a lakók kérdéseire, csak ígéretek hangzottak el arról, hogy amennyiben megtörténik az útépítés, figyelembe veszik a lakók igényeit is.

A lakók igénye azonban az, hogy az út ne épüljön meg.

Az önkormányzati képviselők pedig úgy látták, hogy mivel többségben voltak a tiltakozók, számukra előnyösebb, ha szerveznek egy másik szavazást, amit ügydöntőnek neveznek ki. Nagy Károly pedig kijelentette, hogy amennyiben a lakók több mint fele nemmel szavaz az útra, az önkormányzat eláll az építéstől.

A többség ellenállása azonban minden jel szerint a kerület DK-s polgármesterét, Szaniszló Sándort is cselekvésre késztette. Ennek lehetett az eredménye az, hogy néhány hete levelet küldött az érintett lakóknak, amely fordulópontot jelentett a felek közti vitában. Bár feltehetően a polgármester szándékaival ellentétes hatást váltott ki, mivel a levél tartalma nem félelmet, hanem hatalmas felháborodást keltett az emberekben. A demokrácia egy egészen elképesztő és bizarr értelmezését lehet felismerni a polgármester szándékában.

Szaniszló gyakorlatilag megfenyegette az embereket. Levelében azt közölte, hogy amennyiben a környék lakói nem támogatják a munkálatokat, akkor részben vagy egészben velük fizetteti meg az útépítés költségeit: cirka 250 vagy 500 millió forintot.

Szaniszló Sándor levele Forrás: Facebook

Szaniszló levelének a fenyegetésen túl van egy figyelemre méltó tanulsága is:

a tiszta és átlátható szavazás gondolatával a mai napig nem barátkozott meg a magyar baloldal. Ami egyszer a kék cédulákkal bevált, azon nem akarnak változtatni.

A szavazást végül úgy bonyolították le, hogy a polgármester felszólította a háztulajdonosokat, hogy akik ellenzik az útépítést, azok a fenyegetéssel együtt kézbesített nyilatkozatot töltsék ki és küldjék vissza a polgármesteri hivatalnak. Aki nem küldi vissza a nyilatkozatot, azt támogató szavazatként nyugtázzák.

Rengeteg buktatót rejtett el az eljárásban. A polgármester vélhetően a gyenge részvételi hajlandóságban reménykedett, hogy a napi teendőikkel elfoglalt emberek majd nem küldik vissza a nyilatkozatot, és az ügyet megnyeri a vezetés. A szavazás végeredményét azonban ezzel együtt sem akarták a véletlenre bízni. Többen arra panaszkodtak, hogy nem kapták meg a polgármester levelét, így nem tudtak nyilatkozni sem. Aki pedig nem nyilatkozik, az támogatja a polgármestert. Pont.

Már az is tisztességtelen, hogy kizárólag a tiltakozóknak kellett nyilatkozniuk, azonban az, hogy a lakók egy része egyszerűen nem kapott "választási ívet", azt csalásnak nevezhetjük.

Szaniszlóék azonban rosszul számoltak, a civil összefogás pedig győzött. A lakók fénymásolt példányokat adtak azoknak, akiknek nem kézbesítették az íveket, illetve a nyilatkozatok összegyűjtéséről is önkéntesek gondoskodtak, hogy garantáltan eljusson minden irat az önkormányzathoz.

Az önkormányzat azonban különböző ürügyekkel halogatta az ívek átvételét, arra számítottak, hogy lassan alábbhagy a lelkesedés, kifáradnak az emberek. Ez sem jött be, a lakók kitartottak, a többség akaratát kifejező nyilatkozatok Szaniszló asztalára kerültek. A DK-s polgármester vélhetőleg nem erre számított, a fenyegetés nem vált be, az emberek pedig nem érdektelenek a közügyek iránt.

A végeredményt azonban nem hozták még nyilvánosságra, annak ellenére sem, hogy kötelességük lenne megtenni. A kerületi vezetés inkább hallgat. Miközben a kerület vezetői a következő lépésen gondolkodnak, egy újabb kínos lebukás történt.

A napokban ugyanis egy olyan dokumentum került elő, ami azt bizonyítja, hogy az önkormányzat tulajdonképpen már eldöntötte az utca sorsát, az egyeztetés és a szavazás csak színjáték volt, az önkormányzatnak esze ágában sincs meghallgatni a lakókat.

Egy olyan építési engedély került a lakók kezébe, amelyet a kijárási korlátozások alatt kért az önkormányzat, amikor biztosak lehettek abban, hogy az engedély elnyerése esetén kötelezően kifüggesztendő hirdetményt nem láthatja senki. Petrovaiék, Szaniszló, de úgy általában a vezetés tagjai közül senki nem érezte úgy, hogy erről a lakókat értesíteni kellene. A felszínen közben heteken keresztül azt kommunikálták, hogy a lakók akarata dönt. Úgy álltak ki Nagy Károlyék a lakók elé, hogy már biztosak voltak abban, hogy lesz útépítés, ennek ellenére hitegették az embereket.

A Budapest Főváros Kormányhivatala által kiadott építési engedély. Forrás: Origo

A dokumentumot a lakók megpróbálták megosztani egy népes kerületi Facebook-csoportban is, azonban kérésüket visszautasították. Miért tenne ilyet egy elvileg nyilvános, a kerületi ügyek megvitatására létrehozott csoport adminisztrátora? Azért, mert az adminisztrátort Petrovai Sándornak hívják. Illetve van még 2-3 másik adminisztrátor is, azonban meglepetésre mindannyian baloldali önkormányzati képviselők.

Nyilván nem akarták, hogy a 31 ezer fős Facebook-csoport tagjai böngészés közben olyan bejegyzéssel találkozzanak, amely bizonyítja, hogy Petrovai társaival együtt hetek óta félrevezeti a lakókat.

Az egyre kerekedő botránynak messze még a vége, a lakók elszántan kitartanak az álláspontjuk mellett. Többszörösen becsapva érzik magukat, tulajdonképpen heteken keresztül hazudtak nekik saját önkormányzati képviselőik. A dühük azonban megsokszorozta az elszántságukat, próbálnak segítséget szerezni ahhoz, hogy megvédjék a jogaikat.

Az önkormányzat erőlködését sokan azért is furcsállják, mert a beruházás értéke félmilliárd forint, amiből 250 millió forint az önkormányzat önrésze. Az útépítést senki nem akarja a lakók közül, pláne nem egy zöldövezeti területen. A pénznek azonban lenne helye a kerületben, például költhetnének a kerület óvodáira is, amelyek kálváriájáról a Mandiner írt részletesen nemrég.

Galgóczy Zoltán Forrás: Origo

A kerületi Fidesz véleményére is kíváncsiak voltunk az üggyel kapcsolatban. Az Origo megkeresésére Galgóczy Zoltán elmondta, hogy elfogadhatatlannak tartják azt a nyomásgyakorlást, amellyel Szaniszló ki akarja erőszakolni az akaratát. Galgóczy Zoltán kitért arra is, hogy 2015-ben, amikor a kerület fideszes polgármestere, Ughy Attila felajánlotta annak a lehetőségét, hogy kormányzati forrásból lebetonozzák az utcát, akkor az ellenzék hisztérikus kampányt indított ellene. Pedig ott csak annyi történt, hogy a fideszes vezetés kíváncsi volt a lakók véleményére. Amikor ők az út lebetonozása ellen foglaltak állást, a véleményüket a körzet fideszes képviselője tárta az önkormányzat elé, és javaslatára az út lebetonozása lekerült a napirendről.

A helyzet változatlan: a Fidesz továbbra is azt képviseli, amit az emberek szeretnének, a baloldal azonban csak saját zavaros hatalmi érdekeit veszi figyelembe.