Jöhet a fokozatmentes zoomkamera a mobilokba

Vágólapra másolva!
Van még hová fejleszteni a periszkópkamerákat az okostelefonokban: például fokozatmentes zoomolással.
Vágólapra másolva!

A prémium okostelefonok mezőnyében már nem elég egy sima telefotós kamerát kínálni a hátlapon, lassan elvárás a periszkópkamera, amely legalább 5x-ös optikai zoomra képes. Persze lassan kiderül, hogy általában gond van a köztes nagyítási szintekkel, a képminőség egyes értékeken jóval rosszabb lehet.

Forrás: the next web

Az O-Film erre kínálna megoldást azzal a periszkóplencsés kameramoduljával, amely fokozatmentes zoomolást tesz lehetővé, és csak 5,9 milliméter vastag. 85 és 170 milliméter között sima nagyítást garantál, f/3.1 és f/5.1 rekeszértékek mellett. Ez a gyakorlatban 3-7x-es optikai nagyítást jelent, de állítólag a 3-5x, 5-8x és 3,5-9,5x-es konfigurációk is megoldhatóak.

A prizmát használó kamera egy piezoelektromos motor segítségével, simán és pontosan mozgatja a 3-lencsés egységet előre és hátra a megfelelő fókusztávolság beállításához. A lencséket az autofókuszt kezelő mechanizmus állítja. Mindez azért nagy dolog, mert a jelenlegi mobilok a fix fókuszáltávolságok mellett a köztes zoomszinteken digitális interpolációval oldják meg a feladatot. A fokozatmentes zoomolás viszont ezeken a szinteken is jobb képminőséget eredményezne, így többé nem csak 1x-es és 5x-ös (például) nagyítás mellett kapnánk a legélesebb képet a prémium mobilokon.