Felrobbant egy bálna, parkot neveztek el róla

Vágólapra másolva!
Egy ötven évvel ezelőtti, bizarr esemény ihlette egy oregoni park nevét.
Vágólapra másolva!

- ez lett az oregoni Florence város parkjának a neve. A szokatlan névadással egy 1970. november 12-i eseményre emlékeznek: ekkor egy 14 méter hosszú, 8 tonnás bálna vetődött a helyi partszakaszra. Hogy a hatalmas tetemtől megszabaduljanak, a hatóságok kénytelenek voltak felrobbantani a cetet. A detonáció hatására a környék nagy részét a tengeri emlős apró darabkái terítették be. Az eset azért is lett nevezetes, mert azt a városi televízió élőben közvetítette.

A település önkormányzata összesen 124 nevet versenyeztetett meg, többségük valamilyen helyi természeti látványosságra kívánta ráirányítani a figyelmet.

Végül a győztesről közönségszavazás döntött, és toronymagasan a levegőbe röpülő bálna végzett az élen.

Forrás: City of Florence

Miért kellett a tetemet felrobbantani?

A bálna teteme túl nagy volt, hogy elszállítsák, vagy eltemessék, ezért döntöttek a drasztikus megoldás mellett. Abban reménykedtek, hogy a kirobbant húscafatokat a tengeri madarak és rákok hamar eltűntetik.

Nem így lett. A robbanás hatására a bálna darabkái minden beterítettek: a bámészkodók bepánikoltak és fejvesztve menekültek a helyszínről, a közelben lévő éttermet és mosodát pedig vélhetően hetekig takarították, hogy megszabaduljanak a cetbelsőségektől.

Akadt olyan húsdarab, ami a robbanás helyétől fél kilométerre parkoló autón landolt.

Amellett, hogy az intézkedés káoszt okozott, eredeti célját sem érte el:

a maradványok továbbra is túl nagyok voltak ahhoz, hogy a természetre lehessen bízni eltüntetésüket;

a szakértők így kénytelenek voltak egyenként elásni a darabokat.

Az eset után Oregon államban többet nem próbálkoztak bálnák felrobbantásával, azóta inkább a tetemek eltemetését igyekeznek megoldani a hatóságok.

A felrobbanó bálnáról készült videóért lapozzon a következő oldalra!

(Live Science)