A kínai jüan még mindig nem alternatíva a dollárral szemben

Kína, dollár, jüan, pénz
A Chinese resident counts his RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south Chinas Hainan province, 15 March 2014. Chinas yuan currency extended its downtrend against the dollar on Wednesday (23 April 2014) to hit a 16-month low, despite the countrys central bank fixing its trading point for the unit at a higher level. The unit fell to as low as 6.2458 to the dollar in the morning, its weakest level since December 2012. That compared with Tuesdays close of 6.2370, according to the China Foreign Exchange Trade System. However, the Peoples Bank of China had set the mid-point for trading at 6.1599, compared with 6.1610 on Tuesday. The yuan has fallen repeatedly in recent months, with many dealers believing the depreciation is a deliberate move by the central bank to target speculative funds betting on continued rises. But traders have also blamed the slowing economy as a crucial factor.
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem várható, hogy a kínai jüan stabil alternatíva legyen az amerikai dollárral szemben a biztonságos befektetési eszközök piacán – vélik a Citi elemzői. A szakértők szerint ugyanis a kínai devizából számos olyan tulajdonság hiányzik, amely valódi biztonságos menedékként pozícionálná a fizetőeszközt.
Vágólapra másolva!

Noha globálisan is érezhető, hogy egyes országok igyekeznek leépíteni a jelentős dollárfüggőségüket, az amerikai fizetőeszköz még mindig az egyik legbiztonságosabb befektetésnek számít a világpiacon.

És noha Kína komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy globálisan is meghatározó fizetőeszközként pozícionálja a jüant,

a Citi elemzői szerint a kínai deviza egyelőre még nagyon távol áll attól, hogy lenyomja a dollárt.

A bank egyik szakértője, Ebrahim Rahbari a CNBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, nagyon szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a jüan önmagától képes lenne elérni a hagyományos menedékeszköz státuszt.

Rahbari kifejtette, a menedékeszközöknek több olyan tulajdonságuk van, amelyeket a kínai jüan nem tudhat magáénak. Ezek az eszközök ugyanis hosszú távú, relatíve stabil értékállósággal bírnak. Rövidebb távon pedig valódi menedéket jelentenek a befektetők számára, ha beüt egy válságos időszak. Rahbari szerint elég világos, hogy a jüan jelenleg nem nevezhető ilyen eszköznek.

A jüan egyelőre még nem megfelelő menedékeszköz a globális piacon Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a kínai piacok sajátosságai miatt igen nehéz hozzáférni a jüaneszközökhöz, ami jelentősen hátráltatja a jüant abban, hogy a dollár alternatívája lehessen.

A jüan az elmúlt napokban jelentősen erősödött, ahogy a kínai részvénypiac is komoly emelkedést produkált. A Shanghai Composite index például csak hétfőn közel 6 százalékot izmosodott.

Rahbari úgy látja, a jüan teljesítménye sokkal inkább azt tükrözi, milyen általánosabb folyamatok tapasztalhatók Ázsiában. Jelenleg a jüan ereje annak köszönhető, hogy az ázsiai gazdaságok gyorsabban állnak talpra a koronavírus-járvány miatti megrázkódtatásokból, mint a nyugati országok, ami komoly előnyt jelent az egyes piacokon, és felhajtja a jüan értékét is. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a jüan napjainkban valódi alternatíva volna az amerikai dollár ellenében, legalábbis biztonságos menedékeszközként.