Több mint hatszáz migránssal tizennyolc hajó érkezett egy nap alatt Olaszországba

Vertical Horizontal TOPSHOTS IMMIGRATION NGO BOAT
mentőhajó
The Spanish migrant rescue NGO ship Open Arms is seen off the coast of the Italian island of Lampedusa on August 17, 2019. - Twenty-seven unaccompanied minors have been authorised to leave a migrant rescue vessel in limbo off Italy, the Spanish charity operating the ship said. Italian Far-right Interior Minister Matteo Salvini wrote in a letter to Prime Minister Giuseppe Conte that he could authorise the "alleged" minors to leave the Open Arms ship despite such a move being "divergent to my orientation." (Photo by Alessandro SERRANO / AFP) / Italy OUT
Vágólapra másolva!
Több mint hatszáz illegális migráns ért partot, tizennyolc különböző hajóval az utóbbi huszonnégy óra alatt Lampedusán, és a közeli Szicília szigetén sincsen már hely a bevándorlók karanténba helyezésére. Az utolsó hajóval 267 fős csoport érkezett Lampedusára. Líbiából indultak el, és többnapos úttal jutottak az olaszországi vizekre, ahol az utolsó tengerszakaszon a parti őrség hajói kísérték őket a sziget kikötőjébe.
Vágólapra másolva!

Rekordot döntött Lampedusán az érkezők száma, mivel csütörtök reggeltől már 618-an érkeztek tizennyolc különböző, Tunéziából és Líbiából indult csónakkal és hajóval.

Nyolcvanöt tunéziait, akik gazdasági bevándorlónak számítanak és kiutasítás vár rájuk, Lampedusáról már áthelyeztek a szicíliai Porto Empedocléba. Ebben a kikötővárosban állomásozik a karanténközponttá átalakított Moby Zaza komphajó, amely azonban már megtelt. Fedélzetén helyezték el kedden az Ocean Viking civilhajóval érkezett 180 migránst, valamint a karanténhajón van még további harminc bevándorló,

akik még júniusban a Sea-Watch civilhajóval érkeztek, és a koronavírusteszten pozitívnak bizonyultak.

Lampedusa szigete teljesen megtelt: a regisztrációs központban ismét nem férnek el a bevándorlók, akiket a szabad ég alatt a mólón várakoztatnak a Szicíliába való áthelyezésig. Salvatore Martello, korábban baloldali, majd független lampedusai polgármester május óta folyamatosan segítséget kér a római kormánytól a helyzet megoldására. Ugyanezt sürgette Porto Empedocle kormánypárti polgármestere, Ida Carmina is, aki a karanténhajó eltávolítását kérte.

Az Olaszországba érkező migránsokat tesztelik, és kéthetes karanténba helyezik. Kezdetben egyetlen karanténhajó elegendőnek bizonyult, de az érkezések sokszorozódása miatt már nem tudják elhelyezni a migránsokat.

Az ideiglenes karanténtáborokból könnyűszerrel távoznak, mivel ezeket nem őrzik szigorúan.

Az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) szenátusi frakcióvezetője, Anna Maria Bernini azt kérdezte, miért hosszabbítja meg a kormány a járvány miatti vészhelyzetet, ha nem képes ellenőrzés alatt tartani a helyzetet. A párt szenátora, Maurizio Gasparri hozzátette,

a Conte-kormány illegális bevándorlókat akar látni Lampedusán turisták helyett.

Matteo Salvini, a Liga vezetője közösségi oldalán azt kérdezte, hogy a kormány az

Lampedusa regisztrációs központjában az olasz hatóságok feltartóztattak két bangladesi férfit, akiket a migránsok elmondása szerint a líbiai fogolytáborokban kínoztak. A bevándorlók közé elbújva érkeztek meg Olaszországba.

Szicília vizein várakozik a Sea-Watch és az Ocean Viking hajó is: az elsőt műszaki hiányosságok miatt tartóztatták fel az olasz hatóságok, a másodikat karanténba helyezték legénységével együtt.

Január elseje és július tizedike között valamivel több mint nyolcezer ember érkezett a dél-olaszországi partokra,

a tavaly év ugyanezen időszakában mért valamivel több mint háromezerhez képest. Az idén érkezettek többsége a járványintézkedések májusi feloldása óta kötött ki Olaszországban.