Már négy állomást zártak le a 3-as metró felújítása miatt

Nem áll meg a metró a Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed megállónál, M3, Budapest, metró, metrópótló, felújítás, megálló
Vágólapra másolva!
Nem áll meg a 3-as metró július 13-ától, vagyis mától a Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed állomásokon, ugyanis ezen a szakaszon is elkezdődtek a vonalfelújításhoz kapcsolódó korszerűsítési munkák. A felújítás alatt a 3-as metró pótlóbuszai mellett úgynevezett M30-as állomáspótló buszok is járnak, de csak munkanapokon. A lezárás nemcsak a tömegközlekedőket, az autós forgalmat is érinti az Üllői úton. Az első napon nagy volt a tanácstalanság az állomásokon.
Vágólapra másolva!

Sokan álldogáltak tanácstalanul a 3-as metró állomásainál hétfőn reggel Budapesten. Keresték a pótlóbuszokat és a buszmegállót.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Többen kétségbeesve kérdezték a BKK alkalmazottait, hogy hogyan juthatnak el a metró nélkül oda, ahova indultak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A BKK a felújításhoz kapcsolódó közleményében azt írja, hogy az M3-as metró továbbra is a Nagyvárad tér és Újpest között közlekedik, azonban hétfőtől lezárták a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat. A vonalon tavasz óta tart a felújítás az Arany János utcánál és a Ferenciek terénél is, vagyis

mostantól négy állomáson halad át a metró megállás nélkül.

A Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomás környékét az úgynevezett M30-as jelzésű állomáspótló busszal lehet elérni. Az állomáspótló csak munkanapokon közlekedik. Emellett jár a metrópótló is, amely - ahogy eddig is - hétköznap Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között, hétvégéken pedig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik.

A megállókban egyébként reggel tömeg várta a buszokat, az emberek igyekeztek betartani a koronavírus miatti távolságtartást, de ez nehezen sikerült.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Az M30-as állomáspótlóról:

Az állomáspótló a Kálvin tér és a Népliget között közlekedik, arra pedig

  • a Kálvin téren a Szabó Ervin térnél;
  • a Corvin-negyednél és a Semmelweis Klinikáknál az M3-as pótlóbusz megállójában;
  • a Nagyvárad térnél az Üllői úton az Orczy út kereszteződésnél;
  • a Népligetnél pedig az Üllői úton a Könyves Kálmán körút kereszteződésénél

lehet felszállni.

Forrás: Márki Zsolt (Bkü)

Hozzátették ugyanakkor, hogy az M30-as állomáspótlót csak azoknak ajánlják, akik a Semmelweis Klinikákhoz vagy a Corvin-negyedhez utaznak. Viszont,

  • aki Dél-Pest felől a belvárosba utazik, változatlanul a Nagyvárad téren szállhat át a metrópótló buszról az M3-as metróra;
  • aki Buda felől érkezik vagy Buda felé tart, annak a Corvin-negyed helyett a Kálvin téren történő átszállással, az M4-es metróval vagy a 47-es, 49-es villamossal érdemes utaznia;
  • aki Dél-Pest felől a két lezárt állomás térségébe utazik, annak az M3-as metrópótló buszról a Népliget megállóban érdemes leszállni, majd az Üllői úton található megállóban átszállni az M30-as állomáspótló buszra;
  • a Corvin-negyed vagy a Semmelweis Klinikák felől Kőbánya-Kispest felé utazóknak az M30-as állomáspótló busszal a Nagyvárad térig érdemes utazni, majd ott átszállni a csomópont túloldaláról induló M3-as metrópótló buszra.

Az autósokat is érinti

Fotó: Polyák Attila - Origo
  • Az Üllői úton továbbra is két sávban haladhat a közúti forgalom, azonban az állomáspótló autóbusz a szélső, a buszok és a kerékpárral közlekedők által közösen használható sávban halad.
  • A Szentkirályi utcában megszűnik a parkolás, és kétirányú forgalmi rend lép életbe: a közúti forgalom változatlanul haladhat a Baross utca felé, ellenkező irányban pedig kizárólag az állomáspótló autóbusz közlekedhet.
  • Az autóbuszok Üllői útra történő kikanyarodásának biztosítása érdekében az Üllői út–Szentkirályi utca csomópontban új jelzőlámpás irányítás létesül.
  • Az Üllői úton a pótlóbusz végállomásának biztosítása érdekében a Szabó Ervin téri csomópont előtt egy szakaszon megszűnik a parkolás lehetősége.

A BKK Info szerint a felújítás és a lezárás november 6-áig tart.