Litvánia ismét szigorít a beutazási feltételeken

Angela Merkel - Saulius Skvernelis meeting in Berlin Germany Berlin German Chancellor Angela Merkel PRESS CONFERENCE Prime Minister of Lithuania Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis,litván miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Litvánia szigorítani tervezi az Európai Unió határain túlról, és meg egy sor országból érkező állampolgárok beutazásának feltételeit, miután nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma - jelentette be csütörtökön a vilniusi kormány.
Vágólapra másolva!

- közölte a litván miniszterelnök a Facebook-oldalán.

Saulius Skvernelis, litván miniszterelnök. Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Cuneyt Karadag

Skvernelis emlékeztetett rá, hogy

a közelmúltban Kaunasban, Litvánia második legnagyobb városában járványgócpont alakult ki egy közlekedési vállalatnál, és a fertőzést Üzbegisztánból érkezett alkalmazottak hurcolták be.

Az utazási korlátozásokról a kormány koronavírus-válságbizottsága hozott döntést, de azt még a kormány egészének is jóvá kell hagynia. A bizottság egyúttal arra utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy állapítson meg egy olyan járványügyi küszöbértéket, amely fölött azonnal be kell vezetni az arc eltakarását a nyilvános helyeken, mint például a bevásárlóközpontokban.

Védőmaszkot viselő utas az utasfelvételi pultnál a Rigai nemzetközi repülőtéren 2020. május 18-án. Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Litvániában eddig a hivatalos adatok szerint 1902 koronavírusos fertőzést, és 79 ezzel összefüggő halálesetet regisztráltak.

A legutóbbi fertőzöttek külföldről érkeztek az országba. A balti országban egyébként június elejétől feloldották a járványügyi korlátozások nagy részét.