A rekordbajnok Arsenal döntős az FA-kupában - videó

Horizontal
Arsenal's Gabonese striker Pierre-Emerick Aubameyang (2L) celebrates scoring the opening goal during the English FA Cup semi-final football match between Arsenal and Manchester City at Wembley Stadium in London, on July 18, 2020. (Photo by JUSTIN TALLIS / POOL / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Szombat este az angol labdarúgó FA-kupa elődöntőjében a címvédő Manchester City 2-0-ra kikapott az Arsenaltól a Wembley Stadionban, így az észak-londoni csapat története során 21. alkalommal jutott be az FA-kupa fináléjába.

A találkozónak a Manchester City volt a toronymagas esélyese, amely a legutóbbi hét Arsenal elleni mérkőzését megnyerte, méghozzá 20:2-es gólkülönbséggel. Az észak-londoniaknak legutóbb 2017. április 23-án volt sikerélményben részük a manchesteriek ellen, akkor Arséne Wenger csapata 1-1-es rendes játékidőt követően a chilei Alexis Sánchez hosszabbításban lőtt góljával győzte le a Pep Guardiola vezette Cityt, és később meg is nyerte a sorozatot.

A hétközi Premier League fordulóban mindkét csapat tartalékos összeállításban játszott. A Manchester City 2-1-re legyőzte a Bournemouth csapatát az Etihad Stadionban, míg az Arsenal szintén 2-1-re nyert az Emiratesben a bajnok Liverpool ellen.

Emiliano Martínez a szezon egyik legnagyobb védését mutatta be a Liverpool ellen Forrás: AFP/Glyn Kirk

Igaz, Mikel Arteta csapatának csak három kapura lövése volt, míg a Liverpool 24-szer kísérletezett a találkozón, de az Arsenal argentin kapusa, Emiliano Martínez földöntúli bravúrokat mutatott be a mérkőzésen.

Ahogy az várható volt, a Manchester City óriási labdabirtoklási fölényben futballozott, ráadásul az Arsenal játékosai az első tíz percben kétszer is labdát vesztettek a kapu előterében, és csak a szerencsének köszönhették, hogy nem kerültek rögtön hátrányba.

Az első ziccer nagy meglepetésre az Arsenalé volt.

A 16. percben David Luiz hosszú indítása után Aymeric Laporte ragadt be, így Pierre-Emerick Aubameyang egy az egyben vezethette a labdát Édersonra, azonban a gaboni támadó maga sem akarta elhinni, hogy nem volt lesen, így elkapkodta a lövést, és a City kapusa védeni tudott.

Az Arsenal gólkirálya azonban két perc múlva javítani tudta hatalmas hibáját.

Nicolas Pépé jobb oldali beadása után öt méterről becsúszva lőtt a kapu bal oldalába.

Az Aubameyang gólját megelőző támadásban az Arsenal játékosai 18-at passzoltak, és a 11 játékosból 10 ért a labdához.

Az Arsenal vezetőgóljának térképe Forrás: OptaJoe/Twitter

A gól után ismét a Manchester City irányította a játékot, de Pep Guardiola csapata nem tudott felépített támadásból helyzetet kialakítani, de az Arsenal védői az eladott labdákkal továbbra is megtettek mindent, hogy felhozzák az ellenfelet. Ezt követően Éderson is ellesett valamit az észak-londoniaktól. A 30. percben a City-kapus rossz passza után Ceballos szerzett labdát, és hozta Aubameyangot 100%-os ziccerbe, de a gaboni csatár ismét annyira meglepődött, hogy nem volt lesen, hogy nem mert kapura fordulni.

A 2018 februárjában érkező Aubameyang már 66 gólnál jár az Arsenalban. Ez idő alatt csak Moahmed Szalah lőtt nála több gólt, szám szerint 68-at Forrás: AFP/Justin Tallis

A 41. percben újabb Arsenal-helyzet maradt ki.

Ceballos baloldali szögletére Shkodran Mustafi robbant be, de a német világbajnok hátvéd fejesét Éderson kitolta a léc alól.

A második félidőt óriási lendülettel kezdte a Manchester City, amely a 49. percben majdnem kiegyenlített. Egy tökéletesen felépített támadás végén Kevin De Bruyne tálalt Raheem Sterling elég, az angol válogatott támadó azonban 11 méterről centikkel lőtt a bal alsó sarok mellé.

Az 54. percben Martínez is bemutatta az első bravúrját.

Rijad Mahrez cselezett balról befelé, betört a tizenhatoson belülre, majd 13 méterről visszalőtte a labdát a rövid alsóba, de az Arsenal argentin kapusa elképesztő mozdulattal leért, és ki sem jött róla a labda.

A 61. percben De Bruyne próbálkozott szabadrúgásból, de a belga karmester 23 méteres lövése néhány centivel elkerülte a kapu jobb oldalát.

A második félidőben úgy tűnt, a City bármelyik pillanatban egyenlíthet, mert az Arsenal játékosai érezhetően elfáradtak, ennek ellenére a 71. percben az észak-londoni csapat növelte az előnyét.

Kieran Tierney tökéletes ütemű indításával Aubameyang lépett ki ziccerben, közel vezette a labdát Édersonhoz, majd a kapus lába között gólt lőtt.

A gaboni támadó ezzel az Arsenal történetének negyedik játékosa lett, aki két gólt tudott lőni a Wembley Stadionban. Ezzel olyan játékosokhoz csatlakozott, mint Reg Lewis, Charlie Nicholas és Alexis Sánchez.

A második bekapott gól után a Manchester City mindent egy lapra feltéve rohamozott, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani. A legközelebb Aymeric Laporte állt a gólszerzéshez, de a francia védő 20 méteres lövése pár centivel elkerülte a jobb felső sarkot.

Pep Guardiola csapata a Bajnokok Ligájában vigasztalódhat Forrás: AFP/Justin Tallis

Az utolsó 20 percben a Manchester City valósággal megszállta az Arsenal térfelét, de ezen az estén Guardiola tanítványai reggelig sem lőttek volna gólt.

A rekordbajnok 13-szoros győztes Arsenal végül kivédekezte a hajrát, és története során 21. alkalommal jutott be az FA-kupa döntőjébe, ami szintén rekord.

Az Arsenal az augusztus 1-jei fináléban a Manchester United és a Chelsea párharcának továbbjutójával találkozik, az utóbbi mérkőzést vasárnap 19 órától rendezik.

FA-kupa, elődöntő
Arsenal-Manchester City 2-0 (1-0)
London, Wembley Stadion
Játékvezető: Jonathan Moss
Arsenal: Martínez - Mustafi (Holding, 87.), David Luiz, Tierney - Bellerín, Ceballos (Kolasinac, 88.), Xhaka, Maitland-Niles - Pépé (Willock, 72.), Lacazette (Torreira, 78.), Aubameyang. Vezetőedző: Mikel Arteta.
Manchester City: Éderson - Walker, Garcia, Laporte, Mendy - De Bruyne, Gündogan (Rodri, 66.) - Mahrez (Foden, 66.), David Silva (Fernandinho, 87.), Sterling - Gabriel Jesus. Vezetőedző: Josep Guardiola.
Gólszerző: Aubameyang (19., 71.)