Egyetlen nap alatt 13 milliárd dollárral nőtt Jeff Bezos vagyona

Horizontal AWARD WINNERS MAKING A FACE (FILES) In this file photo taken on October 22, 2019 Blue Origin founder Jeff Bezos speaks after receiving the 2019 International Astronautical Federation (IAF) Excellence in Industry Award during the the 70th Intern
Jeff Bezos
Vágólapra másolva!
Jeff Bezos, az Amazon vezére hétfőn, mindössze egyetlen nap alatt, 13 milliárd dollárral növelte a nettó vagyonát, miután a nagy technológiai cégekkel együtt az Amazon részvénye is megugrott.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg milliárdosokat tömörítő indexe szerint (Bloomberg Billionaire Index) az Amazon alapítójának vagyona hétfőn 189,3 milliárd dollár volt.

Ez azt jelenti, hogy Bezos egyetlen kereskedési nap alatt 13 milliárd dollárral növelte a nettó vagyonát, ami rekord napi gyarapodásnak számított

– írja a Business Insider.

Az Amazon egyébként igen jól teljesített az elmúlt időszakban. Miközben az Egyesült Államok gazdasága általában zsugorodott a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak következtében, Bezos idén eddig 74 milliárd dollárt keresett.

Lenyűgözően megugrott Jeff Bezos vagyona Forrás: AFP/Getty Images/Matt Winkelmeyer

A teljes képhez hozzá kell tenni, hogy a milliárdosok vagyona annyiban speciális, hogy elsősorban vállalatok részvényéhez kötött. Vagyis a részvényárfolyamok mozgásával naponta is jelentősen változhat a szupergazdagok vagyona.

Ezzel együtt az 1995-ben alapított Amazon mára a világ egyik legértékesebb és legerősebb vállalatává nőtte ki magát, ráadásul az e-kereskedelmi szegmense a járvány alatt is igen erősen teljesített. A Business Insider pedig korábban úgy jósolt,

Bezos jó úton halad ahhoz, hogy 2026-ra a világ első olyan személye legyen, akinek a nettó vagyona eléri az 1000 milliárd dollárt.

Mindazonáltal nem Jeff Bezos volt az egyetlen milliárdos, aki növelni tudta a vagyonát a koronavírus-járvány alatt. Egy nemrég közreadott kutatás szerint több mint 600 olyan amerikai dollármilliárdos volt, akinek a vagyona átlagosan heti 42 milliárd dollárral bővült március 18. és július 16. között.

A hétfői kereskedési nap azonban nemcsak az Amazonnak, de a többi nagy amerikai technológiai óriás számára is igen erős volt. Az Amazon, a Tesla, a Microsoft, az Apple, az Alphabet, a Facebook, valamint a Netflix egyaránt erősödtek, és összesen 291,66 milliárd dollárral növelték a piaci értéküket.

Az Amazon részvényének idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Az Amazon egyedül 7,93 százalékot izmosodott, miután a Goldman Sachs elemzői 3800 dollárra emelték föl a vállalat papírjának célárfolyamát – amely jelenleg a legmagasabb célárfolyam a Wall Streeten. Az e-kereskedelmi óriás ezzel 116,92 milliárddal 1590 milliárd dollárra növelte a piaci értékét hétfőn.

A Tesla 9,47 százalékot erősödött, ahogy a befektetők egyre jobban várják a szerdán esedékes negyedéves gyorsjelentést. Elon Musk vállalatának piaci értéke 26,36 milliárd dollárral bővült a nap folyamán.

A Microsoft 4,3 százalékos pluszban zárt, és 66,82 milliárd dollárral fokozta az értékét, míg az Apple 2,11 százalékos emelkedése 35,53 milliárd dollárt adott hozzá az iPhone gyártójának kapitalizációjához. A Google anyacége, az Alphabet 3,1 százalékos izmosodás mellett 32,08 milliárd dollárral növelte az értékét, miközben a Facebook valamivel szerényebb, 1,40 százalékos pluszban fejezte be a napot, ami 9,67 milliárdos értékemelkedést jelentett. Végül a Netflix 1,91 százalékos pluszban zárt, és 4,28 milliárd dollárral erősítette a piaci kapitalizációját.