Tudja, melyik országban van a világ legnagyobb ipari parkja?

HORIZONTAL
A handout picture provided by Energy giant Saudi Aramco, Saudi Arabia's Oil Company, shows its Fadhili Gas Plant Project, located 30 km west of the city of Jubail in the eastern province of Saudi Arabia on January 17, 2019. - Aramco posted on May 12, 2020 a 25 percent slump in first-quarter profit and said the coronavirus crisis which triggered a crash in oil prices would weigh heavily on demand in the year ahead. (Photo by Mohamed ALEBN ALSHAIKH / Saudi Aramco / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /ARAMCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Vágólapra másolva!
Bár azon lehet vitatkozni, megállja-e helyét az ipari park elnevezés egy olyan területre, ahol egy egész város szinte egyetlen nagy ipari létesítmény, az biztos, hogy Jubailnál jelenleg nem találni nagyobb ipari térséget a világon. A település nevének arabos hangzása nem véletlen: a Jubail iparváros ugyanis a Perzsa-öböl partján, Szaúd-Arábia keleti térségében található.
Vágólapra másolva!

A kutatások szerint a mai Jubail városának térsége már 7000 év óta lakott, de Al-Jubail mai jelentőségét csak 1933-ban alapozta meg.

Ez volt ugyanis az első olyan terület, ahol geológusok kőolaj után kutatattak Szaúd-Arábia területén.

A mai iparváros pedig 1975-ben létesült: a több mint 1000 négyzetkilométeren terpeszkedő, saját ipari kikötővel rendelkező, hatalmas parkban számos gazdasági ágazat megjelenik, és a folyamatosan végzett bővítések és fejlesztések biztosítják, hogy még jó ideig ne lehessen a várostól a világ legnagyobb ipari parkja címet elhódítani.

Jubailnak saját repülőtere, kikötője van, kiváló infrastrukturális tulajdonságokkal rendelkezik. Egy összesítés szerint pedig továbbra is számos "leg" köthető az ipari területhez.

Ezek például:

  • Jubail a székhelye a Közel-Kelet legnagyobb, illetve a világ negyedik legnagyobb petrolkémiai vállalatának, a SABIC-nak, a Saudi Aramco leányvállalatának.
  • Jubailnak van a világ legnagyobb független víz- és energiaellátó rendszere: részben a tengervíz sótalaníásával, napi 800 millió liter vizet termelnek, és közel 2800 megawatt elektromos áramot állítanak elő.
  • Az 1975-ig lényegében jelentéktelen halásztelepülés rekordgyorsasággal, 40 év alatt épült ki jelenlegi formájában, a régi városra épített új, modern város jelenlegi fejlesztése a fenntarthatósági elveket is figyelembe veszi.
A Saudi Aramco egyik gázipari telephelyén, Jubailtól nyugatra Forrás: AFP/Mohamed Alebn Alshaikh

A fejlesztésben oroszlánszerep jutott az amerikai Bechtelnek, az USA egyik legnagyobb építőipari vállalatának. Adataikból több minden kiderül a hatalmas, évtizedeken át megvalósuló beruházás nagyságrendjéről:

  • 1976 és 2016 között a vállalat több mint 20 milliárd dollár értékben végzett kivitelezést a területen - ez ma több mint 6000 milliárd forint.
  • A kivitelezésen dolgozó, legmagasabb havi munkaerő létszám elérte a 20 ezer főt.

Jubail városának százezres nagyságrendű népessége állítja elő Szaúd-Arábia GDP-jének 7 százalékát.

Az ipari területet vasútvonal köti össze az attól délre található más szaúdi településekkel Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Bechtel közlése szerint a szaúdi fél korábban felkérte a vállalatot, hogy valósítsák meg az ipari park második ütemét, ami 2006 és 2016 között létesült. Ezt a projektet további öt évvel toldották meg, azért, hogy a cég lakóövezeteket és oktatási létesítményeket húzzon fel Jubailban.

Utóbbiak közé egy zöldmezős egyetemi beruházás is tartozik, 18 ezer hallgató számára, az összes kapcsolódó infrastruktúra - utak, közművek stb. - megépítésével.

Egy dolgozó a terület egyik alumíniumgyárában, a kontrollszobában felügyeli a gyártási folyamatot Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Érdekesség, hogy a fejlesztések során mintegy 8000 tonna, különféle eredetű hulladékot sikerül újrahasznosítaniuk.

A sótalanítást végző vállalat, a SWCC pedig 2019-ben itt állította be a tevékenység új világrekordját: egyetlen nap alatt 5,6 millió köbméter vizet sikerült fogyasztásra alkalmas formában kitermelniük.