Hatalmas szíve van, majdnem ez vitte őt a sírba

Iker Casillas spanyol válogatott 2010 világbajnokság
Spain's goalkeeper Iker Casillas (C) raises the trophy handed to him by FIFA President Sepp Blatter (bottom C) and South Africa’s President Jacob Zuma (2ndR) as Spain's national football team players celebrate winning the 2010 World Cup football final Netherlands vs. Spain on July 11, 2010 at Soccer City stadium in Soweto, suburban Johannesburg. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / JAVIER SORIANO (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Iker Casillas legendáját már nagyon régen elkezdték írni. Az iskolapadból minden idők legeredményesebb csapatának a kapujában találta magát. Bő tíz évvel később pedig a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb csókjával tette fel a koronát mesés pályafutására. A világbajnoki döntő utáni években egy hatalmi játszmának ő itta meg a levét a Real Madridnál. A fiatalabbak csak a 2014-es BL-döntőben elkövetett hibájára, valamint a pár nappal később a vb-n Hollandiától bekapott öt gólra emlékezhetnek vele kapcsolatban. Bemutatjuk a kapust, aki mindent megnyert pályafutása során.

Az iskolapadból a Galaktikusok közé

Ahogyan minden csapattal, úgy a Real Madriddal kapcsolatban is vannak örök igazságok. Ilyen „Az egy Real Madrid bármikor, bármilyen körülmények között képes több gólt rúgni, mint ellenfele", vagy

- a két mondás között sokkal nagyobb az összefüggés, mint azt egyesek gondolják. Ha nincs meg az a két-három bravúr a kapuban, akkor az bizony az eredményen is meglátszik.

Itt jön a képbe Casillas, aki 25 éven át tökéletesen megfelelt ennek a kitételnek. A madridi születésű játékos kilencévesen került a Real csapatába, és 34 esztendős koráig nem is szabadult belőle. Míg mások kényszerből kerülnek a kapuba, fontos megjegyezni, hogy ő mindig is kapusnak készült. Fantasztikus képességei és példamutató magatartása mellett ez a határozottság tette őt győztes típusú futballistává.

Iker Casillas mindent megnyert a Real Madriddal Forrás: NurPhoto via AFP/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

Fejlődésének és egy számára szerencsés sérülésnek köszönhetően

már 16 évesen a felnőttcsapattal utazhatott Norvégiába egy Bajnokok Ligája-mérkőzésre.

Azon az 1997. novemberi, Rosenborg elleni találkozón még nem kapott szerepet, de utána egyre gyakrabban edzhetett olyan nevekkel, mint Davor Suker, Pedrag Mijatovic, Fernando Hierro, vagy a fiatalok közül Raúl, Guti és Fernando Morientes.

A felnőtt keret állandó tagja 1999-ben lett, párhuzamosan azzal, hogy - többek között Xavival az oldalán - Spanyolországgal megnyerte az U20-as világbajnokságot. Casillas ezen a tornán bizonyította először, hogy a tizenegyespárbajok specialistája. A Ghána elleni negyeddöntő büntetőpárbaja már a kilencedik körben járt, amikor megfogta George Blay lövését, elődöntőbe juttatva csapatát. A hátralévő két mérkőzésen már nem kapott lehetőséget, de ezt nem bánta, Dani Aranzubia szintén kiváló teljesítményt nyújtott, amivel a válogatott megnyerte a tornát.

Közben a Realban is elkezdtek róla szólni a hírek, 2000-ben a Valencia ellen minden idők legfiatalabb BL-győztes kapusa lett úgy, hogy gólt sem kapott a párizsi fináléban. Két évvel később a szezont végig védő César Sánchez sérülése miatt a 68. percben ismét pályára került a Bayer Leverkusen elleni döntőben. Zinédine Zidane parádés gólja mellett az ő bravúrjairól marad emlékezetes a klub történetének kilencedik megnyert BEK/BL-fináléja.

Casillas öt nappal 21. születésnapja előtt már kétszeres Bajnokok Ligája-győztesnek mondhatta magát.

Közben a galaktikus Real Madrid folyamatosan épült. Florentino Pérez első „uralkodása" alatt Luis Figo (2000) és Zidane (2001) után érkezett Ronaldo (2002), David Beckham (2003) és Michael Owen (2004) is. De nyugodtan nevezhetjük ebbe a kategóriába Casillast és Raúlt is, akik az évek során igazi klubikonná váltak. Közben hiába nyert ötször is bajnoki címet és hódította el kétszer a Spanyol Kupát, földöntúli bravúrok ellenére mégis csak egyszer tudta kiérdemelni a La Liga legjobb kapusának járó Zamora-díjat. Igaz, azt pont abban az évben sikerült abszolválnia, amikor védéseivel a spanyol felnőttválogatottat is a magasba emelte: 2008-ban.

San Iker legendája

A 2007-08-as szezonban Casillasnak végre összejött a Zamora-díj. 36 mérkőzésen csupán 32 gólt kapott. Ezután az egyéni siker után a következő pár évben már a válogatotton volt a hangsúly. A futballforradalmat végrehajtó, sorozatban három világeseményt megnyerő Spanyolország utolsó mentsváraként örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

A spanyol aranygeneráció egyik legfontosabb bástyája volt Forrás: AFP/Javier Soriano

A 2008-as és 2012-es Európa-bajnokságok, illetve a 2010-es világbajnokság egyenes kieséses szakaszaiban lejátszott tíz mérkőzés egyikén sem kapott gólt.

Könnyű kiszámolni, ez 900 percet jelent kapott gól nélkül a lehető legmagasabb szinten. Nem biztos, hogy minden idők legnagyobb védését mutatta be Arjen Robbennel szemben 2010. július 10-én a johannesburgi Soccer City-ben (a szerzőnél René Higuíta skorpiórúgása viszi a pálmát), de hogy az egyik legfontosabbat, az biztos.

A holland szélső a döntő 62. percében nagyszerű labdát kapott Wesley Sneijdertől, és már csak Casillas választotta el őt attól, hogy megszerezze a vezetést csapatának. A kapus rossz irányba vetődött ugyan, ám ott hagyta a lábát a másik sarkot takarva, így Robben lövése után a kapu mellé pattant a labda.

A hatalmas bravúr után a négy perccel a hosszabbítás vége előtt András Iniesta góljával megnyerték a trófeát a spanyolok.

A lefújás után jöhettek a kötelező nyilatkozatok, melyeket a spanyol televíziónak Sara Carbonero, a kapus barátnője – későbbi felesége és gyermekei anyja – készített el. A furcsa helyzet a sporttelevíziózás valaha volt egyik legőszintébb és legváratlanabb reakcióját hozta ki a kapusból, aki a riporternő kérdése után megcsókolta őt.

Casillas két évvel később is parádézott a spanyol kapuban. A Portugália elleni elődöntő tizenegyespárbajában Xabi Alonso kihagyta az első büntetőt, így ismét eljött az ő pillanata. Joao Moutinho nem tudott túljárni az eszén, Bruno Alves pedig a felső lécre bombázta a labdát, így ezúttal is sikerült a döntőbe jutás.

Tétmérkőzésen kilenc alkalommal állt a kapuban tizenegyespárbajban, amiből ötöt tudott győztesen lehozni.

Ha a Portóban megvívott két vereségét nem számoljuk, az első hétből ötöt megnyert.

A szív bajnoka

Amikor 2012-ben ismét aranyérmet nyert a spanyol válogatott vele a kapuban, már senki nem kérdőjelezte meg képességeit. Addig élete legnagyobb hibája az volt, hogy még gyermekként elfelejtette feladni édesapja szelvényét, amivel 1,2 millió eurótól esett el a család.

Példamutató magatartása az olaszok elleni Eb-döntőben ismét megmutatkozott:

A játékvezető a spanyolok 4-0-s előnyénél, egy lépni alig tudó ellenféllel szemben hosszabbítást akart ítélni. Azonban Casillas odaszólt a játékvezetőnek, hogy a helyes döntés az lenne, ha a 90. percet követően egyből lefújnák a finálét.

Pedro Proenca hallgatott rá, ezzel megmutatva, hogy Casillas mekkora tiszteletet vívott ki a futballpályán magának. Talán egyetlen ember nem tisztelte őt hosszú pályafutása során. José Mourinho már korábban is híres volt arról, hogy úgy próbálja megszilárdítani tekintélyét aktuális csapatánál, hogy rászáll egyes játékosokra.

A portugál edzővel a 2012-es szezonban csúcsra járatott, a La Ligát 100 pontos rekorddal megnyerő együttesben ez a valaki Casillas lett.

Egy sérülés, egy eltiltás, és egy „nyakára hozott" szintén kiváló kapus, Diego López még őt is képes volt elbizonytalanítani.

Mourinho utolsó fél évében, 2013 tavaszán ott kötött bele a klubikonba, ahol csak tudott.

- mondta Mourinho egy szezon eleji, Sevilla elleni vereséget követően egyértelműen Casillasra utalva. A portugál edző a felperzselt föld taktikáját alkalmazva komoly károkat próbált okozni Madridban, a csapat szerencséjére azonban Carlo Ancelottival Florentino Pérez megfogta az isten lábát.

A döntőben elkövetett hibája ellenére a Real Madrid nyolcadik és a kilencedik BL-címe után a tizedikből is kivette a részét 2014-ben Forrás: AFP/Franck Fife

Az olasz szakember a csendes vezetés elvében hisz, amivel nagyon hamar sikerült rendet tenni a Real háza táján, úgy a kapusposzton is.

Diego Lópezé lett a bajnokság, Casillasé pedig a kupa és a BL.

Pont utóbbi kettőt nyerte meg a 2013-14-es szezonban az együttes, de csupán három ponton múlt, hogy meglegyen a történelmi triplázás. 2014 nyarán López távozott, helyére a világbajnokságon a costa rica-i válogatottban parádézó Keylor Navas érkezett.

Casillas ekkor már túl volt pályafutása két legrosszabb mérkőzésén, amik egymást követték. Május 28-án a BL-döntőben hozta nehéz helyzetbe csapatát, miután az első félidőben elnézett egy beadást, aminek következtében Diego Godín megszerezte a vezetést a városi rivális Atléticónak. Aztán június 13-án Hollandia ellen 36 perc alatt öt gólt kapott, jelezve, hogy egy korszak lezárult a válogatottnál is.

Nevelőegyesületében a 2014-15-ös szezon volt az utolsó, és ahogyan előtte Raúlt, azóta Cristiano Ronaldót, úgy Casillast sem sikerült méltó módon elbúcsúztatnia sem az elnöknek, sem az ellene forduló szurkolóknak. Mindenféle felhajtás nélkül, egy sajtóteremben jelentették be, hogy a csupa szív kapus a Portónál fejezi be pályafutását.

Viharosra sikerült utolsó madridi évei után a Portónál legendához méltóan kezelték őt Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A nagy múltú portugál klubnál megbecsülték őt, és összejött neki két bajnoki cím is. Mégis a

2019 közepén bekövetkezett szívinfarktusa

az, ami a legfontosabb az ott eltöltött öt évből.

- mondta, miután túlélte az esetet, és november 4-én már ismét az edzőpályán volt.

Pár héttel ezelőtt, augusztus 4-én, 39 évesen bejelentette visszavonulását. Még a világjárvány kirobbanása előtt jelezte, hogy szívesen harcba szállna a spanyol szövetség elnöki pozíciójáért. Végül Florentino Pérez tanácsadójaként láthatjuk őt a közeljövőben a legendás játékost. 1052 mérkőzéssel és a világ össze trófeájával, és megannyi bravúrral a háta mögött nem kérdés, hogy ott a helye a Real Madrid vezetőségében.

Casillas alig 182 centiméter magas, mégis kitűnt a kapusok közül. És itt nem csak a fej fölött keresztbe átnyúló szenzációs repülésével bemutatott védéseire utalunk, hanem alázatára, szerénységére és karizmatikus karakterére gondolunk. Korábbi kapusedzője, Xabier Mancisidor szerint egyenesen egy élő mítosz, akire emlékezni fogunk. Nem tudunk vitatkozni vele.

Az idézetek forrása: Gonzalo Cabeza: Szent kezek