Rekordmeleget mértek Japánban és az Egyesült Államokban is

Tokió, 2020. augusztus 11. Felnőttek és gyerekek próbálnak lehűlni egy medencében a tokiói Toshimaen vidámparkban, miközben a levegő hőmérséklete elérte a 39 Celsius-fokot 2020. augusztus 11-én. A japán fővárostól északra fekvő Gunna prefektúrában 40,5 fokot mértek. MTI/EPA/Majama Kimimasza
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban is rekordmeleget mértek a hétvégén. Amerikában szakértők szerint a világrekord is megdőlhetett.
Vágólapra másolva!

Tombol a hőség Japánban: rekordmeleget, 41,1 Celsius-fokot mértek

az ország középső részén található Hamamacuban hétfőn.

Előző nap 40,9 fokos hőség volt a városban. Ez volt az első alkalom, hogy egy japán településen két egymást követő napon kúszott 40 Celsius-fok fölé a hőmérő higanyszála - tájékoztatott a helyi meteorológiai ügynökség.

Felnőttek és gyerekek próbálnak lehűlni egy medencében a tokiói Toshimaen vidámparkban 2020. augusztus 11-én Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Legutóbb 2018 júliusában volt hasonló forróság, akkor a Tokiótól északra található Kumagajában mértek rekordmeleget, ugyancsak 41,1 fokot.

Jorii városában egy 94 éves férfi hőgutát kapott hétfőn, és meghalt - írta a Kyodo japán közszolgálati hírügynökség.

Tokióban 53-an haltak meg a hőségben augusztusban.

Sok áldozat idős volt.

A hatóságok arra kérték a japánokat, hogy fogyasszanak sok vizet, és lehetőség szerint ne tartózkodjanak a szabadban.

Világrekord dőlhetett meg Kaliforniában

A kaliforniai Death Valleyben extrém magas, 54,4 Celsius-fokot mértek vasárnap délután. Ha a Meteorológiai Világszervezet elfogadja a mérést, ez lesz a legforróbb augusztusi nap az Egyesült Államokban - írja a The Guardian.

Az országban eddigi legmagasabb hőmérsékletét is itt mérték: 1913. július 10-én 56,7 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Ezt a napot 2013 óta tartják a világ legforróbb napjának, amikor a Meteorológiai Világszervezet érvénytelennek nevezte azt az 58 Celsus-fokot, amit 1922 szeptemberében Líbiában mértek. A szervezet szerint a tévedést emberi hiba okozta. A vasárnapinál nagyobb hőmérsékletet még a tunéziai Kebiliben mértek, 55 Celsius-fokot 1931 júliusában.

Sok régebbi mérést viszont ma már megkérdőjeleznek a szakértők, így

utólagos vizsgálatok és ellenőrzések után elképzelhető, hogy idővel a vasárnapi bizonyul a legmagasabb feljegyzett hőmérsékletnek.