Három embert lelőttek, rendőrökre támadtak és boltokat gyújtottak fel a legújabb radikális baloldali zavargásokon az Egyesült Államokban

Kenosha, 2020. augusztus 26. A rendőri erőszak ellen tüntetők a megyei bíróságot védő kerítést próbálják ledönteni Kenoshában 2020. augusztus 25-én. A wisconsini városban augusztus 23-án rendőrök többször hátba lőtték Jacob Blake afroamerikai férfit, azóta minden este utcára vonulnak a tiltakozók. MTI/EPA/Tannen Maury
Vágólapra másolva!
Kenosha városában egyre durvábbak a radikális baloldal zavargásai. A szélsőségesek megtámadták a helyi bíróság épületét, amerikai zászlót égettek, közben azt skandálták, hogy „halál a rendőrökre" és „halál Amerikára". Autókat, illetve egy boltot is felgyújtottak. A zavargások azután robbantak ki, hogy egy rendőri akció közben a rendőrök - eddig nem tisztázott körülmények között - többször hátba lőttek egy fekete férfit. 
Vágólapra másolva!

A Fox News beszámolója alapján, a Wisconsin állambeli Kenosha városában kedd és szerda éjjel is folytatódott a radikális baloldal tombolása, és a hétfőinél is erőszakosabb volt. A tüntetések azután kezdődtek, hogy a rendőrök, még nem tisztázott, pontosan hogyan, megsebesítettek egy 29 éves afroamerikai férfit, Jacob Blake-et.

– tájékoztatta a sajtót Kenosha megye sheriffje, David Beth.

A helyi rendőrségnek a lövöldözéssel összefüggésben egyelőre egy gyanúsítottja van, egy férfi, bár elképzelhető, hogy többen is voltak.

Hétfőhöz hasonlóan kedden is bevetették Kenoshában a Nemzeti Gárdát, Wisconsin állam kormányzója, Tony Evers szerint 150 helyett ezúttal 250 fővel.

A radikális baloldali aktivisták a Portlandben már kipróbált taktikájukat alkalmazták Kenoshában is,

megtámadták a kerületi bíróság épületét, amelynek a kerítését akarták ledönteni, egyébként sikertelenül.

A rendőrök közvetlenül az épületet védték, a kerítést tehát nem, közben

a radikális baloldaliak a rendőrök meggyilkolására szólítottak fel.

Egy fekete nő

meggyújtotta az amerikai zászlót, közben azt üvöltötte, hogy „halál Amerikára".

Majd egy férfi megfogta az égő zászlót és átdobta a bíróság kerítésén. Ezt követően a gyújtogató nő elkezdte rugdosni a kerítést.

A radikális baloldaliak a rendőröket és a Nemzeti Gárda tagjait tűzijátékokkal dobálták meg, akik páncélozott autókkal próbálták őket feltartóztatni.

A bíróság környékén több autót felgyújtottak, majd egy bútorboltot is,

ami a melléképületeivel együtt szinte teljesen leégett.

A helyi sajtó szerint a meglőtt afromarikai férfi, Jacob Blake családja azt tervezi, hogy pert indít a kenoshai rendőrség ellen.

A fekete férfi anyja, Julia Jackson ugyanakkor elítélte a radikális baloldal erőszakos tüntetéseit, szerinte ezzel a kórházban fekvő fia sem értene egyet. Hozzátette: arra kéri az embereket, hogy imádkozzanak a gyereke mihamarabbi gyógyulása érdekében.

Donald Trump amerikai elnök az egyébként demokrata kormányzóval egyeztetve a helyszínre küldte a szövetségi nemzeti gárdát.