Szijjártó Péter: A magyar külpolitika első számú feladata a gazdasági érdekek érvényesítése

Balmazújváros, 2020. július 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a több mint 508 millió forint értékű fejlesztés támogatói okiratának átadásán a Balmaz-Sütöde Kft. balmazújvárosi üzemében 2020. július 24-én. MTI/Balázs Attila
Balmazújváros, 2020. július 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a több mint 508 millió forint értékű fejlesztés támogatói okiratának átadásán a Balmaz-Sütöde Kft. balmazújvárosi üzemében 2020. július 24-én.
Vágólapra másolva!
A magyar külpolitika első számú feladata a magyar gazdasági érdekek érvényesítése, a következő időszakban arra kell törekedni, hogy minél több beruházás valósuljon meg az országban - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a nagyköveti értekezleten.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán élőben közvetített beszédében azt mondta,

mert így az országnak világméretű hálózata van ahhoz, hogy sikeres legyen a globális kapacitás-újraelosztási versenyben.

A koronavírus-járvány gazdasági következményeként a nagy nemzetközi vállalatok visszafogták termelési kapacitásukat. Ezek a vállalatok a válságból való kilábalás után nem nyitnak automatikusan ugyanolyan ütemben újra, mint ahogy bezártak, az új világgazdasági helyzet ugyanis arra ösztönözi majd őket, hogy újrastrukturálják és olcsóbbá tegyék működésüket.

- emelte ki.

A következő időszakban minél több, a termelését átstrukturáló vállalatot meg kell győzni arról, hogy gazdasági teljesítményüknek és működésüknek Magyarországon van a legjobb helye.

Ehhez minden rendelkezésére áll az országnak

- tette hozzá.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a versenybe nemcsak Magyarország nevez be, hanem nagyobb és erősebb országok is, amelyek a gazdasági vetélkedésben politikai eszközöket is használnak majd.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar külpolitikát továbbra is a kölcsönös tiszteletre alapozzák, a magyar külpolitikai álláspontokat nem Brüsszelben, New Yorkban vagy Genfben, hanem Budapesten hozzák meg.

Szólt arról is, hogy a kormány továbbra is kiegyensúlyozott és hazafias külpolitikát folytat, vagyis a gazdaság dimenzióváltásához szükséges technológiai beruházásokat nemcsak nyugatról, hanem keletről is be akarja vonzani az országba.

- mondta.

A miniszter elvárja, hogy a nagyköveti kar az eddigi karakánsággal tegye a dolgát, álljon ki Magyarországért, a nemzetért és a magyar emberekért.

A nemzetközi szervezetekben továbbra is a nemzeti érdekeket tartják szem előtt a döntésnél, és vétózni fognak, ha valami azokkal ellentétes.

Szijjártó Péter továbbá köszönetet mondott a külszolgálatban dolgozóknak a járvány első szakaszában végzett emberfeletti, kiváló munkájukért, amellyel hozzájárultak a védekezés sikerességéhez. Mint mondta, békeidőben nem nehéz az egészségügyi eszközök beszerzése, de veszélyhelyzetben, amikor az egész világ maszkot, lélegeztetőgépet és orvosi védőruhát akar vásárolni, igazi kihívás. A

- emelte ki.

A járvány elleni védekezés első fázisában 185 repülőgép közlekedett Magyarország és Kína között, és 93 millió maszkot, 40 millió védőruhát, 800 ezer gyógyszert, valamint 15 ezer lélegeztetőgépet importáltak.

Köszönetet mondott a nagyköveti karnak a külföldön rekedt magyarok hazaszállítása érdekében végzett munkáért is. Magyarország történetének legnagyobb hazatérési akcióját bonyolították le részben saját hazaszállítással, részben más európai uniós országokkal közös együttműködéssel - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az elismerés az eddigi teljesítménynek szól, de azt az elvárást is jelenti, hogy a továbbiakban is legalább ilyen teljesítményt kell nyújtani. Az egészségügyi védekezést a gazdasági védekezés követi, amely új feladatokat jelent a diplomáciában dolgozóknak. A miniszter éppen ezért nem engedélyezte a nagykövetségek kiürítését, a munkatársak hazatérését. Ez a munka különleges felelősség, amely nemcsak jó, hanem rossz időkben is feladatokat jelent - fogalmazott a miniszter.