Élesztő segítségével alkottak varázsgomba hatóanyagot

varázsgomba
A varázsgombában egy pszilobicin nevű halucinogén, pszihoaktív alkaloid található.
Vágólapra másolva!
A tudósok ma már képesek olyan molekulákat létrehozni, amelyeket szinte lehetetlen kémiai úton, laboratóriumi körülmények között szintetizálni, ráadásul a folyamat rendkívül drága. A varázsgombák fő pszichoaktív hatóanyaga, a pszilocibin nevű alkaloid lehetséges előnyeiről egyre több tudományos kutatás számol be. Ezt látva a Dán Műszaki Egyetem tudósai alternatív módszereket kerestek annak előállítására.
Vágólapra másolva!

A varázsgombákban található pszichoaktív komponensekre, a pszilocinra és pszilocibinre visszavezethetően fogyasztásuk hatására megváltozik az az érzékelés, a gondolkodásmód, az érzésvilág és a létszemlélet.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a gyógyszer fontos terápiás értékkel bírhat többek között a depresszió, a szorongás, a függőségek, a rögeszmés-kényszeres rendellenességek vagy akár migrén ellen.

A pszilocibin ráadásul néha olyan esetekben is javíthatja a tüneteket, amikor semmi más nem bizonyul hatásosnak. A kutatók szerint ezért az úgynevezett varázsgombák (Psilocybe fajok) a nem is olyan távoli jövőben hasznos és általános alapanyaggá válhatnak a pszichiátriai kezelésekben.

A varázsgombában egy pszilobicin nevű halucinogén, pszihoaktív alkaloid található. Forrás: https://www.bbc.com/news/health-41608984

Ezt az igényt előre látva kerestek a Dán Műszaki Egyetem szakemberei alternatív módszereket a pszilocibin előállítására.

Ahogy arról a Metabolic Engineering tudományos szaklapban beszámoltak, a legtöbb varázsgomba törzs mintegy 10 milligramm pszilocibint termel, ám az ebből nyert molekula izolálása meglehetősen drága.

A dán kutatók ezúttal biotechnológiai megközelítést is alkalmaztak, amihez sütőélesztőt, a Saccharomyces cerevisiae-t használták baktériumok helyett.

Az eredmény: egy kulcsfontosságú enzim, amely nem igényli drága vegyszerek szükségességét. De ez még nem minden.

A varázsgombában található vegyületek megváltoztatják az agyi összeköttetéseket, és így az agy működését Forrás: AFP

A pszilocibin és a pszilocin szintetikus biológiai úton történő előállítása során az élesztő köztes termékeket is termelt: olyan molekulákat, amelyek egy vagy több lépésnyire voltak a kívánt végterméktől, például az aeruginascint és az N-acetil-4-hidroxi-triptamint. Mindkettő pozitív eredményeket mutatott a depresszió kezelésében, valamint antimikrobiális és nyugtató hatásokkal bírt.

– írták tanulmányukban a szerzők. – Ezek az eredmények megalapozzák a pszilocibin biotechnológiai előállítását kontrollált környezetben és kiindulópontot jelentenek más, terápiás jelentőségű triptamin-származékok bioszintetikus előállításához.

A kutatás eredményeit a ZME Science online tudományos portál közölte. Magyarországon mind a pszilocibin, mind pedig a pszilocin kábítószernek minősülő anyag.