Szingapúr lehet a kínai technológiai cégek új központja

ASIAN southeast asian singapore southeast asia ASIA city lights cityscape urban CITY darkness going out nightlife LIGHT illuminated marina bay sands hotel modern modern architecture NIGHT nobody outdoors out place of interest site landmark attraction scen
Night view of marina sands bay hotel, Singapore
Vágólapra másolva!
Az olyan kínai óriáscégek, mint a Tencent vagy az Alibaba is növeli a jelenlétét Szingapúrban, miközben a TikTok mögött álló ByteDance szintén több milliárd dollárt fektetne be a városállamban. Szingapúr ezzel a kínai technológiai cégek központja lehet, ahogy fokozódik a feszültség Peking és Washington között.
Vágólapra másolva!

Szingapúr legnagyobb előnye, hogy semleges területnek számít, és a városállamnak egyszerre vannak kiváló kapcsolatai az Egyesült Államokkal és Kínával – írja a BBC. Ez pedig komoly lehetőséget jelent a kínai technológiai vállalatok számára, ahogy egyre feszültebb a viszony a pekingi és washingtoni vezetés között.

A Tencent például ezen a héten jelentette be, hogy kiterjeszti a jelenlétét Szingapúrban, hogy támogassa az üzleti növekedését Délkelet-Ázsiában, és a térségen túl.

A cég közlése szerint az új régiós irodája stratégiailag fontos szerepet tölt majd be a többi délkelet-ázsiai iroda mellett. Mindeközben a vállalat WeChat alkalmazását betilthatják ebben a hónapban az Egyesült Államokban, míg a TikTok sorsa kérdéses.

A kínai vállalatok számára tehát igencsak logikus, hogy olyan terepet keresnek maguknak, amelyek segítségével szét tudják választani a kínai és Kínán kívüli működésüket – mondta Tommy Wu, az Oxford Economics közgazdásza.

Szingapúr is sokat nyerhet a kínai óriások jelenlétével Forrás: AFP/Roslan Rahman

Szingapúr pedig ideális helyszín ehhez, ráadásul földrajzilag is közel van Kínához, illetve egyébként is Délkelet-Ázsia innovációs központjának számít. Nem mellékesen pedig a városállam is jól jár ezzel a trenddel, mivel jelentős előnyt szerezhet magának a technológiai szektorban – tette hozzá a szakértő.

Szingapúr emellett már hosszú ideje régiós központja számos nyugati vállalatnak, köszönhetően a városállam kedvező pénzügyi rendszerének és jogrendjének.

A városállamban olyan cégek vannak jelen, mint a Google, a Facebook vagy a LinkedIn.

Kína és a délkelet-ázsiai országok kapcsolata pedig már jó ideje fejlődik, és idén Délkelet-Ázsia már nagyobb térségi kereskedelmi partnere lehet Kínának, mint az Európai Unió – mondta Nick Redfearn, a brit Rouse tanácsadócég vezérigazgató-helyettese.

A helyzetet igen érzékletesen foglalta össze egy kínai technológiai szakértő és befektető. Rui Ma hangsúlyozta, a mozgás mögött álló erő a globalizáció. És ha a nyugati cégek lehetnek globálisak, akkor a kínai cégek miért ne lehetnének azok?