A legjobb sorozat, amit senki nem néz

Succession, Utódlás
Vágólapra másolva!
A 2020-as Creative Arts Emmy Awards negyedik estéjén, csütörtökön, a Succession nyerte a legjobb casting díját a drámai sorozatok között. Két, ragyogóan felépített évad, magyarországi látogatással, nagyszerűen megformált, kivétel nélkül ellenszenves karakterek: ez az Utódlás, amely 2 Golden Globe-ot, 29 más tévés díjat nyert már, de nem tömegsorozat, így nem is nézik sokan.
Vágólapra másolva!

Vannak remek sorozatok, amelyek népszerűek, néha egyszerűek, és sokan is nézik ezeket, ugyanakkor akadnak gyenge kis próbálkozások, amelyek a zuhanó nézettség következtében hamar elhalnak. Az HBO Utódlása viszont egy harmadik kategóriába csúszott: alig ismert, de élvezetes, igényes, fordulatos darab, viszont csak 600 ezren nézik (nagyjából ugyanolyan számokat hozott az első és a második évad az USA-ban).

HBO

Profi munka van mögötte, átgondolt forgatókönyvek, látható íve van a sztoriknak. Az első évadban a már eleve hibátlan legénybúcsús epizód után jön még két rész, az esküvő, illetve Kendall és a pincér drámája, ezek után, a csodálatosan felépített, feszült csúcspont után aligha hagyja abba a néző a sorozatot. Az IMDb kritikus pontozóinál a 8 már jónak számít, itt a nyolcadik rész 8,3-at kapott, a kilencedik 8,6-ot, az utolsó pedig 9,3-at, ez magáért beszél.

HBO

A második évadnak ugyanúgy megvan az íve, egyre nagyobb a dráma a családon belül, az utolsó rész pedig 9,8-at kapott, ami igen ritka. Az utolsó pár perc sodró erejű, monumentális, és bár picit kiszámítható, nagyon hatásos. A második évad harmadik része amúgy Magyarországon játszódik, vadásznak, áskálódnak benne, azt is nagyon szerette a közönség.

HBO

De lehet szeretni egy olyan sorozatot, amelyben mindenki ellenszenves karakter, kifejezetten sunyi, számító, taktikázó figura, akinek már a mosolya is rosszat ígér? Olyan alakok, akikkel nem szívesen ülnénk le meginni egy sört, de rokoni, nagycsaládos találkozón sem feltétlenül beszélgetnénk velük egy percnél többet a süteményes tál fölött. Mégis, nézhető és élvezetes lehet egy olyan széria, amelyben minden szereplő antipatikus.

HBO

De nézzük a főszereplőket! Brian Cox az öreg Logan Roy, a gigászi – több iparágban, főképp médiában és szórakoztatóiparban lévő - Waystar Royco feje és alapítója. Négy gyereke van, Connor, Kendall, Siobhan, Roman, harmadik felesége. Az idős cégvezér már nem a régi, fizikai és szellemi problémákkal küzd, indulatkezelése sem adekvát, szeretetet nem ad, de nem is igényel. Ez is egy Trónok harca, ahol épp övé a korona.

HBO

Jeremy Strong alakítja Kendall Royt, Logan második fia a második házasságból. Egy adott pillanatban apja ellen fordul, kis híján beül a helyére, de a lázadást leverik, jön a kokain és az első évad végi dráma. Onnan tapasztalható némi személyiségváltozás, néha pillanatokra szimpatikus is lehetne (vagyis inkább megsajnáljuk), de ennek a családnak egy tagjában nem lehet megbízni.

Sarah Snook a sorozatban Siobhan "Shiv" Roy, a cégvezér legfiatalabb gyereke, egyben egyetlen lánya, aki Tom Wambsgans felesége lesz az első évad végén. Számító, karrierista, törtető nő, de biztos van, aki ilyenekre bukik.

Kieran Culkin alakítja (ragyogóan) Roman Royt,

egy sokat káromkodó, felettébb visszataszító karakter, undorító szokásokkal, mint az irodai maszturbáció. Éretlen figura, ő is verseng a trónért, amelyben háromból két testvére az ellenfele.

hbo

Matthew Macfadyen figurája Tom Wambsgans, karrierje akkor ível felfelé, amikor elveszi feleségül Shiv Royt, azaz benősül a botrányosan gazdag családba. Szeret uralkodni másokon, van jelenet, ahol a kanapén hever, a lábait pedig a megalázott, négykézláb álló beosztottján pihenteti. Nicholas Braun is jól hozza a figurát, ő Greg Hirsch, kicsit kívülálló, Logan Roy testvérének unokája. A gigantikus cégben próbál gyors karriert csinálni, de idegenként csetlik-botlik: persze később megjön az esze, és éppúgy sumákol, taktikázik, mint a többi családtag.

A fontosabb figurákból még az Alan Ruck alakította Connor Roy marad, aki nincs nagy harcban a cégért, különc, nem túl okos figura, és nem is veszik annyira komolyan, annak ellenre, hogy ő a legidősebb fiú.

hbo

A fentiek tehát a főbb arcok a sorozatban, amely egy elképesztően gazdag családot mutat be, ahol a tagok ide-oda repkednek helikopterrel, százmilliós jachtokon perlekednek, akiknek pár millió dollár ide vagy oda semmit nem számít, az náluk aprópénz. Képileg nem olyan, mint egy hagyományos heti sorozat, a gyors kameramozgás, annak rángatása miatt kicsit dokumentumfilm-jellege van, szinte csak az hiányzik, hogy valaki a kamerába mondja ötpercenként, mit gondol az épp aktuális botrányról.

Különleges darab, várjuk a harmadik évadot:

sajtóhírek szerint idén ősszel elkezdődhet a forgatás New Yorkban, ezt Brian Cox (Logan Roy) nyilatkozta. Máshol azt olvasni, hogy 2021 eleje esélyesebb a forgatásra, és nem tervezik belevinni a koronavírus-szálat... akárhogy is, legalább egy évet kell most várnunk a folytatásra.