Soha nem volt még ennyi új koronavírus-fertőzött egy nap a világon

oronavírus, vírus, járvány, maszk, védőfelszerelés, Szerbia, Belgrád, kórház
Medical workers escort a patient suffering from coronavirus disease (COVID-19) inside the Institute for Orthopaedic Surgery "Banjica", recently transformed to a COVID hospital, in Belgrade on July 14, 2020. - A candidate for the European Union, this small Balkan country is experiencing a resurgence of the pandemic, which has sparked several evenings of violent demonstrations to denounce the government's management of the health crisis. With 300 new cases now detected every day, Serbia is approaching April levels, at the peak of the first wave. (Photo by Oliver BUNIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Világszerte újabb rekordot döntött az újonnan felfedezett koronavírusos esetek száma csütörtökön. Eddig még nem volt példa arra, hogy egy nap több mint 314 ezer ember fertőződjön meg a Földön. A járvány Indiában, a latin-amerikai országokban és Nyugat-Európában terjed. Nagyon kritikus a helyzet Belgiumban, Ukrajnában és Csehországban is. 
Vágólapra másolva!

Csütörtökön több mint 314 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a Földön. A vírus megjelenése óta nem volt még ilyen sok eset. A legtöbb új fertőzöttet Indiában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Argentínában és Spanyolországban regisztrálták. A legtöbben Indiában haltak meg a betegség miatt, közel 1200 ember.

Az ázsiai országban az új fertőzések száma az elmúlt napokban szinte mindig 100 ezer fő körül volt.

Indiában terjed most a leggyorsabban a koronavírus az egész világon Forrás: NurPhoto via AFP/Debajyoti Chakraborty/NurPhoto/Debajyoti Chakraborty

Egyre rosszabb a helyzet Nyugat-Európában

Ha az európai kontinens adatait nézzük, akkor világosan látszik, hogy a járvány nagyon gyorsan terjed Spanyolországban, Franciaországban, Ukrajnában és Nagy-Britanniában. Az előbbi két országban több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak csütörtökön. A járvány Belgiumban is nagyon gyorsan terjed pénteken már több mint 2000 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

Ausztriában 808 új fertőzöttet regisztráltak pénteken, az elmúlt időszakban szinte minden nap 700 fölött volt az új esetek száma.

Belgiumban nagyon gyorsan terjed a koronavírus-járvány Forrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand

Nagyon sok az új fertőzött északon is

Tovább romlik a járványhelyzet Csehországban is.

A laboratóriumi vizsgálatok csütörtökön 3130 személynél mutatták ki a fertőzést, ami rekordnak számít.

Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg 20 281, ami szintén új rekordot jelent. A járvány március elsejei kirobbanása óta Csehországban 44 155-en fertőződtek meg, csaknem a háromötödük már kigyógyult betegségéből.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elismerte: a járványhelyzet nem jó, egyre romlik, és nem kizárt, hogy újabb országos óvintézkedésekre lesz szükség. Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója szerint szeptemberben eddig 19 539 ember kapta el a fertőzést.

- jelentette ki Dusek. Szerinte az a védőmaszkok következetes hordása és a higiéniai előírások betartása a felére is csökkentheti a járvány terjedési ütemét.

Csehországban is szigorú szabályok vannak érvényben a járvány miatt Forrás: AFP/Michal Cizek

Szlovákiában is rekordot döntött az egy nap alatt felfedezett új koronavírusosok száma. A betegség megjelenése óta még egyetlen nap sem regisztráltak 235 új esetet. Péntektől egyébként kockázatos besorolású lett Csehország, ezzel szemben a zöld listára került Svédország, Bulgária és Kanada a szlovák hatóságoknál.

Újabb rekord dőlt meg Szlovéniában

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 137-tel 4195-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddigi - keddi - rekord 123 fertőzött volt. Szerdán még 104 új esetről számoltak be.

A kabinet további rendeleteket készít elő, amelyeket abban az esetben vezetnének be, ha tovább nőne a fertőzöttek száma az országban.

Ilyen lenne például az összejövetelek felső létszámkorlátjának tíz főről hatra csökkentése, valamint a boltok nyitvatartásának korlátozása.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 234-gyel nőtt, és elérte a 14 513-at az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 250 esetről számoltak be. Hat idős, krónikus beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 245-re nőtt, 12 169-en pedig már meggyógyultak.

Mindenki maszkot visel egy zágrábi irodalmi esten Forrás: AFP/Denis Lovrovic

Több ezer új beteg Ukrajnában

Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában,

péntekre is több mint 3200 új beteget regisztráltak, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 170 ezret, és megint sokan meghaltak.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéinterjúban pénteken azt prognosztizálta, hogy a koronavírusos betegek száma az elkövetkező hónapokban még gyorsabb ütemben fog növekedni Ukrajnában, mert már elérte az országot a járvány második hulláma.

Az elmúlt 24 órában 1527 új fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 110 217-re emelkedett Romániában.

Összesen 48 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma így 4360-ra nőtt. A járvány kezdetétől 88 235 személy gyógyult meg, az aktív esetek száma 17 622-re zuhant le. A legutóbbi közlésekor még csak 43 244 gyógyultat tartottak számon, a hirtelen ugrást az adatok "frissítésével" magyarázták a hatóságok.