A befektetők is kedvelik a húsmentes húsokat

vega vegetárianus
Impossible Burger Meatles meat
Vágólapra másolva!
Miközben a fogyasztók körében egyre népszerűbbek a húsmentes alternatívákat kínáló vállalatok, a befektetők is meglátták a lehetőséget a gyártócégekben.
Vágólapra másolva!

Igen erős első félévük volt a növényi húsokat gyártó cégeknek. Ha ugyanis az állati eredetű alapanyagokat helyettesítő termékeket előállító vállalatokat együttesen nézzük, akkor az iparág összesen 1,5 milliárd dollárnyi befektetést zsebelhetett be az idei első félévben – írja a TechCrunch, kiemelve olyan cégeket, mint az Impossible Foods vagy a Perfect Day.

A fenntartható élelmiszerek piacát követő The Good Food Institute (GFI) jelentése kiemelte, egyre nagyobb teret hódít magának az úgynevezett erjesztéses technológia, amely fokozatosan szorítja ki az állati eredetű fehérjéket a piacról. A technológia a növényi fehérjék feljavítására és új, funkcionális alapanyagok kifejlesztésére szolgál.

A népszerűségét pedig jól mutatja, hogy idén július végéig az ezzel foglalkozó cégek 435 millió dollárnyi tőkét tudtak bevonni a befektetőktől.

Még jobban érzékelteti az élelmiszertechnológia iparágának népszerűségét, ha azt nézzük, hogy tavaly ezek a fejlesztések még csak 274 millió dollárnyi tőkét vonzottak, vagyis az idei első hét hónap 60 százalékkal múlta felül a 2019-es év egészét.

Egyre népszerűbbek a nem állati eredetű fehérjeforrások Forrás:Beyond Meat

Ráadásul a 1,5 milliárd dolláros összbefektetés mögött nem csupán kisebb, elkötelezett befektetők állnak.

A szektor ma már olyan nagyok érdeklődését is felkeltette, mint a Bill Gates által alapított Breakthrough Energy Ventures, a Danone, a Kraft Heinz vagy a Mars.

Összevetésképpen, az erjesztéses technológiával foglalkozó startupokba áramló befektetések már a 60 százalékát teszik ki annak az összegnek, amelyet az amerikai növényi húsokban és tejtermékekben utazó cégek kaptak – derült ki a GFI adataiból.

Az első vállalat egyébként, amely az erjesztéses technikával előállított fehérjét használt húshelyettesítőként, a Quorn nevű cég volt, még 1985-ben, de azóta a nagyvállalatok is lecsaptak a technológiára.

A GFI jelentése hangsúlyozza, miközben jelenleg legalább 44 startup foglalkozik alternatív fehérjék előállításával, olyan nagy, tőzsdén kereskedett társaságok is megtalálhatók a piacon, mint a Novozymes, a DuPont vagy a DSM.