A migráció ügyében a V4-es országok álláspontja teljesen egyértelmű és világos

Vágólapra másolva!
Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a visegrádi országok vezetőinek brüsszeli tárgyalásáról, az európai migrációs politikáról.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök és a V4-es országok vezetői Brüsszelben találkoztak az Európai Bizottság elnökével, az ismertette az új migrációs javaslatot. Hollik István elmondta, a visegrádi országok együttműködését éppen a migráció kérdésköre erősítette meg, ami azt jelenti, hogy a migráció ügyében ezen országok álláspontja teljesen egyértelmű és világos, nem kérnek a kvótából, hívják azt bárhogyan, ezt az álláspontot az EB elnöke tudomásul vette. A V4-es országok mellett már több uniós tagállam is úgy vélekedik, akik be akarnak jönni, azok kérjenek vízumot és akkor, csakis akkor jöhetnek be, ha ezt valaki jóváhagyja.

A szóvivő szerint jelenleg éppen az a kulcskérdés, hogy hol lehet ezt a kérelmet beadni. jelenleg az EU álláspontja az, hogy jöjjenek a menekültek nyugodtan, majd a közösség területén adják be a kérelmüket, ám a magyar kormány ezzel ellentétben úgy vélekedik, a józan ész szabálya is ezt diktálják, hogy a lakóhelyén, vagy a scehngeni határokon kívül adja be valamelyik uniós ország nagykövetségén, konzulátusán a kérelmét. Hollik István hozzátette, annak a tranzitzónának, amit éppen az EU szüntetett meg, ez volt a logikája, addig tartózkodhattak ott a menekültek, amíg ügyüket el nem bírálták. Amíg nem volt meg a magyar határkerítés, akkor sokan jöttek be úgy, hogy utána sehol nem lehetett nyomukra lelni.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.