Sokféle tananyaggal segítenek a pedagógusoknak a Fenntarthatósági Témahéten

Vágólapra másolva!
2020. október 5. és 9. között kerül megrendezésre az 5. jubileumi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét, ami tegnap Áder János nyitóelőadásával kezdődött. Az előadásában a klímaváltozással kapcsolatos ismereteket osztott meg a diákokkal.
Vágólapra másolva!

Oktatócsomagok

A Fenntarthatósági Témahétre a pedagógusok felkészülését az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal szakmai támogatásával készült tematikus óravázlatok, mintaprojektek segítik. Az oktatócsomagok az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Célhoz kapcsolódóan

az energiahatékonyság a klímavédelem és az egészségnevelés témaköreit járják körbe

és online letölthető formában bárki számára elérhetők. A mintaprojektek a fenntarthatóság pedagógiájában jártasabb pedagógusok számára készültek, akik a minták alapján saját maguk is kidolgozhatják a Témahét témáihoz kapcsolódó heti projekttervüket.

A Fenntarthatósági Témahét tanórái mindhárom korosztályhoz szólnak, az élő közvetítéseibe hazai és határon túli iskolai osztályok is bekapcsolódhatnak Forrás: Fenntarthatósági Témahét

Online tanórák

2020. október 6-9. között neves előadók élő online közvetítéssel tanórákat mutatnak be a fenntarthatóság kiemelt témáiból. A tanórák mindhárom korosztályhoz szólnak, az élő közvetítéseibe hazai és határon túli iskolai osztályok is bekapcsolódhatnak.

  • Október 6. kedd 10.00 óra Közösségi közlekedés és fenntarthatóság, előadó: Dr. Wégner Krisztina, MÁV Zrt.
  • Október 7. szerda 10.00 óra Élő bolygó jelentés, előadók: Dr. Patkó László és Dr. Gálhidy László, WWF Magyarország
  • Október 8. csütörtök 10.00 óra Energia-kaleidoszkóp, előadók: Dr. Csík Norbert és Dr. Nagy Péter Kecskeméti Neumann János Egyetem
  • Október 9. péntek 10.00 óra A mobiltelefon életútja, előadó: Koltay Eszter, PontVelem Nonprofit Kft.

A tanórákat a Fenntarthatósági Témahét honlapján és itt, az Origo hírportálon keresztül lehet megnézni.

Forrás: Fenntarthatósági témahét

A kiemelt előadók tanórái mellett a Zoom-felületen is izgalmas tanórákat kínálnak a szervezők az érdeklődő pedagógusok és diákok számára, 2020. október 6 és 9 között, minden nap 9.00-9.45 és 11.00-11.45 időpontokban a szelektív hulladékgyűjtés, az energiahatékonyság és a klímavédelem témakörében.

Digitális alkalmazások

A 2020-ban kiemelt támogatást kapnak azok a digitális alkalmazások, amelyek játékossá teszi a diákok fenntarthatósággal kapcsolatos tanulási folyamatát.

A fenntarthatóság témaköreiben készült Seppo játékokhoz a pedagógusok és a diákok ingyenesen csatlakozhatnak a Témahét tanóráin mobileszközeik segítségével.

A BOOKR Kids ingyenes hozzáférést biztosít a Fenntarthatósági Témahét témájához kapcsolódó animált, interaktív meséihez. Az órai alkalmazás elősegítésére pedagógiai-módszertani segédanyagok is rendelkezésre állnak a pedagógusok részére.

A Magyar Szabadidősport Szövetség Magadértsportolj! alkalmazásával a diákok izgalmas kihívásokat tudnak teljesíteni. A telefonokon rögzített teljesítésért a diákok virtuális jelvényeket gyűjthetnek, amelyek segítségével osztályuk vagy iskolájuk számára értékes sporteszközöket nyerhetnek.

A Diákok és tanárok a fenntarthatóságról elnevezésű kutatási programban 10-18 éves, felső tagozatos és középiskolás diákok formálhatnak véleményt a fenntarthatóság különböző kérdésköreiről. A november 5-ig kitölthető online kérdőív hazai és határon túli diákok részére egyaránt elérhető.