Mesterséges szigettel oldanák meg a hongkongi lakásgondokat

Hongkong
1. Hongkong, Kína (29,26 millió turistaérkezés)
Vágólapra másolva!
Hongkong különleges státuszú városállamából nemrég még a nagy port felverő, nemzetbiztonsági célú új kínai jogszabályok miatt kirobbant zavargásokról, majd idén év elején a lakosság pánikszerű vécépapír felvásárlásáról érkeztek hírek. A legfrissebb értesülések szerint mostanra már helyreállt annyira a nyugalom, hogy Peking foglalkozni tud azzal a tervvel, amely egy Hongkongot kisegítő mesterséges sziget építését vázolja fel.
Vágólapra másolva!

Az eredendően hongkongi kezdeményezésű, de Peking által szorosan figyelemmel kísért gigantikus vállalkozás célja, hogy létrehozzanak egy mesterséges, azaz ember alkotta szigetet (vagy földnyelvet), amely egyszer és mndennkorra megoldaná Hongkong lakhatási gondjait és az azokhoz társuló gazdasági és poltikai problémákat. Mint ismert, Hongkongban lényegében elfogytak a lakóingatlanok fejlesztésére alkalmas beépíthető területek, a világviszonylatban is jelentős pénzügyi - valamint technológiai és nemesfém-kereskedelmi - központnak számító városállamban a lakosság nagy része kicsiny, olykor néhány négyzetméteres lakásokba tömörülve, égbe törő toronyházakban él rendkívüli zsúfoltságban úgy, hogy

közben a lakásárak elképzelhetetlen magasságokban mozognak.

A mesterséges sziget megalkotása lényegében egy "földvisszanyerési", nagyszabású vállalkozás lenne, azaz a tengertől vennék el a területet hozzá. Már meg is van a leendő helyszín: a Guishan-projekt az azonos nevű szigettől nem messze, a Hongkonghoz tartozó Lánthau-szigettől néhány kilométerre valósulna meg. A Lánthau Hongkong legnagyobb szigete, ezen található a repülőtér is.

null

null

A tervek szerint Hongkonghoz közel egy nagyjából 60 négyzetkilométeres mesterséges szigetet létesülne Lánthau közelében, nyilatkozta az Asia Timesnak Wang Hsziun, a hongkongi kormányzó munkáját segítő tanácsadó testület korábbi vezető munkatársa, jelenleg a Bank of China Hong Kong szenior elemzője, pekingi forrásaira hivatkozva. Mások szerint a sziget nagysága akár 100 négyzetkilométer is lehet.

A megvalósítás a tervek szerint két évtized alatt zajlik le, a nem mindennapi vállalkozásnál a kínaiak minden bizonnyal felhasználják tapasztalataikat, amiket a Dél-kínai tenger Spratly-szigetek nevű képződményeinek beépítésénél szereztek. A rendkívül vitatott és jelentős geopolitikai feszültséget gerjesztő kínai vállalkozásról az Origo ebben a cikkében írt részletesebben.

A Hongkong lakhatási gondjaira válaszként adni kívánt mesterséges sziget terve bár kétségkívül impozánsan hangzik, máris sok vitát gerjesztett.

A támogató hangok részben azzal érvelnek, hogy ha mesterséges sziget megépül, akkor mintegy 280 ezer otthon létesülhet azon, ami 700 ezer hongkongi lakhatását oldaná meg. Így egyáltalán nem tűnik túlzásnak Peking részéről annak lebegtetése, miszerint - ha nem is egyik pillanatról a másikra, de -

ezzel a megoldással véget vet a hongkongi ingatlanpiacon uralkodó áldatlan állapotoknak.

A projekt bírálói viszont úgy vélik, valójában a Guishan-projekt is csak arra szolgálna, hogy Peking megszilárdítsa befolyását Hongkongban. A tengeri helyszín ugyanis közigazgatásilag most a kínai Kuangtung-tartomány alá tartozik. Peking pedig úgy képzeli, hogy ez a jövőben is így maradnak: a mesterséges szigetet Hongkong formailag bérbe venné Kínától, és azon állami beruházással épülnének meg az új otthonok. Vagyis lényegében a sziget - bár jelentősen enyhítene Hongkong földéhségén - valójában mindig Peking befolyása és irányítása alatt állna.

Hongkong látképe Forrás: Shutterstock/ leungchopan

A South China Morning Post ehhez kapcsolódóan arról ír, hogy a hongkongi ingatlanfejlesztők szakmai tömörülése - 229 taggal, köztük számtalan gazdag üzletemberrel - szintén amellett áll, hogy - három különböző fázisban - a Lánthau és Makaó közötti parányi szigetekre támaszkodva alakítsák ki az új 60 négyzetkilométeres földterületet, még akkor is, ha az nem kerülne Hongkong fenntatósága alá. A városállamnak egyébként korábban már volt egy hasonló - a jelenlegit részben átfedő - terve a földterület megnövelésére, a Lantau Tomorrow névre keresztelt elképzelés megvalósítását 80 milliárd amerikai dollárra taksálták.