Több ezer döglött fókabébit mosott partra a tenger Namíbiában

medvefóka
Könnyen lehet, hogy sohasem fog kiderülni, mi állt a fókaborjak szörnyű végzetének hátterében ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Több mint 5000 döglött fókabébit mosott partra a tenger Namíbiában Walvis Bay város közelében - jelentette be szerdán az Ocean Conservation Namibia (OCN) természetvédelmi szervezet.
Vágólapra másolva!

Ilyen méretű és egyszerre történt vetélésre még nem volt példa

A szervezet által készített drónfelvételeken látszik, hogy halott kisfókák ezrei hevernek szerteszét a tengerparton a fókatelepeiről és delfiniskolájáról híres, a turisták körében kedvelt Pelican Point-félszigeten.

Katasztrófa szemtanúi vagyunk - kongatta meg a vészharangot Instagram-üzenetében az OCN, amely szerint idő előtt született és csaknem azonnal elpusztult fókabébik tetemeiről van szó.

Dél-afrikai medvefóka (Arctocephalus pusillus pusillus) bambuszmoszatok között. Ez a faj népesíti be Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság atlanti partvidékét Forrás: Pisces Divers

Korábban is minden évben megfigyeltek néhány nőstényt, amely megfelelő mennyiségű élelem vélt hiányában megszabadult magzatától, de ilyen méretű tömeges vetélés még nem történt - állítja az Ocean Conservation Namibia.

Egyelőre nincs magyarázat a tömeges pusztulás okára

A namíbiai halászati minisztérium is megerősítette a fókavetélések "abnormálisan nagy" számát, de nem közölt konkrét adatokat, és a jelenségre sem tudott magyarázatot adni. Az OCN szerint a tömeges vetélés legvalószínűbb oka,

hogy a félsziget térségéből valamiért eltűntek a halak,

amelyek a fókák fő táplálékát jelentik, de lehet szó mérgezésről vagy betegségről is.

Könnyen lehet, hogy sohasem fog kiderülni, mi állt a fókaborjak szörnyű végzetének hátterében ( a kép illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

A civil szervezet és a minisztérium együtt keresi a magyarázatot a fókapusztulásra. A boncolás során kinyert szövetmintákat a Dél-afrikai Köztársaságba küldik vizsgálatra, mert Namíbia nem rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel.

A Vals-öbölben fekvő Fóka-szigeten több mint 60 ezer dl-afrikai medvefóka él Forrás: Elter Tamás

Az éhezés verzióját alátámasztani látszik, hogy az érintett populáció egyedei kissé soványnak látszanak

más fókatelepek lakóihoz képest. Hasonló tragédia történt 1994-ben, amikor éhínség miatt a Pelican Point fókapopulációjának egyharmada pusztult el.

(Forrás: MTI/Reuters/Hszinhua)