Brüsszel kettős mércét alkalmaz Lengyelországgal és Magyarországgal szemben

Alapjogokért Központ és az Ordo Iuris lengyel, konzervatív jogi kutatóintézet együttműködési megállapodás sajtótájékoztató.
2020.02.14 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Tymoteusz Zych az Alapjogokért Központ és az Ordo Iuris lengyel, konzervatív jogi kutatóintézet együttműködési megállapodásáról tartott sajtótájékoztatón. 2020.02.14 Budapest
Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban a jogállamiság koncepciójának nincs definíciója, ezért jól kirajzolódik a kettős mérce az egész kontinensen, ami a hátrányba hozza a közép- és kelet-európai országokat, mondta el a lengyel Ordo Iuris jogi intézet alelnöke a V4NA-nak. Tymoteusz Zych-t annak kapcsán kérdezték, hogy már egy liberális EP-képviselő is beismerte, hogy a jogállamiság nem egy jogi norma, annak nincs pontos meghatározása.
Vágólapra másolva!

„Egyértelmű a kettős mérce, és mi ezt határozottan elutasítjuk", jelentette ki Tymoteusz Zych a V4NA-nak.

A jogi szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy egy kiszivárgott videón egy magyar liberális EP-képviselő arról beszél, hogy nincs meghatározva a „jogállamiság" fogalma az Európai Unióban.

Donáth Anna, aki Renew Europe frakció tagja úgy fogalmaz: „amíg az Európai Unió nem hoz – legalábbis vízióban – olyan dolgokat, hogy ő mit ért a jogállamiság alatt, és ez neki miért fontos és ezért miért köti például a kifizetéseket jogállamisági kritériumokhoz, addig a Fidesz [magyar kormánypárt] narratívája, Varga Judit [magyar igazságügyi miniszter] narratívája – aki a jog nyelvén érvel –, addig sajnos ez labdába rúg, sőt addig végül is nekik van igazuk".

Tymoteusz Zych az Alapjogokért Központ és az Ordo Iuris lengyel, konzervatív jogi kutatóintézet együttműködési megállapodásáról tartott sajtótájékoztatón, 2020. február 14-én Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

A jogállamiság koncepciójának nincs definíciója, így könnyen használják fegyverként, ha valamelyik országgal szemben vádakat akarnak megfogalmazni, fejtette ki Tymoteusz Zych a V4NA-nak. Hozzátette, épp ennek köszönhető a kettős mérce bizonyos országokkal szemben az Európai Unióban.

„Gondoljunk Spanyolországra, ahol a parlament egyszerű többséggel választja a bírákat - tehát lényegében a kormány dönti el, hogy kik a bírók és még konszenzus sem kell hozzá. Sokkal politizáltabb a helyzet, mint Kelet-Európában, de mégsem láttam, hogy Brüsszel felszólalt volna, nem láttam, hogy a nyugat-európai országok felszólaltak volna, nem láttam, hogy a jogállamiságot védő csoportok felszólaltak volna, de még a demokrácia nagy szószólói is hallgattak. Lengyelországot már azért is támadni kezdték, már az is kiverte a biztosítékot, hogy a bírókat választó bizottság 3/5-ös többséggel válassza a bírákat. Egyértelmű a kettős mérce és mi ezt határozottan elutasítjuk", tette hozzá a szakértő.