Hetven éve nem látták, most újra megjelentek a keselyűk Erdélyben

fakó keselyű
A faj elnevezése onnan ered, hogy a kifejlett állatok tollazata világos árnyalatú
Vágólapra másolva!
Ez a madárfaj a második világháború végén eltűnt Romániából, feltehetően a vadászat, mérgezés és az intenzívebbé váló mezőgazdaság miatt. A fakó keselyű különleges állat, amely világos tollazatával kitűnik rokonai közül. Miután elhullott állatokat fogyaszt, ezért dögevőként fontos egészségügyi szerepet tölt be. A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület közlése szerint azonban most ennek a fajnak egy példányát gondozzák az egyik erdélyi, Maros megyei központban.
Vágólapra másolva!

A fakó keselyű (Gyps fulvus) három métert is elérő fesztávú szárnyaival óriási távokra képes kóborolni és alapvetően a középhegységi, melegebb éghajlatú régiókat kedveli. A madárcsoport képviselői azonban az egész kontinensen megfogyatkoztak.

A keselyűk aranykora már több mint kétszáz éve véget ért, ezt követően ezek a hatalmas madarak kóborlóként is ritkán kerülnek szem elé.

Hetven éve nem látták ezt a madarat a térségben Forrás: Wikimedia Commons/Thermos

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatása alapján a legnagyobb fakó keselyű állomány Spanyolországban, illetve Bulgáriában és Görögországban élt, de számuk ott is jelentősen csökkent a múlt század második felében. Ezért is lepődtek meg annyira a természetvédelmi szakemberek, amikor

hetven év után először pillantották meg a madárfaj egyik egyedét Erdélyben, ahonnan a második világháború végén eltűnt.

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület közlése szerint a fiatal madarat az ország nyugati felében kimerülve találták és fogták be az Alsó Maros Ártér Natúrpark munkatársai. A hétvégén bekerült a Vet Point Vest állatorvosi rendelőbe, majd a marosvásárhelyi Vets4Wild-hoz.

A fiatal madarat az ország nyugati felében kimerülve találták és fogták be Forrás: Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület

– közölték a szervezet közösségi oldalán. – A lábadozó fakó keselyű most egy speciális röpdébe került, ahol remélhetőleg hamarosan rendbe jön; étvágya szerencsére kitűnő.

Hozzátették: remélik, hogy a közeljövőben újra megtelepednek ezek a gyönyörű madarak, még mielőtt teljesen elfelednénk őket.

A szakemberek feltételezései szerint a fiatal madár élelmet keresve vetődött Erdélybe az ott költő fakó keselyűkről és egyéb fajokról neves szerbiai Uvac természetvédelmi területről vagy Bulgáriából.

Ezeken a területeken ugyanis a Green Balkans Egyesület évek óta futtat sikeres keselyű-visszatelepítési programot.

A faj elnevezése onnan ered, hogy a kifejlett állatok tollazata világos árnyalatú Forrás: Wikimedia Commons/Richard Bartz,

A ritka madár szeptember végén Magyarországon, Tiszasziget közlében is felbukkant Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának tájékoztatása szerint. Azt is elárulták, hogy a madárfajnak hazánkhoz a legközelebb az Adrián, Cres szigetén van jelentősebb állománya, ahonnan fiatalabb kóborló példányai a nyári és őszi időszakban hazánkba is elvetődhetnek.