Angela Merkel: Az iszlamista terror közös ellenségünk

Bécs, lövöldözés, terrortámadás, terror
Policemen stand guard in Mariahilfer street in the center of Vienna on November 2, 2020, following a shooting in the city center. - Two people, including one attacker, have been killed in a shooting in central Vienna, police said late November 2, 2020. Vienna police said in a Twitter post there had been "six different shooting locations" with "one deceased person" and "several injured", as well as "one suspect shot and killed by police officers". (Photo by ROLAND SCHLAGER / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Az iszlamista terror közös ellenségünk, a harc a gyilkosok és felbujtóik ellen közös harcunk - jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden, a bécsi terrortámadásra reagálva.
Vágólapra másolva!

"Mi, németek, osztrák barátaink mellett állunk, részvéttel és szolidárisan" - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Angela Merkel Forrás: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Mint írta,

Heiko Maas külügyminiszter Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy fel kell venni a harcot "a társadalmunkat megosztani akaró gyűlölettel" szemben.

Christina Lambrecht szövetségi igazságügyi miniszter kiemelte, hogy

Hozzátette, hogy teljes erővel szembe kell szállni a gyűlölettel és az erőszakkal.

"Együtt megvédjük életformánkat és európai társadalmaink összetartását" - emelte ki a szociáldemokrata politikus.

A támadást elítélte a német politika és társadalom számos további vezető személyisége is. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség potsdami központjában pedig bejelentették, hogy

megerősítették a német-osztrák határ védelmét.

Ez a határszakasz a bécsi eset miatt taktikai súlypont, a térségben dolgozó munkatársak megkapták a megfelelő utasításokat,

- mondta egy szóvivő.

Bécs a terrortámadás estétéjén. Forrás: AFP/Roland Schlager

Ahogy arról az Origo is beszámolt, hétfő este többen lövöldözni kezdtek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén.

A támadásban eddig négyen haltak meg, és tizenheten megsebesültek. Az egyik merénylőt lelőtték.

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren azt írta: a lelőtt terrorista Bécsben született és nevelkedett.

A 20 éves Kurtin S. albán migránciós háttérrel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi korábban csatlakozni akart az Iszlám Államhoz.

A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet - tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.