A legfrissebb állás azokban a tagállamokban, ahol eldőlhet a választás

Amerikai elnökválasztás 2020
People watch a big screen displaying the live election results in Florida at Black Lives Matter plaza across from the White House on election day in Washington, DC on November 3, 2020. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP)
Vágólapra másolva!
Öt kulcsállamban nincs még végeredmény, több államban pedig a Trump-kampány perel. Valószínűleg hetekig nem lesz hivatalosnak vehető végeredmény, Donald Trump a Twitteren arra utalt, hogy a demokraták csalnak a választáson. Bidennek 264 elektora van - igaz, ebből a gyanús levélszavazatok miatt jó néhányat vitat Trump -, és összesen 270 elektor kell a győzelemhez. Mutatjuk az aktuális helyzetet:
Vágólapra másolva!

Wisconsinban és Michiganben - ahol Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzött a jelenlegi állás szerint - a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz. Trumpék a gyanús levélszavazatok miatt attól tartanak, hogy csalással nyerhet Joe Biden - ha nyer.

Az alábbi öt államban még senkit nem mondtak ki győztesnek:

  • Nevadában ma folytatják a szavazatok számolását, 49,3-48,7-re Biden vezet, a különbség kevesebb mint 8 ezer szavazat, eddig a voksok 75, más értelmezések szerint 86 százalékát dolgozták fel. Itt ma - csütörtökön - lehet eredmény.
  • Pennsylvaniában 50,7-48,1 arányban vezet Trump, a voksok 89 százalékát számolták meg eddig, a gyanús levélszavazatok miatt folyamatosan olvad Trump előnye.
  • Észak-Karolinában 94%-os (más források szerint 95%) feldolgozottságnál 50,1-48,7 az állás Trump javára. Itt egyébként sajátos módon november 12-éig elég, ha beérkeznek a levélszavazatok, így az állás nem fog egy ideig változni.
  • Georgiában 49,6-49,1 arányban vezet Trump, 98 százalékos a feldolgozottság.
  • Arizonában korábban biztosra vették Biden győzelmét, de a feldolgozottság növekedésével elkezdett csökkenni az előnye. Arizonában 88 százalékos feldolgozottságnál 50,5-48,1-re vezet Joe Biden. Korábban a Fox News ezt az államot biztosan Bidennek adta. Korábban 3,5 százalékponttal vezetett Biden, ami most 2,4 százalékpontra csökkent. A legutóbbi három választást a republikánusok nyerték ebben az államban.
Forrás: AFP/Olivier Douliery

Az Egyesült Államokban több mint 100 millió ember előre adta le levélben a szavazatát, több mint kétszer annyian, mint négy évvel ezelőtt. Hiába jósolták sokan, nem történt nagy baloldali győzelem, annak ellenére, a Szenátus pedig republikánus maradt. Hosszú jogi vitákra, bírósági harcokra lehet számítani a következő hetekben, könnyen elképzelhető, hogy még sokáig nem lehet biztosan tudni, ki lesz az amerikai elnök, akkor sem, ha Joe Bidennek csütörtökön 270 vagy több elektort számolnak össze, és ezzel bejelenti majd a saját győzelmét. Az Egyesült Államokban öt hétig minden államnak úgynevezett biztonsági időszakot kell tartania ("safe harbor period") az esetleges jogviták miatt. És egészen biztosan lesznek ilyenek a botrányos levélszavazás miatt. Az elektori kollégium december 14-én fog összeülni, hogy hivatalosan is megszavazzák az Egyesült Államok jövő januárban hivatalba lépő (vagy hivatalban maradó) elnökét, addig bármi történhet.