Vágólapra másolva!
Az elmúlt négy év legfontosabb mérkőzését játssza november 12-én, csütörtökön a magyar labdarúgó-válogatott, amikor a Puskás Arénában Izland ellen a jövő nyári Európa-bajnokságon való részvétel lesz a tét. A találkozót megelőző első hivatalos sajtóeseményen a magyar csapat két játékosa, a Freiburg csatára, Sallai Roland, valamint a ciprusi Apollon Limasszol védője, Szalai Attila válaszolt az újságírók kérdéseire.

Az eddigieknél is szigorúbb járványvédelmi intézkedések bevezetése után nem volt meglepő, hogy rendhagyó formában zajlott a válogatott sajtótájékoztatója: a telki edzőközpont egyik pályája mellett található lelátón gyűltek össze az újságírók, és ide érkezett meg a Bundesligában szereplő Freiburg csatára, Sallai Roland, valamint a ciprusi Apollon Limasszol védője, Szalai Attila is.

A csütörtök este 20.45-kor kezdődő találkozó a korábbiakkal ellentétben, az új védelmi intézkedések miatt zárt kapus lesz.

"Nagyon sajnálom, hogy ez így alakult, mert a szurkolók tizenkettedik játékosként a nehéz pillanatokban is mindig ott álltak, ott állnak mögöttünk – mondta a zárt kapus mérkőzés hírére reagálva Sallai Roland.

A 2016-os Európa-bajnokság magyar-izlandi meccsét még csak tévén nézte Sallai Roland, mint ezt az Origo kérdésre elmondta, majd hozzátette: "Azóta azért jócskán kicserélődött a csapat, átestek egy generációváltáson, szerintem, valamelyest meg is gyengültek, bár elöl még mindig vannak klasszis játékosaik."

Sallai Roland nem fog hibázni, ha a kapu elé kerül Fotó: Szabó Gábor - Origo

Arra a felvetésünkre, hogy a roppant stabil izlandi csapat ellen szinte minden adandó helyzetet ki kell használni, Sallai így válaszolt:

A támadó megerősítette, ez lesz karrierje eddigi legfontosabb mérkőzése, de mint mondta, ez nemcsak rá nézve igaz, hanem a keret többi fiatal játékosára is.

Szalai Attila, hasonlóan Sallaihoz csak tévén nézte a 2016-os, Izland elleni Eb-meccset, és mint mondja, maga sem gondolta volna, hogy ekkorát fordul vele a világ, hogy csütörtökön már ő léphet pályára egy sorsdöntő Eb-selejtezőn az északiak ellen.

– mondta a ciprusi bajnokságban edződő fiatal védő.

Arra a kérdésre, hogy hogy érintették őt, illetve a csapatot a hétfői hírek a zárt kapus rendezésről, illetve Szoboszlai Dominik karanténba küldéséről, a védő azt mondta, hogy persze senki nem örült egyik hírnek sem, de túl kell tudni ezeken lépni, illetve egyelőre mindenki bízik benne, hogy a Red Bull Salzburg bombaformában lévő csatára mégis csatlakozhat a válogatotthoz.

Szalai Attila szerint a válogatott októberi sikereinek a kulcsa a szervezettség és csapategység voltak, de ugyanez igaz ránk is. Akkor mi dönthet mégis a javunkra?

Szalai Attila bátran oda állna a labda mögé, ha tizenegyesekre kerül a sor Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Az izlandiakról tudjuk, hogy egyénileg is nagyon erősek, főleg fizikálisan, muszáj lesz velük felvennünk a harcot.

– mondta az Origo kérdésére.

A mérkőzés győztese kijut a jövő évi Európa-bajnokságra, azaz egy dolog biztos: a csatát valamilyen formában dűlőre kell vinni, így akár az is előfordulhat, hogy a végén 11-esek döntenek majd. Ezért is kérdeztük meg, hogy a védő oda állna-e a labda mögé egy ilyen kiélezett helyzetben.

"Jó kérdés – mondta nevetve – utoljára talán korosztályos válogatottban rúgtam tizenegyest tétmérkőzésen.

A játékosokat biztosan nem kell azonban így sem külön motiválni, de azért az mégis ad nem kevés extrát a harci szellemhez, hogy az Izland elleni siker esetén két csoportmérkőzésünket, méghozzá az Eb-címvédő portugálok, valamint a világbajnok franciák ellenit hazai pályán, a Puskás Arénában játszhatja Marco Rossi csapata – reményeink szerint akkor már telt ház, azaz 67 ezer szurkoló előtt.

A Magyarország–Izland Eb-pótselejtező mérkőzést csütörtök este 20.45-től az Origo élőben közvetíti.