Vágólapra másolva!
A világ egyik legunalmasabb városában olyan futball-láz tört ki, amelyhez fogható az elmúlt 45 évben nem volt Norvégiában. Az FK Bodø/Glimt csapata már hetekkel a bajnokság befejezése előtt megnyerte az aranyérmet, leckét adva ezzel az ország két ikonikus együttesének, a Rosenborgnak és a Moldénak. A Bodø/Glimt teljesítményén most persze azok is hüledeznek, akik e város lakóit korábban csak bálnavadászoknak csúfolták.

Bodø tényleg Norvégia legunalmasabb és a világ egyik legunalmasabb városa. Többször jártam arrafelé, nyugodtan mondhatom, hogy egy különös formájú templomon kívül ezen a településen semmi érdekes nincsen. Hacsak az nem, hogy itt ér véget a norvég vasútvonal délről északra tartó szakasza. Ezzel együtt Bodø nem a világ legészakibb, de még csak nem is Norvégia legészakibb vasútállomása. Az országon belül Narviké a pálma. Az északnorvég kikötőváros azonban a Stockholm-Narvik vasútvonal végállomása, Norvégiához annyi köze van, hogy Narvik közigazgatásilag az ország része.

Egy magamfajta vasútőrültnek persze nagy kaland volt az Oslo-Bodø vonatozás, amelyet több alkalommal is megtettem.

De Bodø városából tényleg gyorsan továbbálltam észak felé.

Bodø legnagyobb nevezetessége, a különleges formájú templom a város közepén Forrás: Photononstop via AFP/Philippe Turpin / Photononstop/Philippe Turpin

Ezen a bekezdésen talán még az ott élők sem sértődnének meg.

Ellenben ezekben a napokban magasról tesznek arra, hogy Bodø mennyire unalmas, hogy az északi sarkkörön túl húzódó városka novembertől februárig mennyire sötét.

A fényt számukra a helyi futballcsapat, az FK Bodø/Glimt nyújtja, amely egészen elképesztő sztorival nyeri meg a 2020-as bajnoki címet a skandináv országban.

Márpedig ennek a világon semmi előjele nem volt. A norvég labdarúgást jól ismerőknek évek óta csak annyi volt a kérdés, hogy

a Molde, vagy a Rosenborg nyeri-e meg a bajnoki aranyérmet.

Legutóbb 2013-ban fordult elő, hogy nem a moldei, vagy a trondheimi csapat győzött, hanem az akkor a Kovács Pétert is foglalkoztató Strømsgodset. Azt megelőzően meg 2008-ban a Stabaek. 12 év alatt tehát két olyam kiírás volt, ahol nem az örök aranyérmesek egyike győzedelmeskedett. Most meg itt van az FK Bodø/Glimt, amelynek teljesítményét csak a csodás jelzővel illethetnénk.

Nagyjából olyan ez, mintha idehaza a Paks csapata nyerné meg az NB I idei szezonját.

Az északi tengeri viharok hullámai gyakran ostromolják a város kikötőjét Forrás: AFP/Torstein Rasmussen

A Bodø/Glimt aranyérmére egyetlen sötét árnyék vetül. A koronavírus-járvány miatt ebben a szezonban gyakorlatilag az összes bajnoki mérkőzésüket üres stadionban kellett lejátszaniuk. Miközben a városban egyre magasabbra szökött a futball-láz, a szurkolók csak a tévéből, vagy a rádióközvetítésekből értesülhettek arról, mit művel kedvenc csapatuk. Európa pedig akkor kapta fel a fejét, amikor az északi együttes eljutott az Európa-liga-selejtező harmadik körébe. Balszerencséjükre azonban az olasz AC Milant kapták ellenfélnek, ráadásul a továbbjutás egyetlen meccsen, Milánóban dőlt el.

A San Siróban sem barna nadrággal érkeztek a norvégok, akik a meccs elején vezettek, végül 3-2-re kaptak csak ki.

Akik látták a Bodø/Glimt akkori játékát, csak a legnagyobb elismerés hangján beszéltek róluk. Arról nem is beszélve, hogy a csapat egyik volt játékosa, Jens Petter Hauge a lombard óriásklubhoz igazolt, szerződését idén októberben írták alá.

A szurkolók idegeit alaposan megviselték a koronavírus-járvány okozta korlátozások. A nyáron voltak olyan Bodø-drukkerek, akik emelőkaros, kosaras munkagépet béreltek.

A magasba emelkedve a kosárból nézték kedvenceik meccsét, de az akció nem aratott osztatlan sikert, mert a klubot emiatt megbüntette a norvég szövetség.

Ettől azonban nem mentek falnak a csapat elöljárói, akik szinte mosolyogva fizették be a büntetést. Tudták, hogy a világon nekik vannak a leglelkesebb szurkolóik, akik tényleg mindent megtesznek azért, hogy a csapatot láthassák. A járvány norvégiai enyhülése után általában 200 nézőt engedtek be a csapat stadionjába, a legnagyobb nézőszám 600 volt ebben a szezonban a Bodø/Glimt hazai meccsein. Történt ez abban az évben, amikor tényleg mindenki erre a csapatra volt kíváncsi.

Pár élelmes Bodø-drukker, aki innen nézte csapata meccsét Forrás: Linda Næsfeldt

Bár a norvég bajnokság még nem ért véget, érdemes egy pillantást vetni a táblázatra. A Bodø/Glimt csapata 24-ből 21 meccset nyert meg, és 83 gólt rúgott eddig.

A bajnokságból még 6 forduló van hátra, de a Bodø/Glimt már most 18 pontos előnnyel vezet a második helyezett Molde előtt.

Ez az aranyérem eldőlt, mert bár a 6 forduló alatt 18 pontot lehetne hozni a listavezetőn, de a jelenlegi elsőnek annyival jobb a gólkülönbsége, hogy egy esetleges pontegyenlőség esetén sem vesztené el az aranyat. Ám az szinte kizárt, hogy az eddigi 24 forduló alatt mindössze 1 vereséget elszenvedő Bodø/Glimt az utolsó hat mérkőzését elveszítse.

Az FK Bodø Glimt csapata, amely megnyerte a 2020-as norvég bajnokságot Forrás: AFP/Mats Torbergsen

Ulrik Saltnes, a csapat kapitánya szerint fenekestül fordult fel minden játékos élete. A futballista elmondta: nem telik el nap, hogy ne fusson be az együtteshez, a játékosokhoz egy-egy interjúkérelem.

A Bodø/Glimt sikertörténete egész Norvégiát megmozgatta és lázba hozta.

Sokan azt mondják, hogy ez a sztori pontosan olyan, mint amikor a Leicester megnyerte a Premier League-t, vagy amikor Izland válogatottja kijutott a 2018-as világbajnokságra.

A Bodø/Glimt sikerének kulcsembere a csapat 52 éves edzője, Kjetil Knutsen. A mesterért tényleg rajonganak a játékosok. Az egyik játékos, Patrick Berg azt mondta róla, hogy Knutsen mindig meghallgatja a játékosait. Ez a feltétlen bizalom a nagy siker egyik kulcsa. Az sem mellékes, hogy a csapat magja helyi születésű fiatalember. „Az első csapat fele helyi születésű labdarúgó" - mondta Orjan Berg, a gárda egyik volt futballistája.

A sárga mezes Bodø itt épp a litván Zaligirs ellen játszik az Európa-liga selejtezőjében Forrás: AFP/Mats Torbergsen

Patrick Bergről érdemes pár szót szólni. Ő Norvégia egyik leghíresebb futballcsaládjának a sarja. Apja, Orjan Berg, róla az előbb már esett szó. Orjan Berg 7 éves volt, amikor az északi együttes 1975-ben norvég kupagyőztes lett.

Utána jó ideig a családja nem mehetett be szombaton a városba, mert az emberek szét akarták őket szedni örömükben. Most ugyanezt érzi, látva a jelenlegi csapat sikereit.

Patrick Berg két nagybátyja, Runar és Arild Berg szintén ebben az együttesben focizott. De ami ennél sokkal érdekesebb, hogy nagyapja, Harald Berg részese volt a Bodø/Glimt eddigi legnagyobb sikerének, az 1975-ös norvég kupagyőzelemnek. Néhány évvel ezelőtt Patrick Berg el akarta hagyni a klubot. Úgy érezte, nem kap elég játéklehetőséget, állandóan a kispadon ült. Azt mondta, hogy akkor már régen nem tartotta szórakozásnak a focit. Hányingerrel és gyomorgörccsel érkezett meg minden edzésre. Ennek csupán három éve. És azóta minden megváltozott az északi városban.

Aasmund Bjorkan (jobbra) egy Besiktas elleni mérkőzésen 2004-ben. A sárga mezes norvég csapat jövőre a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhat Forrás: AFP/Mustafa Ozer

2019 tavaszán a Bodø/Glimt játékosai Spanyolországba utaztak edzőtáborba. Onnan úgy tértek haza, hogy lerázták magukról a sikertelenséget. Nem voltak ambícióik, nem kergettek délibábokat, csak a teljesítményre akartak koncentrálni. Ugyanakkor – miközben mindenki elmondja, hogy nagy csodát senki se keressen e mostani teljesítmény mögött –

nem lehet elvitatni, hogy a csapat mentális trénerének, Björn Mannsverknek elévülhetetlen szerepe van az aranyérem megszerzésében.

Ez az ember korábban vadászpilótaként szolgált a seregben, aki Afganisztánban és Líbiában is járt bevetésen, 2017-ben vették fel a csapat mellé. Björn Mannsverk – elmondása szerint – sosem rajongott a fociért. A Bodø/Glimt első néhány meccsét hallatlanul unalmasnak találta. Ugyanakkor a norvég légierő tagjaként olyan tapasztalatokat szerzett, amelyeket megpróbált átadni a futballcsapat tagjainak.

- mondta a mentális tréner.

Kezdetben a játékosok kissé idegenkedtek a módszereitől. Mára azonban teljesen elfogadták ezeket. Björn Mannsverk foglalkozásai általában 30 percig tartanak.

Házi feladatot ad a játékosoknak, amelyben arra ösztönzi őket, hogy gondolkodjanak el az érzelmeiken és tapasztalataikon. A csapat minden reggel meditál az edzések előtt.

"Az eredményekre való állandó összpontosítás sok stresszt okoz" – mondta Björn Mannsverk. "A teljesítményre való összpontosítás azonban kreatív folyamat."

Björn Mannsverk, aki vadászpilótából lett mentális tréner a bodøi futballcsapatnál Forrás: https://www.an.no

Az eredmények pedig szinte azonnal jöttek. 2018-ban a csapat a 11. helyet szerezte meg, ami akkor jó eredménynek számított, tekintettel arra, hogy az együttes akkor jutott fel a legmagasabb osztályba. 2019-ben a második helyen végeztek, de már akkor majdnem bajnokok lettek.

A 2019-es bajnokság utolsó szakaszában azonban összeomlottak, és ezért lehetett bajnok a Molde.

Idén azonban ez a hiba már nem eshet meg velük. A norvég sajtó kamikaze-futballnak nevezi a játékukat, ami elég volt az aranyéremhez.

A Bodø/Glimt most Norvégia legnépszerűbb és legirigyeltebb klubja. Minden norvég játékos oda akar igazolni. Ugyanakkor a legnagyobb kihívás most következik a számukra. Ezt a sikert kellene valahogyan konzerválni, megtartani. Mert ne legyen kétségünk, hogy a következő szezonban mind a Molde, mind a Rosenborg visszavágásra készül.