Ezt lehet eddig tudni Joe Biden fiának adóügyi vizsgálatáról

FILE - In this Jan. 30, 2010, file photo, Vice President Joe Biden, left, with his son Hunter, right, at the Duke Georgetown NCAA college basketball game in Washington. Since the early days of the United States, leading politicians have had to contend with awkward problems posed by their family members. Joe Biden is the latest prominent politician to navigate this tricky terrain. (AP Photo/Nick Wass, File)
Vágólapra másolva!
Újabb részinformációk jelentek meg Joe Biden leendő amerikai elnök fiának, Hunter Bidennek az adóügyi vizsgálatával kapcsolatban. A kiszivárgott adatok alapján jelenleg Hunternek a Kínai Kommunista Párt gazdasági holdudvarához kötődő üzleti kapcsolatait vizsgálja az ügyészség. Sajtóinformációk szerint az ukrán szállat is vizsgálják, de erről még nem kerültek nyilvánosságra részletek. Időközben Donald Trump elnök csatlakozott Texas állam főügyészének azon beadványához, amely az elnökválasztás eredményének négy államban történő megsemmisítésére irányul.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Delaware állam ügyészsége a gyanús adóügyei miatt vizsgálatot rendelt el Joe Biden leendő demokrata elnök fia, Hunter Biden ellen. A még nagyobb botrány elkerülése érdekében erről maga Hunter adott ki szerdán egy közleményt, ami arra enged következtetni, hogy

a témát nem lehet tovább eltussolni.

Hunter szerint őt az adóügyi vizsgálatról nem a delaware-i, hanem a szövetségi ügyészek tájékoztatták, ez azt feltételezi, hogy fajsúlyos ügyről lehet szó, és amelyről – állítása szerint – csak most szerdán szerzett tudomást.

Joe és Hunter Biden Forrás: AP/Nick Wass

A Fox News információi alapján elsősorban gyanús, külföldről származó pénzügyi tranzakciókat vizsgálnak, amelyek főleg Kínából származnak.

A vizsgálat még 2018-ban indult meg, de ennek a pontos dátumát egyelőre nem közölték, és erről Hunter Biden sem számolt be.

A Fox forrásai szerint nagyrészt azokat a dokumentumokat vizsgálják, amelyeket Joe Biden fiának a John Paul Mac Isaac Wilmington-i (Delaware) szervizében felejtett laptopján találtak. A 2018-as dátum azonban arra enged következtetni, hogy

a dokumentumok jóval hamarabb kiszivároghattak annál, minthogy a sajtóban megjelentek volna, és nem kizárólag Hunter laptopjáról származhatnak,

hiszen a szervizbe csak 2019 áprilisában vitte be a számítógépeit, John Paul Mac Isaac pedig az év júniusában vagy júliusában – erre nem emlékszik pontosan – nézte meg, hogy mi van az egyik gép merevlemezén.

Az Origo még októberben írt arról, hogy különböző amerikai hírportálok által megszerzett dokumentumok alapján,

2019 decemberében az FBI pénzmosás gyanújával nyomozást indított a Hunter laptopján találtak ügyében.

Azok a dokumentumok „Case ID" jelzés alatt futnak, az iktatószámuk pedig: 272D-BA-3065729. Ebből a „272D" egyértelműen a pénzmosás gyanúját vizsgáló szekcióra utal. A „BA" jelzés azt jelenti, hogy a nyomozást Baltimore városában (Maryland állam) indították meg.

Egy másik, a Fox által megszervezett dokumentum alapján

John Paul Mac Isaac-et 2019. december 9-én beidézték Hunter laptopjának az ügyében a delaware-i kerületi bíróságra.

Jelenleg a Biden család tagjai közül kizárólag Hunter ellen vizsgálódnak, a leendő elnök ellen tehát még nem.

Mi a kínai korrupciógyanús ügy lényege?

Hunter Biden a Kínai Kommunista Párt oligarcháival is üzletelt. Az első ügylet megkötésére 2013 decemberében került sor, amikor Joe Biden Barack Obama alelnökeként Pekingben hivatalos látogatást tett.

Az alelnököt elkísérte Hunter Biden is, aki

1,5 MILLIÁRD DOLLÁR ÉRTÉKBEN KÖTÖTT BEFEKTETÉSI MEGÁLLAPODÁST A CSALÁDI CÉGÜK NEVÉBEN A KÍNAI JEGYBANK (AMELY ÁLLAMI KÖZPONTI BANKKÉNT MŰKÖDIK) EGYIK FIÓKINTÉZMÉNYÉVEL.

Úgy tudni, hogy a mostani vizsgálatnak ehhez semmi köze.

A vizsgálat tárgya a következő: 2017 augusztusában Hunter Biden a legnagyobb, papíron magánkézben lévő kínai energetikai vállalat, a CEFC China Energy Co.-ban 50 százalékos részvénnyel rendelkező Ye Jianming nevű oligarchával is kötött egy rendkívül jövedelmező üzletet, amely

ÉVI TÖBB MINT 10 MILLIÓ DOLLÁR HASZONNAL JÁRT VOLNA A BIDEN CSALÁD SZÁMÁRA.

Ye Jianming amúgy kapcsolatban állt a kínai katonai és polgári hírszerzéssel is, vagyonát pedig a kommunista vezetéssel ápolt kiváló viszonyának köszönhette.

JIANMING AZONBAN NEMSOKÁRA KEGYVESZTETTÉ VÁLT PEKING SZEMÉBEN, 2018 LEGELEJÉN KORRUPCIÓS GYANÚJÁVAL LETARTÓZTATTÁK,

azóta semmit nem lehet róla tudni, a CEFC China Energy Co. pedig 2020 elején csődöt jelentett.

Az üggyel kapcsolatosan beszélt Hunter Biden volt üzlettársa, Tony Bobulinski, a Sinohawk Holdings nevű vegyes amerikai-kínai nagyvállalat vezérigazgatója.

Tony Bobulinski volt az egyik címzettje egy 2017. május 13-án keletkezett e-mailnek, amely arra vonatkozott, hogy egy jövőbeni kínai üzletben úgy osztják meg a hasznot, hogy

ABBÓL 10 SZÁZALÉKOT EGY „BIG GUY"-KÉNT EMLEGETETT SZEMÉLY KAP. BOBULINSKI EGYÉRTELMŰEN KÖZÖLTE, HOGY A „BIG GUY" (VAGYIS A NAGY EMBER) JOE BIDEN.

Ez a Hunter laptopján talált dokumentumokból derült ki.

Az ügyet részletezve Bobulinski felhívta rá a figyelmet, hogy az általa vezetett Sinohawk Holdings társult Hunter Bidennel és egy Ye Jianminggel. Elmondása alapján az üzlethez csatlakozott Jim Biden, Joe Biden testvére, illetve egy James Gilliar nevű üzletember, akivel Hunter korábban is üzletelt már.

Bobulinski közölte, hogy 2017. május 20-án kapott egy e-mailt James Gilliartól, amelyben az áll, hogy

JOE BIDEN 10 SZÁZALÉKOS RÉSZESEDÉSÉRŐL AZ ÜZLETBŐL NE ADJON KI INFORMÁCIÓT SENKINEK.

Az üzletember arról is beszélt, hogy ezt megelőzően,

2017. MÁJUS 2-ÁN TALÁLKOZOTT JOE BIDENNEL, AKIT NEKI KÉT FIA, HUNTER ÉS JIM MUTATOTT BE, MIVEL ELŐZŐLEG NEM ISMERTE A VOLT ALELNÖKÖT.

Bobulinski szerint a találkozó nagyjából egyórás volt, és a jövőbeni kínai üzleti tervekről beszéltek.

Tony Bobulinski a NY Postnak még azt nyilatkozta, hogy

Szenátusi jelentés is van Bidenék kínai üzletéről

A szenátusi jelentés szerint Hunter Biden már 2015-ben elkezdett üzletelni Ye Jianminggel, amikor az apja még Obama alelnöke volt. Új értesülés, hogy

Hunter szintén 2015-től üzletelt egy Gongwen Dong nevű oligarchával is, aki kapcsolatban áll a pekingi kommunisták állami haderejével, hivatalos nevén a kínai Népi Felszabadító Hadsereggel

- írja a Fox.

A jelentés alapján dollármilliós tételékben üzletelt Hunter, Jianming és Gondwen Dong.

Donggal nem csupán Hunter, hanem a leendő elnöknek a testvére, Jim Biden is üzletelt.

Szintén új értesülés, hogy Ye Jianming cége, a CEFC China Energy Co. 2017. szeptember 8-án

9,1 milliárd dollár értékű üzletet kötött a legnagyobb orosz olajipari vállalattal, az állami tulajdonban lévő Rosneft-tel.

A jelentés szerint ugyanazon a napon Hunter Biden Gongwen Donggal közösen nyitott egy hitelkeretet a Delaware-ben bejegyzett Hudson West III cégnévvel. A kerethez rendelt hitelkártyához három személynek volt hozzáférése: Hunternek, James Bidennek és az ő feleségének, Sara Bidennek. A Hudson West III-at 2016. április 19-én alapították, és azt

50 százalékban Hunter Biden ügyvédi irodája birtokolja.

Szintén ezen a napon Hunter, James és Sara ezekkel a hitelkártyákkal több mint 100 ezer dollár értékben repülőjegyeket és számítástechnikai termékeket vettek, illetve hotelekben és éttermekben hajtottak végre foglalásokat, főleg külföldön.

A jelentés szerint bűncselekmény gyanúját keltik ezek a tranzakciók.

A Hudson West III számlájáról 99 ezer dollárt egy kínai számlára utaltak, a hitelkártyákat ezt követően lezárták.

Ez a pénzmosás gyanúját veti fel.

A cégnél 2017. augusztus 3. és szeptember 6. között volt egy ellenőrzés, ennek alapján

abban az időszakban Gongwen Dong üzletelt a félig Hunter Biden tulajdonában lévő Hudson West III-mal.

2017. augusztus 4-én pedig a Ye Jianming CEFC China Energy Co. cégének a CEFC Infrastructure Investment (US) LLC nevű leányvállalata, amelynek az igazazgatója akkor Gongwen Dong volt,

átutalt 100 ezer dollárt Hunter ügyvédi irodájának. Augusztus 8-án a Hudson West III számlájára pedig kereken 5 millió dollár érkezett ettől a leányvállalattól.

A Hudson West III ettől a naptól kezdődően 2018. szeptember 25-ig,

több részletben közel 4,8 millió dollárt utalt át Hunter egy másik cégének, az Owasco-nak.

Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a Biden-klán tehát nagyon szoros üzleti kapcsolatokat ápol a kínai kommunista állampárt gazdasági holdudvarával.

Más sajtóértesülések szerint vizsgálják Hunter Bidennek az ukrajnai korrupciógyanús ügyeit is, de erről új információk nem szivárogtak ki, csak annyi, hogy a Burisma energetikai vállalatról van szó, amelynek az igazgatótanácsában Hunter is ott ült, havi 50 ezer dollár tiszteletdíjért.

A legfelsőbb bíróságon követelik négy államban az elnökválasztás eredményének a megsemmisítését

Kedden jelentette be Texas állam főügyésze, Ken Paxton, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróságtól kéri a november 3-i

elnökválasztás eredményének a megsemmisítését négy államban, amelyeket a következők: Georgia, Michigan, Pennsylvania és Wisconsin.

Ken Paxton keresetében visszásságokra hivatkozik – közölte a CNBC.

Donald Trump elnök szerdán jelentette be, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez.

Donald Trump Forrás: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis

Időközben még 17 állam csatlakozott Texas keresetéhez: Missouri, Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, Észak-Dakota, Dél-Dakota, Oklahoma, Dél-Karolina, Tennessee, Utah és Nyugat-Virginia. Csütörtökön pedig a Kongresszus több mint száz republikánus tagja is csatlakozott a bírósági keresethez.

A kezdeményezés sikerének ugyanakkor nincs sok realitása.