Első ízben találtak 5. századi mozaikot Angliában

Mosaic, Chedworth Roman villa, Gloucestershire, England, United Kingdom, Europe travel EUROPE United Kingdom Great Britain England Gloucestershire Chedworth Roman Villa Chedworth floors floor mosaics ART Roman HISTORY past ancient civilizations archaeolog
A chedworth-i római villa mozaikja
Vágólapra másolva!
Első ízben fedeztek fel kutatók 5. századból származó mozaikot Angliában.
Vágólapra másolva!

A chedworth-i lelet azt bizonyítja, hogy a mai Anglia területén a rómaiak kivonulása után is fennmaradt a romanizált életstílus - hangsúlyozták a kutatók csütörtökön a felfedezést bejelentve.

Történészek eddig úgy vélték, hogy az úgynevezett sötét korban (dark ages) az összes római város és villa elhagyatottá vált és pusztulásnak indult.

A chedworth-i mozaik a bizonyíték arra, hogy a kultúrának a római Britannia vége utáni hanyatlása lassabban ment végbe, mint azt eddig gondoltuk - jelentette ki Martin Papworth régész, a National Trust műemlékvédelmi alapítvány kutatója.

A chedworth-i római villa mozaikja Forrás: robertharding via AFP/Rolf Richardson/Rolf Richardson

A tudós szerint új terem kialakítása és új padozat lefektetése jólétre utal, és arra, hogy a mozaikipar 50 évvel tovább fennmaradt az eddig ismertnél.

Radiokarbonos vizsgálat kimutatta, hogy a mozaikot határoló falat legkésőbb 424-ben emelték, a mozaikot pedig bizonyosan ennél később fektették le. A padló rajzolata bonyolult, egy sor körből áll, bennük geometriai vagy virágmintákkal, a széleket pedig egy fonott minta jelöli.

A Londontól 155 kilométerre északnyugatra található villa az egyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt római ház Nagy-Britanniában. A közeli Cirencesterben, amely a 4. század végén a második legnagyobb római város volt Britanniában London után, már korábban is feltártak villákat, köztük gazdagon díszítetteket.