Hónapokig szöcskét evett, majd székrekedésben halt meg

szöcske
Élete utolsó hónapjaiban csak szöcskéket ehetett ez a férfi
Vágólapra másolva!
Mumifikálódott maradványokra bukkantak a kutatók, amelyről később egyre több furcsaság derült ki. A vizsgálatokból arra következtettek, hogy a férfi valamikor 1000 és 1400 évvel ezelőtt, a texasi Alsó-Pecos-kanyonokban élt, és egy szörnyű székrekedés miatt lelte halálát. A halála előtti fájdalmas hónapokban pedig főleg szöcskéket ehetett.
Vágólapra másolva!

A maradványok elemzése után a tudósok úgy sejtik, hogy a férfi a Chagas-kór, vagy más néven Amerikai trypanosomiasis egy trópusi parazitafertőzés áldozata lett, amelyet a Trypanosoma cruzi nevű protozoa okoz.

Ez a kórokozó csak az amerikai kontinensen található.

A fertőzés a gyomor-bélrendszer elzárózásához vezetett, ami miatt a vastagbél a szokásos nagyságának körülbelül a hatszorosára duzzadt.

A férfi a texasi Alsó-Pecos-kanyonföldön élt, valamikor 1400 és 1000 évvel ezelőtt. A száraz terület, ahol eltemették, a testét természetes úton mumifikálta Forrás: Karl Reinhard

– mondta Karl Reinhard, a Nebraska-Lincoln Egyetem Természeti Erőforrások Iskolájának professzora a LiveScience online tudományos portálnak. – Ez az állapot megnehezítette nem csak az étkezéseket, hanem a járást is.

A kutatók úgy gondolják, hogy élete utolsó két-három hónapjában a családja vagy a közösségének a tagjai segítettek neki táplálkozni úgy, hogy szöcskéket fogtak neki, amiknek étkezés előtt a lábát eltávolították.

Leginkább tehát az állat folyadékban gazdag részeit adhatták neki, aminek magas a fehérjetartalma is.

A férfi igen jó állapotban megőrződött, mumifikálódott maradványaira még 1937-ben talált rá Guy Skiles a dél-texasi Rio Grande és a Pecos folyók találkozása közelében lévő szikláknál. 1968-ig egy kis magánmúzeumban tartották, aztán kölcsönadták a Texasi Kultúrák Intézetének, ahol 1970-es és 1980-as években tudományos munkát végeztek rajta.

Élete utolsó hónapjaiban csak szöcskéket ehetett ez a férfi Forrás: Getty Images/Pinterest

Az első, erről szóló publikáció 1986-ban, a Plains Anthropologist folyóiratban jelent meg. A legújabb technológiákkal végzett vizsgálatok azonban újabb titkokat tártak fel.

A tudósok a mumifikálódott testben 1170 gramm ürüléket, valamint hatalmas mennyiségű ételmaradékot találtak, amelyet teste nem tudott feldolgozni.

Az új vizsgálat feltárta, hogy a férfi étrendje főleg szöcskékből állt az utolsó hónapokban, ám ezeket a teste nem tudta megfelelően feldolgozni. Ez bélelzáródáshoz és az ezzel járó nyomáshoz, majd súlyos székrekedéshez vezetett, ami végül a halálát okozta.