Erre számítanak a bankárok a világgazdaságban 2021-ben

koronavírus gazdaság tőzsde
A mask-clad pedestrian passes in front of a quotation board displaying the share price numbers of the Tokyo Stock Exchange in Tokyo on March 10, 2020. - Tokyo's key Nikkei index dropped three percent in early trade on March 10 following a blistering sell-off on Wall Street sparked by a crash in oil prices and fears over the coronavirus. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs befektetési bank összeszedte azokat a trendeket és tényezőket, melyek alapvetően befolyásolhatják 2021-ben a piacok alakulását. Bár a 2020-as év történelmi szempontból is egészen különleges volt, úgy tűnik, 2021 is igen izgalmasan alakulhat a befektetők számára.
Vágólapra másolva!

Talán nem meglepő, hogy a Goldman Sachs listájának élén a koronavírus-járvány áll, pontosabban annak gazdasági hatásaiból való kilábalás. A bank elemzői úgy számolnak ugyanis, hogy a vakcinák tömeges, globális megjelenésével egy lendületes és széleskörű növekedési hullám indulhat meg a világgazdaságban 2021-ben.

Ez a trend alapvetően megtámogatja az olyan kockázatos befektetési eszközöket, mint részvények, de elsősorban a növekedésre érzékeny területek profitálhatnak a talpra állásból.

Ezek közé tartoznak például a nyersanyagok vagy a ciklikus javak részvénypiaca, illetve a feltörekvő piacok általában.

Pozitív várakozásokkal kezdheti az évet Európa

Ez a felívelés azonban inkább középtávon mutatkozhat meg 2021-ben, rövidtávon még gazdasági nehézségekre lehet készülni. A Goldman szerint a nagy kérdés az lesz, a piac hogy árazza majd be ezeket az időszakokat.

A bank úgy számol, hogy Európa különösen izgalmas növekedést produkálhat középtávon,

ám a kontinens esetében kiemelten fontos, hogy ehhez jól kell manővereznie a rövidtávú, egyelőre még igen jól érezhető nehézségek közepette.

Kína tartós növekedése

Mindeközben viszont Kína növekedése tovább erősödhet. A világ második legnagyobb gazdasága látványosan korán állt talpra a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból, és a kínai GDP már meghaladja a járvány előtti szintet azonos időszaki összehasonlításban.

Kína jövőre is fontos motorja lesz a világgazdaság növekedésének Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

A Goldmannál úgy számolnak, hogy a kínai gazdaság jövőre 7,5 százalékkal bővülhet, ami igen komoly felülteljesítést jelentene a globális növekedéshez képest.

Ráadásul a kínai befektetési eszközök még mindig alulértékeltek, vagyis komoly lehetőségek rejlenek a kínai piacon.

Az elemzők szerint egyedül a kereskedelmi konfliktusok okozhatnak jelentősebb ellenszelet, középtávon, ami a befektetési eszközökre is rányomhatja a bélyegét.

Egy új bika-ciklus

A nyersanyagpiacon egyértelműen egy új bikapiaci ciklusra számítanak a banknál 2021-ben – vagyis a nyersanyagok tartós szárnyalást produkálhatnak az év során.

Ennek elsődleges oka, hogy a kereslet folyamatosan bővül, miközben a kínálat továbbra is nyomott.

Az elmúlt időszakban egyébként tartósan látható volt, hogy az ipari fémek igen lendületesen drágultak, jelezve ezzel, hogy a világgazdaság kezd újra növekedési pályára állni. A nemesfémek esetében már bonyolultabb a helyzet, mivel ezek klasszikusan menedékeszközök, vagyis a talpra állás, elvileg legalábbis, éppen hogy visszafogná az irántuk mutatkozó keresletet.

Ázsia és a feltörekvő piacok

A feltörekvő piacok teljesítményét több olyan tényező befolyásolja, melyek komoly hátszelet jelenthetnek 2021-ben. Ilyen a növekedés ciklikussága, a nyersanyagárak alakulása, vagy a kínai gazdaság állapota. A Goldman pedig úgy látja, ezek 2021-ben mind megtámogathatják a feltörekvő piacok lendületes felívelését.

A feltörekvő piacok lehetnek 2021 nagy nyertesei Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Ha pedig a helyzet valóban kedvezően alakul az évben, akkor olyan feltörekvő piaci növekedési hullám indulhat be, amelyre a 2000-es évek óta nem volt példa.

Következésképpen, a feltörekvők felülteljesítése ismét strukturális alapokra támaszkodhat, és nem csupán időszakos felfutásokra.

Ázsia pedig különösen jól teljesíthet 2021-ben. Az elemzők az egyes régiós gazdaságok közül külön is kiemelték Japánt, Kínát, valamint Dél-Koreát.

Új menedékek

Ahogy csökkennek az állampapírok hozamai a fejlett gazdaságok körében, a kötvénypiac egyre kevésbé tud kedvező menedéket nyújtani a befektetőknek. Ennek következtében pedig sokan új biztonságos eszközöket kereshetnek, hogy fedezzék a kockázatokat.

Nagy kérdés, hogy teljesítenek majd a klasszikus menedékeszközök Forrás: Shutterstock

A Goldman szerint a különböző hosszú távú opciós ügyletek a deviza- és részvénypiacokon jó megoldások lehetnek,

de az is izgalmas lesz, hogyan változnak az olyan, klasszikus menedékeszközök pozíciói, mint az arany vagy a svájci frank.

Mindeközben korábban olyan elemzői vélemény is érkezett, miszerint a fiatalok körében a bitcoin egyre vonzóbb az aranyhoz képest, vagyis a kriptovalutákra is oda kell figyelni 2021-ben.