Továbbra is öntik Kínába a tőkét a nemzetközi befektetők

Kína, dollár, jüan, pénz
A Chinese resident counts his RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south Chinas Hainan province, 15 March 2014. Chinas yuan currency extended its downtrend against the dollar on Wednesday (23 April 2014) to hit a 16-month low, despite the countrys central bank fixing its trading point for the unit at a higher level. The unit fell to as low as 6.2458 to the dollar in the morning, its weakest level since December 2012. That compared with Tuesdays close of 6.2370, according to the China Foreign Exchange Trade System. However, the Peoples Bank of China had set the mid-point for trading at 6.1599, compared with 6.1610 on Tuesday. The yuan has fallen repeatedly in recent months, with many dealers believing the depreciation is a deliberate move by the central bank to target speculative funds betting on continued rises. But traders have also blamed the slowing economy as a crucial factor.
Vágólapra másolva!
Egy friss jelentés szerint az idei piaci és világgazdasági nehézségek is csak rövid időre fogták vissza a befektetői lelkesedést, ha Kínáról volt szó. Az év első 11 hónapjában ugyanis tartósan ömlött a külföldi működőtőke-befektetés a világ második legnagyobb gazdaságába.
Vágólapra másolva!

Idén decemberig elképesztő mennyiségű külföldi működőtőke-befektetés (FDI) áramlott a kínai gazdaságba. A kínai Kereskedelmi Minisztérium friss jelentése szerint az év első 11 hónapjában 899,38 milliárd jüannyi (137,3 milliárd dollár) FDI érkezett az országba, ami 6,3 százalékos növekedés volt a megelőző év azonos időszakához képest – írja az RT.com.

A statisztikák szerint egyedül novemberben a közvetlen külföldi működőtőke-beáramlás 98,7 milliárd jüan volt, ami 5,5 százalékos, éves alapú, növekedést jelentett.

Ezzel egyébként november a nyolcadik egymást követő pluszos hónapot jelentette.

A nemzetközi befektetők optimisták a kínai gazdasággal kapcsolatban Forrás: AFP/Imaginechina/Fu zengka

Az első negyedévben azonban még jelentősen érezhetők voltak a piaci aggodalmak. Az év első három hónapjában ugyanis 11 százalékkal csökkent a Kínába áramló FDI, majd a második negyedévben már 8,4 százalékos, a harmadikban pedig egészen 20 százalékos volt a növekedés. A Kereskedelmi Minisztérium közlése szerint a negyedik negyedévben is folytatódott a bővülés.

Peking egyébként számos olyan célzott intézkedést hozott az év folyamán, amelyek kimondottan a külföldi tőkebeáramlás és a nemzetközi kereskedelem stabilizálását célozták.

A Minisztérium értékelése szerint idén sok befektető inkább kivárt a tőkemozgatással a koronavírus-járvány első hulláma alatt. Később azonban igen jelentősen felpörögtek a befektetések. Hozzátették, most az látható hogy Kína „biztonságos menedéket" jelent a nemzetközi befektetések terén.