Két hónap után hazatért németországi kezeléséről a koronavírussal fertőzött algériai elnök

Vágólapra másolva!
Két hónapig tartó németországi gyógykezelés után hazatért kedden Abdel-Madzsid Tebbún algériai elnök, akit a koronavírus okozta Covid-19 betegséggel kezeltek egy német klinikán.
Vágólapra másolva!

Az állami tévé híradójában felvételeket játszottak be Tebbún hazatérésől. Az államfő gépe egy Algír melletti katonai repülőtéren landolt, a politikus kerekes székben ült.


A 75 éves, erős dohányos Tebbúnt október végén szállították Németországban, miután a környezetében több embernek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Néhány napra rá kiderült, hogy ő is elkapta a fertőzést.

A két hónapos távollét miatt olyan találgatások láttak napvilágot, hogy az idős politikus gyógyulása esetén sem lesz képes kitölteni a hivatali idejét.

Tebbúnt egy éve választották meg Algéria legfőbb közjogi méltóságának, amikor az országban évtizedek óta a legsúlyosabb belpolitikai válság volt, tiltakozók heteken át követelték a teljes politikai garnitúra távozását.

A tiltakozásoknak csak a járvány miatt márciusban bevezetett korlátozások vetettek véget.
A befolyásos hadsereg által támogatott Tebbún az alkotmány módosításával akarta csillapítani az elégedetlenséget, de az alkotmányos reformról tartott referendumon a szavazásra jogosultak mindössze 23,7 százaléka vett részt.