Ezek voltak 2020 legnagyobb károkat okozó természeti katasztrófái

Kalifornia, bozóttűz, tűz
In this long exposure photograph, flames consumes both sides of a segment of Lake Berryessa during the Hennessey fire in the Spanish Flat area of Napa, California on August 18, 2020. - As of the late hours of August 18, the Hennessey fire has merged with at least 7 fires and is now called the LNU Lightning Complex fires. Dozens of fires are burning out of control throughout Northern California as fire resources are spread thin. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb viszontbiztosítással és kockázati biztosítással foglalkozó vállalata, a svájci Swiss Re-csoport idén is közzétette jelentését arról, melyek voltak az év legnagyobb anyagi károkkal járó természeti katasztrófái. Elemzésükből kiderül, hogy a Covid-19-világjárvány okozta globális gazdasági válság mellett hurrikánok, hatalmas tűzvészek és más események növelték idén a globális anyagi veszteségeket.
Vágólapra másolva!

A vállalat által készített elemzés szerint

a természeti katasztrófákhoz köthető globális gazdasági kár 2020-ban elérte a 175 milliárd dollárt, azaz több mint 52 ezer milliárd forintot.

Ebből 76 milliárd dollárnyi volt az, ami rendelkezik biztosítási fedezettel, ez pedig az ötödik legmagasabb érték 1970 óta. A biztosított értékekben okozott károk folyamatosan, nagyjából az amerikai inflációs rátával egyező mértékben nőttek 1979 óta, az akkori 7,4 milliárd dollárról. A növekedés mértékét néhány kiugróan nagy katasztrófa persze az adott évben befolyásolta (a Katrina hurrikán 2005-ben, majd a Harvey, Irma és Maria viharok), de az átlagos növekedés mértéke néhány százalékos maradt.

Az Eta hurrikán tombolása Floridában, 2020 novemberében Forrás: AFP/Chandan Khanna

A jelentés összeállítói szerint a növekedés mértéke két alapvető tényezőre vezethető vissza:

  • Az elmúlt évtizedekben a fejlődő országokban megnőtt az ingatlanok és más vagyontárgyak értéke, a fejlett országokban pedig rendre emelkedik az az érték, ami biztosítási fedezettel rendelkezik.
  • A klímaváltozásnak következménye az is, hogy gyakrabban alakulnak ki nagy viharok és terebélyes tűzvészek a természetes környezetben, a világ számos pontján. Ezek szintén növelik az évente könyvelt károk mértékét.

Ezek voltak a legnagyobb károk

Idén a legnagyobb kárt az észak-atlanti térség hurrikánjai okozták, igaz, ez összesített értéket jelent. 2020-ban rekordszámú, 30 nagy vihar kialakulását rögzítették, ebből 12 érte el a szárazföldet, 5 pedig Louisiana államot sújtotta, ami szintén rekordot jelent. Szerencsére azonban a viharok nagy része kevésbé sűrűn lakott, illetve beépített területeken vonult át, így - viszonylag - csekélyebb, 20 milliárd dollárnyi biztosítási kárt okoztak a biztosított vagyonban az USA-ban. Ez jóval kevesebb a 2017-re számított hurrikánkároknál, amikor a Harvey, Irma és Maria viharok együttesen 97 milliárd dollárnyi kárt hagytak hátra. A 2005-ös Katrinához önmagában 87 milliárd dollár volt köthető.

A Közép-Amerika térségét sújtó Iota hurrikánról készült műholdkép Forrás: AFP/-

Közép-Amerika térségét is figyelembe véve, a hurrikánok idén összesen 40 milliárd dollárnyi biztosítási veszteséget okoztak, ezzel együttesen listavezetők.

Az alábbi táblázat 2020 legnagyobb katasztrófáinak biztosítási kárértékeit mutatja be - ehhez tehát hozzátartozik, hogy az ezen természeti katasztrófák okozta károk ennél bizonyosan magasabbak, hiszen minden ilyen eseménynél semmisültek vagy rongálódtak meg fedezettel nem rendelkező vagyonelemek, vagy épp a mezőgazdasági termelés eredményei is Kelet-Afrikában.

Az elemzés kapcsán a Quartz szerkesztői megjegyzik, hogy 2020-ban rekordot döntött azon katasztrófák száma az USA-ban, amelyek 1 milliárd vagy annál nagyobb kárt okoztak. A kaliforniai erdőtüzek különösen pusztítóak voltak, egyben a legnagyobbak, amiket eddig az állam megélt. Az 1980-as évek óta ez a szám átlagosan hét körül mozgott évente, idén átlépte a húszat, köszönhetően a hurrikánoknak, a tűzvészeknek, valamint a középnyugati térséget sújtó viharoknak és áradásoknak.

Bozóttűz Kaliforniában (2020. augusztus) Forrás: AFP/Josh Edelson

Nagy a biztosítási szakadék

A Munich Re kommentárja szerint az 1980-as évek óta a természeti katasztrófák összesen 5,2 ezer milliárd dollárnyi kárt okoztak globálisan. De az igazán aggasztó az, hogy ennek háromnegyedére nem volt biztosítási fedezet, és a szakértők szerint nem úgy tűnik, hogy ebben jelentős elmozdulás történt volna. Különösen az alacsony jövedelmű országokban látni azt, hogy alig vannak jelen a különböző természeti katasztrófák okozta károk esetén fedezetet nyújtó biztosítások, ami a klímaváltozás egyre intenzívebbé váló hatásai miatt komoly hiányosságot jelent.

A Swiss Re-nél egyébként úgy számolnak, hogy 2020-ban a fedezettel rendelkező elemeknél a kárérték eléri majd a 83 milliárd dollárt, a teljes globális kár pedig a 187 milliárd dollárt. Ebből a már említett 175 milliárd a természeti katasztrófáknak köszönhető,

tehát 12 milliárd dollár valamilyen emberi mulasztásra, esetleg szándékosságra vezethető vissza.

Ebből pedig csak 7 milliárd dollárra nyújtanak fedezetet a biztosítások.

Ezek az értékek növekedést mutatnak 2019-hez képest, ugyanakkor az elmúlt 10 év átlagát tekintve a természeti katasztrófák összesített kárértéke csökkent - bár a nagyobb átlagban a már említett egyszeri nagy hurrikáncsapások is szerepet játszanak.