Ravasz trükkel javítja a képminőséget a Philips

philips ambilight okostévé hue gamepad videojáték konzol
Bármely tévé ellátható lesz utólag Ambilight funkcióval, de kegyetlen lesz a luxus ára
Vágólapra másolva!
Színes, villogó fények, amik egyedi megjelenést kölcsönöznek a Philips tévéinek, fényglóriában vonva a hátuk mögött a falat. Jól néz ki, de nem csak öncélú villogás ez.
Vágólapra másolva!

Korábbi cikkeinkben írtunk már a Philips tévékről és az azok hátára tervezett LED-ekről, amik a tévék kijelzőjén megjelenő képekkel összhangban váltja a színeit. Nos ez nem csak egyszerű fényjáték.

Lassan 20 éve a Philips tévék hátán

Minden tv gyártó arra vágyik, hogy legyen egy olyan egyedülálló technológiája, amely megkülönbözteti készülékeit a többiekétől. Sokan évtizedeket áldoznak egy épkézláb megoldás megalkotására, de nem járnak sikerrel soha, másoknak viszont összejön a Nagy Dobás. Ez utóbbiak közé tartozik a Philips, amelynek 2002-ben debütált, és azóta folyamatosan fejlesztett Ambilight nevű eljárása pont egy ilyen unikális eljárás.

Nem csak egyszerű, színes fény, a relatív kontrasztot is növeli. Forrás: Philips / Signify

Ennek lényege az, hogy a tévék hátoldalán több sorban színes LED-eket helyeznek el körbe és azok a készülék mögött lévő falat világítják meg egyfajta fényglóriát alkotva a tévék körül.

Miért jó?

Ez a technológia azzal, hogy világosabb környezetbe helyezi a tévét, mesterségesen kontrasztosabb hatást kelt, hiszen a világosabb környezethez képest sötétebbnek érzékeljük így a tévén megjelenő sötétebb tartalmakat, azaz szebbnek fogjuk látni a képet, másrészt pedig, mivel sosincs teljes sötét, ezért a szemünknek nem kell akkora fénykülönbségekhez alkalmazkodnia, mint egy hagyományos tévénél és így lassabban is fárad el.

Emellett a Philips mérnökei azt is megoldották, hogy a fényglória valós időben, dinamikusan kövesse a képen látható tartalmat. Ezt lehet, hogy nehéz elképzelni, de egy gyakorlati példával segít megérteni. Képzeljük el, hogy a kijelzőn azt látjuk, hogy egy piros léghajó repül zöld mező felett tiszta időben!

Mintha lemásznának a színek a tévéről a falra. Forrás: Origo

Egy modern Ambilight tévénél azt fogjuk tapasztalni, hogy a glória lenti része zöld lesz, hiszen ott a fű, ahol az eget látjuk ott kék, ahol pedig a ballon található, ott pedig piros. Ez pedig amellett, hogy jól is néz ki, szinte megnöveli a tévé kijelzőjének méretét. Nyilvánvalóan, bonyolult képi elemek esetén ez kevésbé működik, de mivel a LED-ek száma a készülék hátán jóval kevesebb, mint a kijelző képpontjai, ezért a színek sokkal lágyabbak, és nem olyan zavaróak ilyenkor sem.

Csak a tévéken?

Ez a technológia a jellegéből fakadóan a tévéken néz ki igazán jól, de manapság már megjelent a Philips más eszközein is, például a TAW6505-ös vezeték nélküli hangsugárzón, ami az Ambilight szoftverfrissítésnek hála, ha például a Spotify-on keresztül hallgatunk zenét, akkor a dalokhoz igazodó pulzálással, illetve a folyamatosan elhalványuló, általunk beállított árnyalatú fényekkel növeli a zenehallgatás élményét.

Már a hangfalakon is megjelent. Forrás: Origo

De akár napfelkelte animáció is imitálható vele a lassú, fokozatos ébredéshez, ami egyes kutatások szerint sokkal egészségesebb a szervezet számára, mintha hirtelen hanghatás ránt ki minket az álomból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!