Vágólapra másolva!
Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan, Budapest fontos kulturális helyszínein tartják meg a fesztivál programjait, azonban idén online módon érhetők el ezek az események.
Vágólapra másolva!

2021. január 8-17. között, nyolcadik alkalommal rendezik meg az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan, Budapest fontos kulturális helyszínein tartják meg a programokat, de idén ezek az online térben érhetők el. Az idei fesztivál kiemelt témája a játék lesz. A tíznapos fesztivál célja új módszerekkel bemutatni az újzenét, a komolyzene avantgárd hagyományaiból táplálkozó irányzatát. A 2021-es fesztiválprogram, tekintettel a világjárványra,

új technikai megoldásokat, több online-közvetítést és erősebb online tartalmat foglal magába.

A koncertek közönségének részben interaktív bevezető előadásokat tartanak az események kurátorai. A járványhelyzet miatt a januárra tervezett programok közül többet – főleg azok, amelyeken külföldi fellépők működnek közre – a tíznapos fesztivál után, az évad hátralévő, biztonságosabbnak ígérkező részében rendeznének meg.

Január 8-án lesz a Zeneakadémia online felületén a fesztivál nyitóhangversenye, amely Vidovszky László korai műveiből rendezett szcenikus koncertpár első része. Ezen a Schröder halála című, 1975-ben komponált szóló zongoramű hangzik el, melyben Balog Józsefen, a hangszeres szólistán kívül három asszisztens vesz részt, akik három különböző preparációs réteg lépésenkénti beépítésével lassan formálják át a zongora hangját. Az est második részét, melyen többek között a Nárcisz és Echó című kamaraopera is elhangzik, március 28-án tartják a Zeneakadémia Solti termében.

Christoph Ressi és Benes Szilárd Forrás: Origo

A 2021-es programsorozat rezidens együttese: Christoph Ressi grazi zeneszerző, programozó és Benes Szilárd, szintén Grazban élő magyar származású klarinétművész duója. Közös munkájuk középpontjában a hangszerrel vezérelt videójáték, illetve a szabadon irányítható audiovizuális alkotás létrehozása vannak, és ezek mellett interaktív installációt, workshopot, többféle koncertet is adnak a fesztivál ideje alatt. Január 10-én a Fuga közvetíti majd a Next Generation fiatal zeneszerzőket bemutató koncertjét magyar, osztrák és német zeneszerzők alkotásaival a budapesti Ensemble Z előadásában, Varga Judit, Moritz Eggert és Tornyai Péter válogatásában. Ugyanitt egy héttel később a fesztivál zárásaként a CentriFUGA kortárszenei műhely zeneszerzői (többek között Kedves Csanád, Balogh Máté, Bolcsó Bálint) tánc és szólóhangszer duójára írt műveit adják elő.

Szintén magyar ősbemutatókból álló programmal készül a fesztiválra a Budapest Improvisers Orchestra (BIO). Január 11-én a BMC könyvtárában a WortLaute című vokális koncerten ősbemutatóként hangzik el Christoph Herndler osztrák zeneszerző Jeney Zoltán emlékére komponált I Sing Your Name című műve Kovács Lenke és az Ensemble Mobile előadásában.

A Mikamo - Közép-Európai Kamarazenekar Forrás: Kowalsky Annamária

Január 15-én a Müpából közvetítik Mikamo - Közép-Európai Kamarazenekar estjét Schubert & Tsai címmel. Ajtony Csaba vezényletével elhangzik többek között Illés Márton új vonószenekari műve, a Müpa Zeneműpályázatának egyik nyertes alkotása, valamint Varga Abigél, Mathias Schmiedhammer és Ivan Buffa olyan új alkotásai, amelyek mind Franz Schubert Rosamunda-közjátékainak ihletésére születtek a fesztivál és a kamarazenekar felkérésére.

Január 16-án a BMC hangversenytermében Dinyés Dániel Pierrot variációk című művét adja elő Arnold Schönberg Pierrot Lunaire-jét követően az UMZE kamaraegyüttese, Vajda Gergely vezényletével, Kolonits Klára és Erdős Attila énekszólójával.